Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pravila

Milijarda iz fonda za Krško u javne tvrtke?

krsko
Željko Lukunić/Pixsell
05.10.2012.
u 12:00

Izmjene statuta tog fonda odobrila je Vlada, a tim će se kapitalom sada moći, primjerice, dokapitalizirati HŽ, CA, brodogradilišta...

Kao što je nedavno neformalno i najavio prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, Vlada je na jučerašnjoj sjednici odobrila izmjene statuta Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva nuklearne elektrane Krško. Ta financijska institucija trenutačno raspolaže s oko milijardu kuna, namijenjenih hrvatskom dijelu troška razgradnje nuklearnog otpada.

Sigurnost ulaganja

Dapače, kako HEP svake godine u taj fond uplati 14,5 milijuna eura, radi se o značajnom financijskom potencijalu, za koji u Vladi vjeruju da mogu iskoristiti za financiranje raznih razvojnih projekata. Ipak, nužno je da se pritom zadrži i visoka sigurnost ulaganja, a temeljem promjena statuta Fond će ubuduće osim u državne obveznice, tržišne financijske instrumente, fondove i dionice, moći ulagati i u poslovne udjele trgovačkih društava koja ne kotiraju na burzi, ali u kojima je Hrvatska većinski ili djelomični suvlasnik. Za takva ulaganja trebat će dozvola Ministarstva gospodarstva, a kako će se ta nova mogućnost koristiti u praksi tek će se vidjeti.

Ulozi i u vrijednosnice

Primjerice, temeljem te odredbe iz Fonda bi se mogla dokapitalizirati željeznica, Croatia Airlines, brodogradilišta ili bilo koji od državnih gubitaša, bez obzira koliko to bilo riskantno. Uz to, Vlada je i dopustila Fondu da, opet uz dozvolu Čačićeva ministarstva, ulaže u vrijednosne papire povezane sa svojom depozitnom bankom. Nije obrazloženo što je razlog tome.

>> Krško najsigurnija nuklearka u Europi!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije