Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Lorencin: Ne strahujem za sezonu, čak je i Rusa sedam posto više

Darko Lorencin
Goran Jakuš/PIXSELL
10.06.2013.
u 17:26

Tradicionalno tržište - Unatoč napisima u Bildu, vjerujem da ćemo privući velik broj Nijemaca. Talijana će zbog krize sigurno doći manje, ali to će se još gore odraziti na Španjolsku.

Ministar turizma Darko Lorencin proteklih je dana u Rusiji zaglađivao situaciju s vizama. S ministrom razgovaramo o tome je li uspio “odobrovoljiti” ruske turoperatore, o mršavom turističkom rezultatu u prva četiri mjeseca, ulasku u EU...

Rade prekovremeno

– Sudeći po odazivu stotinjak turoperatora u Moskvi te 60-ak u Kijevu, interes je za Hrvatsku postojan. Cilj posjeta bio je poslati poruku da nam je veoma stalo do ruskih i ukrajinskih turista. Pozitivna atmosfera s mnogo pitanja te odaziv 120 novinara na konferenciji u Moskvi definitivno su pomogli da ruskoj javnosti prenesemo što sve činimo. Prošli tjedan počeo je raditi i vizni centar u Moskvi, a puno je pohvala turoperatora upućeno i radu konzularnog ureda. Zaključno s prethodnim tjednom izdano je nešto više od 13.000 viza, a od ponedjeljka do srijede premašena je brojka od 17.000. S predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova odgovarali smo na brojna pitanja i raščišćeno je puno nedoumica.

Sve zemlje koje su uvodile vize otrpjele su podbačaje 12 do 18 posto, koliki će minus imati Hrvatska?

U prvih pet mjeseci bilo je sedam posto više ruskih turista nego lani i 14% više noćenja, što uključuje travanj i svibanj, kada je nastupila primjena viznog režima. Brojke ohrabruju, ali im pristupamo s oprezom jer je činjenica da su sve nove članice EU koje su uvele vizni režim bilježile pad 10 do 20%.

Dojam je da MVEP kasni s otvaranjem viznih centara, nije li to trebalo odraditi još u travnju?

Uspostava viznog režima kompleksan je proces, ima redoslijed i tek je nakon toga bilo moguće uspostaviti vizne centre te uklanjati nedostatke, na čemu MVEP i dalje intenzivno radi. Djelatnici konzularnog odjela u Moskvi rade i prekovremeno i vikendom, izrazito su susretljivi, što su nam i ruski i ukrajinski turoperatori potvrdili. Od ovog je tjedna i dokumentacija potrebna za vize svedena na minimum. Vizni centri se svaki tjedan otvaraju u 19 ruskih gradova, a i 103 akreditirane agencije diljem zemlje mogu ishoditi vize za putnike.

Neke ankete govore da bi domaćih ove godine na moru moglo biti 8% manje nego lani, koja bi tržišta mogla nadomjestiti taj minus?

Podaci za prvih pet mjeseci govore drugačije. Domaćih je bilo jednako kao i lani, a broj noćenja povećao se pet posto. Pričekajmo rezultate za šest mjeseci pa ćemo moći dati detaljniju ocjenu predsezone.

“Žilav” proizvod

Pribojavate li se podbačaja iz Italije, koju trese kriza?

Iz Italije će sigurno doći manje turista. Dosad je samo 22% Talijana odlučilo kada će i kamo na ljetovanje. Ako nas tješi, možemo reći da je talijansko tržište kod nas palo mnogo manje nego, primjerice, u Španjolskoj.

Mnogi misle da je u povodu ulaska u EU trebalo napraviti promidžbenu kampanju.

Činjenica da Hrvatska postaje 28. članica EU već je dobro poznata javnosti. Trebamo se strpjeti još 20-ak dana kada će se konačno dogoditi taj čin, čija se proslava koordinira na razini Vlade. Uvjeren sam da će to biti na najvišoj razini obilježen događaj, u čije smo aktivnosti uključeni.

Sve je više onih koji smatraju da bi Hrvatska turistička zajednica trebala imati spreman paket tzv. antikriznih mjera kojima bi se promptno reagiralo na negativne napise kakav je nedavno bio u njemačkom Bildu i slične situacije?

Svaki loš medijski napis loša je promocija, no vjerujem da ćemo unatoč tome privući velik broj turista iz Njemačke, odakle u pet mjeseci bilježimo 6% više dolazaka i 17% više noćenja.

Jedna od izvanrednih situacija moglo bi biti i spuštanje cijena u Turskoj zbog prosvjeda, što bi moglo privući i dio gostiju koji su možda planirali k nama. Ako se to dogodi, hoće li s hrvatske strane biti reakcije?

Vjerujem da je Hrvatska – Hrvatska te je ne želim uspoređivati s Turskom, Maltom, Crnom Gorom ili bilo kojom zemljom. Želimo biti destinacija koja nudi najbolji omjer vrijednosti za novac. Turisti će doći zbog naših komparativnih prednosti, a sigurnost je svakako jedna od njih. Hrvatska ima svoj put i svoju poziciju, što pokazuje i predsezona koja potvrđuje žilavost i postojanost našeg turističkog proizvoda i prednosti u odnosu na druge. Svakako da postoji i puno prostora za poboljšanje i na tome intenzivno radimo.

>>Lorencin: Vize u Rusiji i Ukrajini izdajemo u roku do pet dana

>>Obitelj s dvoje djece ne može na more ako nema za to 7500 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije