Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preuzimanje

MEDiLAB preuzeo 51% Genos DNA laboratorija

02.07.2014., Zagreb - Reportaza iz DNA labaratorija Genos.  Prof Gordan Lauc.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
09.06.2015.
u 10:08

Perspektiva: 
Prosječna godišnja stopa rasta testova DNK u svijetu iznosi 18 posto

Tvrtka MEDiLAB preuzela je 51 posto udjela u tvrtki Genos DNA laboratorij, segmentu tvrtke Genos koji se bavi genetikom. Kolika je vrijednost transakcije, dvije tvrtke ne otkrivaju. Kako su priopćili, ulazak u vlasničku strukturu vodećeg laboratorija DNK u Hrvatskoj i regiji za MEDiLAB predstavlja važan iskorak u područje brzorastućeg tržišta genskih testova, a Genos DNA laboratoriju značit će mogućnost intenzivnijeg marketinškog nastupa, komercijalizaciju proizvoda i razvoj novih proizvoda.

Znanost i ekonomija

Genos DNA laboratorij ima tri suvremeno opremljena laboratorija u Zagrebu – za humanu genetiku, animalnu genetiku i forenzičku analizu DNK. Kako kažu u Genosu, poslovnu strategiju razvijat će u smjeru personalizirane medicine.

Genos je postao poznat u javnosti po brojnim zapaženim znanstvenim i poslovnim rezultatima ostvarenim posljednjih godina. Tvrtka je osnovana 2007. godine kao akademski startup, a od samog početka poslovanja ostvaruje organski rast prihoda i zaposlenika. 2014. godine imali su prihode od 9,3 milijuna kuna.

Nedavno je predstavljena kao vodeća znanstvena institucija uključena u korištenje novca iz fondova EU. Riječ je o šest aktivnih FP7 projekata, ukupne ugovorene vrijednosti od 5,7 milijuna eura, od čega EK osigurava 4,5 milijuna. Do kraja 2014. godine EK je financirao istraživanja u Genosu sa 2,5 milijuna eura. Sudjelovanjem u velikim međunarodnim konzorcijima Genos je etablirao i izvrsnu suradnju s vodećim istraživačkim ustanovama u EU, Americi, Aziji i Australiji. MEDiLAB je tvrtka koja se pozicionirala kao lider u području samokontrole dijabetesa te se specijalizirala za podizanje standarda podrške liječenju oboljelih od šećerne bolesti.

Predvodnik je i u području hemodijalize i laboratorijske dijagnostike te zastupnik i distributer koncerna Bayer HealthCare Diabetes Care Division, B. Braun Avitum, Siemens MSD, Buhlmann, Diesse, Cusabio i SastoMed. Tvrtka je osnovana 1991. od kada bilježi kontinuirani rast prodaje, porast broja zaposlenih te poslovna preuzimanja koja zaokružuju poziciju jedne od vodećih tvrtki u području medicine u Hrvatskoj.

Rast testova DNK

Segment testiranja DNK bilježi trendove iznimnog rasta, a pripisuje se učestalosti genetskih bolesti, rastuće potražnje za molekularnom dijagnostikom, starenju stanovništva te izrazitom povećanju broja kroničnih bolesti. Na globalnoj razini prosječna godišnja stopa rasta testova DNK je 18%, a očekuje se da će prijeći iznos od 10 milijardi dolara do kraja ove godine.

Povećana učestalost kroničnih i malignih oboljenja motivira medicinsku znanost da razvija nove lijekove i postupke koji bi produljili aktivan život. Medicina se usmjerava na dijagnostičke postupke koji omogućuju personalizirani pristup liječenju koji se zasniva na informacijama o genskim predispozicijama za pojedinu bolest.

>> Genos osigurao kroz sredstva Europske unije novac za šest projekata

>> Projekt tvrtke Genos među 5 najinovativnijih u Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije