Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Među 103 rastuće ekonomije Hrvatska 7. po uključivosti

Rangirane su ukupno 103 zemlje prema uspješnosti usklađivanja rasta, jednakosti i održivosti, a među rastućim ekonomijama Hrvatska se pozicionirala na sedmome mjestu
23. siječnja 2018. u 10:02 1 komentara 468 prikaza

Svjetski ekonomski forum, najpoznatiji po godišnjem okupljanju u Davosu, objavio je jučer svoj indeks inkluzivnog razvoja (Inclusive Development Index) koji je, uvjeravaju, alternativa mjerenju razvijenosti po stopi rasta BDP-a. Index bi trebao pokazivati razvijenost nacionalnih ekonomija prema životnom standardu i održivosti te umiriti zabrinutost zbog socijalne nejednakosti.

Jeff Bezos Dobra 2017. godina Najbogatiji ljudi na svijetu bogatiji su za još 1000 milijardi dolara

Rangirane su ukupno 103 zemlje prema uspješnosti usklađivanja rasta, jednakosti i održivosti, a među rastućim ekonomijama Hrvatska se pozicionirala na sedmome mjestu, iza Litve, Mađarske, Azerbajdžana, Letonije, Poljske i Paname, a iza nas, i to poprilično, ostale su članice skupine G20: Turska, Brazil, Indija, Kina, Rusija, Južnoafrička Republika... Najinkluzivnijih deset u razvijenim ekonomijama su Norveška, Island, Luksemburg, Švicarska, Danska, Švedska, Nizozemska, Irska, Australija i Austrija.

Za rastuće europske ekonomije, među kojima je i Hrvatska, ističu da su ostvarile koristi od članstva u Europskoj uniji pa se životni standard povećao, a nejednakost u bogatstvu značajno smanjila.

Možda oni vide nešto što većina hrvatskih građana ne vidi, no bitno je naglasiti da u takvim istraživanjima kvalitetu životnog standarda, uz visinu primanja i zaposlenost, određuje i dostupnost javnog zdravstva, obrazovanja i mirovina te socijalni transferi.

Potpisnici popratnog istraživanja konstatirali su da se tijekom posljednjih pet godina, unatoč rastu svjetske ekonomije, socijalna inkluzija smanjila ili stagnirala u 20 od 29 razvijenih ekonomija, a međugeneracijska jednakost saturirala u 56 od 74 rastuće ekonomije, što je posljedica desetljeća u kojima se rast stavljao ispred društvene jednakosti.

lutrija Propali dobitnici Oni su postali milijunaši preko noći, no novac su još brže potrošili Željko Lovrinčević Željko Lovrinčević 'Ekonomski smo neuspješni i zato ne ide bez pokroviteljstva SAD-a ili Rusije' Bogatstvo Najbogatija Kineskinja zaradila 2,1 milijarde dolara u 4 dana
Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
  • dosaosam2:

    A kaj se tu ima komentirati od kad je Plenki i Kokolinda krenulo nas nenormalno. Autobusi, avioni, vlakovi nikad puniji odlazi narod pomognu ove zaostale države.