Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješna dokapitalizacija

Kraš od svojih dioničara prikupio 50 milijuna kuna svježeg kapitala

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
21.12.2018.
u 08:15

Novac će se uložiti u zadržavanje liderskog položaja na tradicionalnim tržištima zemalja u regiji te jačanje konkurentnosti na tržištima EU i u prekomorskim zemljama

Kraš je od postojećih dioničara uspješno, u dva kruga, prikupio 50 milijuna kuna svježeg kapitala. U dokapitalizaciji je sudjelovalo 481 postojećih dioničara koji su upisali i uplatili sve nove dionice. Na kraju procesa prodano je 125 tisuća novih dionica nominalne vrijednosti 400 kuna, a to je ujedno i broj koji je bio na raspolaganju.

Upisane sve dionice

Kraš je novac prikupljao kako bi zadržao liderski položaj na tradicionalnim tržištima zemalja u regiji te pojačao konkurentnost na tržištima EU-a i u prekomorskim zemljama, pojasnili su najavljujući proces. Ciljevi dokapitalizacije su i povećanje dugoročne izvore vlastitih sredstava i kapaciteta za dodatnim zaduživanjem, što će pak povećati financijsku stabilnost i kapacitet za nova ulaganja. Istodobno, kazali su u Krašu, ključni pokazatelji zaduženosti društva spustit će se na razine najboljih, usporedivih prehrambenih kompanija. Uprava Kraša je uz suglasnost Nadzornog odbora, utvrdila da se temeljni kapital povećava izdavanjem 125.000 novih redovnih dionica, pojedinačnog nominalnog iznosa 400 kuna. Tako će se temeljni kapital povećati s 549,4 milijuna kuna na 599,4 milijuna kuna, ističu iz Kraša. Kapital će ubuduće biti podijeljen na 1.498.621 redovnu dionicu nominalne vrijednosti 400 kuna.

– U javnoj ponudi je sudjelovao ukupno 481 postojeći dioničar Kraša, a popis osoba koje su uplatile i upisale dionice dostavlja se Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga – ističu iz Kraša, u čijoj su dokapitalizaciji, po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna po dionici, u prva dva kruga mogli sudjelovati samo postojeći dioničari. Nakon upisa u sudski registar zagrebačkog Trgovačkog suda znat će se i kakav će biti novi odnos među dioničarima Kraša. Prema posljednjim podacima SKDD-a, najveći pojedinačni dioničar Mesna industrija Braća Pivac drži vlasnički udio od 24,99 posto. Slijedi Kraš-ESOP s 19,76 posto, sam Kraš s 5,65 posto trezorskih dionica, HPB s 1,06 posto. Ipak očekuje se da će dionička struktura ostati jednakom jer je to bila i ideja dokapitalizacije. Inače, bila je otvorena mogućnost i trećeg kruga dokapitalizacije, ako se u prva dva kruga ne upiše dovoljan broj dionica međutim kako su potvrdili i u Krašu to neće biti potrebno.

– Budući da su u prvom i drugom krugu upisane i uplaćene sve nove dionice, treći krug javne ponude nije se provodio– pojasnili su u kompaniji.

U prvom su krugu, koji je trajao od 19. studenoga do 3. prosinca, postojeći dioničari imali pravo upisati onaj dio novih dionica koji odgovara njihovom udjelu u temeljnom kapitalu Kraša na dan utvrđivanja prava na upis. U tom su prvom krugu postojeći dioničari upisali i uplatili ukupno 40.618 novih dionica. U drugom krugu, koji je trajao od 10. do 17. prosinca, mogli su sudjelovati samo oni postojeći dioničari koji su iskoristili svoj maksimum prava upisa u prvom krugu. U tom je drugom krugu upisano, uplaćeno i alocirano ukupno 84.382 novih dionica.

Dvostruka neto dobit

Kraš Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 16,8 milijuna kuna, što je za 8,6 milijuna kuna ili 104 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istovremeno je ostvarila konsolidirane ukupne prihode od 692,8 milijuna kuna ili 0,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. U ukupnim prihodima, prihodi od prodaje iznosili su 683,9 milijuna kuna, pri čemu su prihodi s domaćeg tržišta dosegnuli 371 milijun kuna, a s inozemnog 312,9 milijuna kuna. 

Ključne riječi

Komentara 2

SU
suvaja
09:08 21.12.2018.

Proizvodi narodnog heroja su preskupi ...

ZA
Zagy154
16:06 21.12.2018.

onda kupuj u lidlu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije