Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Menadžeri priznali: S likvidnošću više nemamo problema

zagrebacka burza,portal
Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
29.10.2013.
u 19:42

Hrvatski menadžeri ne vjeruju u oporavak gospodarstva prije 2015., a u izvozu se okreću Rusiji i istočnim zemljama regije

Hrvatska je još u fazi restrukturiranja i 91% menadžera ispitanih u sklopu istraživanja koje devetu godinu provodi konzultantska tvrtka Roland Berger odgovorilo je da se u tvrtkama koje vode nastavlja rezanje troškova. Nema optimizma jer se ne očekuje rast ni u 2014., za menadžere je izgledno da će se tržište donekle oporaviti 2015. Zato na domaće potrošače ne računaju pa se okreću izvozu, ali pritom računaju na zemlje regije i istočne Europe te Rusiju.

– Kriza nije gotova, čeka nas jako teška godina. Rast od 1 posto BDP-a tek je statistički pokazatelj, nevažan za jači oporavak. Tek u drugoj polovici godine, odnosno u 2015., očekujem neki pomak, ali to opet ovisi o nizu faktora. Volatilnost na tržištima bit će visoka, Europa se oporavlja i to će nam malo pomoći, ali je dobro da se poduzetnici ipak okreću Rusiji – poručio je Vladimir Preveden iz Roland Bergera u Hrvatskoj. Ističe da bez strukturalnih mjera koje se odnose na veličinu, broj zaposlenih i razinu usluga javnog sektora neće biti rasta, a ako ga i bude, bit će sporiji nego u okruženju, što znači daljnji pad konkurentnosti. Konzultanti upozoravaju da državi nedostaje masterplan na temelju kojeg bi se kreirala politika poticaja. Potencijal vide u cjelogodišnjem turizmu visoke kvalitete, ekopoljoprivredi i IT sektoru. Pozitivno je iznenađenje studije da menadžeri ističu da više nemaju problem s likvidnošću. Tako je 56% od 75 članova ili predsjednika uprava najvećih kompanija u Hrvatskoj koji su sudjelovali u studiji ocijenilo stanje likvidnosti u kompaniji vrlo pozitivnim, a samo se 14 posto njih boji da će likvidnost u 2014. biti kritična.

– To je utjecaj predstečajnih nagodbi koje imaju kratkoročan pozitivan učinak. Čini se da se otpisi nisu radili na temelju nužnih analiza pa je veliko pitanje jesu li bili dovoljni. Mislim da se otpisalo premalo i očekujem da će krajem 2014. slijediti drugi val pritiska za otpis dugova – poručio je Preveden te napomenuo kako ne vjeruje da će privatizacija turističkih tvrtki koje su prošle predstečajnu nagodbu potpuno uspjeti bez većeg otpisa dugova jer ih ulagači neće htjeti platiti.

>>Smrt socijalne države: Bez stalnog radnog mjesta društvo se urušava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije