Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nelikvidnost

Konzum, Belje i Magma - najdulja plaćanja uz najkraću naplatu

novac
Igor Kralj/Pixell
15.04.2010.
u 20:20

Konzum naplaćuje svoje obveze u roku od 35 dana, a svoje obveze plaća u roku od 189 dana. Belje ima naplatu u roku od 65 dana, a obveze plaća u roku od 488 dana. Magma se naplaćuje u roku od 23 dana, a obveze plaća u 165 dana.

Agrokorovi Konzum i Belje te Magma prednjače u nerazmjeru između naplate svojih potraživanja i plaćanja dugova drugim tvrtkama u prošloj godini. Svoje obveze plaćaju u i do osam puta duljem roku nego što ih naplaćuju. Pokazuje to analiza koju je za časopis Banka izradila Suzana Košćak, stručnjakinja za financije. Samo jedna tvrtka, Ericsson Nikola Tesla, među njih 15 u kraćem roku plaća svoje obveze nego što ih naplaćuje.

Dugi rokovi plaćanja

Konzum naplaćuje svoje obveze u roku od 35 dana, a svoje obveze plaća u roku od 189 dana. Belje ima naplatu u roku od 65 dana, a obveze plaća u roku od 488 dana. Magma se naplaćuje u roku od 23 dana, a obveze plaća u 165 dana. U usporedbi s prošlom godinom rokovi su naplate porasli iako je u daleko većem postotku porast u plaćanju obveza. Kako objašnjava autorica analize, tvrtke poput Magme i Tekstilprometa bile su na udaru pada potrošnje na tržištu pa su im prihodi od prodaje pali 14,89 posto, odnosno 34,61 posto, a to je utjecalo i na njihovu likvidnost. Konzumu je pak prodaja znatno manje pala, 2,18 posto, no rokovi naplate i plaćanja izuzetno su visoki. Ina, u kojoj vlasnički udjel ima država, ima tri puta veći broj dana u kojima podmiruje obveze nego što ih naplaćuje, a taj je omjer u Croatiji Airlinesu oko četiri puta veći. Da neplaćanje na tržištu opet dobiva zamah, jasno je otkako je počela kriza.

Na teret malih

No također je činjenica da je mnogim tvrtkama koje dominiraju na tržištu svojom veličinom postala uobičajenom praska kašnjenja podmirenja obveza. Najviše to osjećaju mali poduzetnici, koji su u ne malom broju slučajeva prisiljeni i naplatiti svoja potraživanja tek uz određeni rabat. Tako nam neki od njih, koji posluju s jednom većom tvrtkom, kažu kako su se umjesto dogovorenih mjesec do dva, uspjeli naplatiti tek u roku od šest mjeseci, ali uz smanjenje iznosa potraživanja od šest do deset posto. Mnogi, kako bi zadržali posao, pristaju na takav dogovor, a velik ih dio zbog nedostatnih sredstava mora obustaviti posao. S. Košćak u analizi zaključuje kako kompanije imaju problem s profitabilnošću i likvidonošću poslovanja. Od navedenih 15 kompanija samo dvije ostvaruju rast prodaje, a većina ih smanjuje neto dobit i ima dodatne gubitke. No veliki sustavi ipak imaju dovoljan manipulativni prostor i snalaze se uz ostalo i tako da na vrijeme ne podmiruju obveze.

Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, tvrdi da zbog neprovođenja Vladinih reformi državne tvrtke ostaju generator nelikvidnosti, ali trenutačno i strah od daljnje krize mnoge odvraća od plaćanja obveza na vrijeme. Veliki pritom to sebi mogu priuštiti.

Komentara 18

OB
-obrisani-
20:59 15.04.2010.

Todorić u svakom trenutku barata s TUĐOM milijardom eura! I svakoga drži za jaja.

SP
Spezispezi
21:04 15.04.2010.

Ja bih bio sretan da se naplatim u roku kojem plaća Agrokor. Moji rokovi kod nekih drugih firmi se kreću preko 600 dana, pa čak i 1000, tj. čeka se zadnji rok do zastare. Tužiti ih ne mogu jer uvijek prebacuju poslovanje na sestrinske firme, tako da ni Bog ne zna gdje im je imovina.

US
Uman SS
20:27 15.04.2010.

E kad bih ja naplatio svoje od Todorića u 189 dana. Barem x2!!! I sad ti funkcioniraj. Vlasti mogu poručiti - BANDO LOPOVSKA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije