Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promet

Kriza potjerala aute i kamione s autocesta, spas donosi turizam

gužve (1)
Igor Kralj/Pixsell
26.07.2010.
u 08:00

Najveći pad prihoda od cestarine (10,33%) imao je ARZ, jer je pao promet u Luci Rijeka, ali i osobnih automobila.

Loša gospodarska situacija potjerala je automobile, ali i kamione, s autocesta u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine.

HAC-u pao promet 5 posto

Svi koncesionari autocesta (HAC, ARZ, Bina Istra, AZM) tako bilježe pad prihoda od naplate cestarine, ali i manji promet vozila u prvih šest mjeseci, pokazuju podaci Hrvatske udruge koncesionara za autoceste s naplatom cestarine. Ukupni prihodi od cestarine pali su 5,79 posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, i iznose 797,5 milijuna kuna. Najveći pad imaju Autocesta Rijeka-Zagreb 10,33 posto, te Bina Istra 9,75 posto, a slijedi ih HAC sa 4,4 posto manjom zaradom od naplaćene cestarine. U tom javnom poduzeću kažu da su im prihodi od cestarine, koji u prvom polugodištu iznose 495,1 milijun kuna, smanjeni jer je broj vozila na autocestama bio manji pet posto. Napominju da je i povećanje stope PDV-a na 23 posto u cijeni cestarine od 1. kolovoza prošle godine teretilo ukupni prihod, budući da cijena cestarine nije povećana.

Od svih HAC-ovih dionica najgore rezultate u prvih šest mjeseci ima dionica Zagreb-Goričan, na kojoj je naplata cestarine u odnosu na lani manja čak 19,71 posto, odnosno devet milijuna kuna. U ARZ-u, pak, objašnjavaju da je prvi razlog za lošiju naplatu cestarine u prvom polugodištu oštra zima, zbog koje je bio i manji promet vozila, no dodaju da je sljedeći razlog složena gospodarska situacija u RH i okruženju koja je također utjecala na manji promet.

– Pao je i promet u Luci Rijeka, što znači manje kamiona na koridoru VB Rijeka - Zagreb - Budimpešta – rekli su u ARZ-u koji je u šest mjeseci naplatio 182,2 milijuna kuna cestarine. Napomenuli su kako je bio manji promet i osobnih automobila, što tumače kao oblik štednje građana u krizi.

Ohrabruje ljetna sezona

– Dobre naznake početkom ove turističke sezone ohrabruju, te se nadamo da će rezultati turističke sezone pridonijeti da se promet i prihodi od cestarine približe lanjskim rezultatima – optimistični su u ARZ-u.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
rondomilk
20:16 27.07.2010.

nitko ne spominje Zagreb - Split i Zagreb - Bajakovo,koliki je tamo pad prometa? opet će nam stradati županijske ceste koje ionako slabo održavamo,badava onda autoceste kad ljudi koriste stare ceste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije