Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pravilnik

Kandidati za brokera na još težem ispitu u ljeto

Ubuduće će biti potrebno proučiti dodatnu materiju iz opsežnog Zakona o tržištu kapitala
Foto: Luka Klun/PIXSELL
05.01.2019.
u 23:30

Ubuduće će biti potrebno proučiti dodatnu materiju iz opsežnog Zakona o tržištu kapitala

Kandidati koji žele postati brokeri i investicijski savjetnici morat će pričekati drugi dio godine za izlazak na ispit. Zbog promjene regulative proljetni se rok neće održati. No, čeka ih još složeniji ispit. Kako je priopćila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) koja i provodi ispite, u prvom tromjesečju 2019. neće organizirati ispite za brokera i investicijskog savjetnika radi “provođenja normativne aktivnosti u smjeru izrade novih podzakonskih akata iz ovog područja”.

Na upit za dodatnim pojašnjenjem, iz Hanfe su poručili kako je Zakonom o tržištu kapitala propisano da Hanfa pravilnikom detaljnije propisuje način provođenja stručnih ispita.

“Isti pravilnik će detaljnije propisati način provođenja stručnih ispita za provjeru znanja i stjecanje kvalifikacija za obavljanje sljedećih poslova – informiranja ili sudjelovanja u informiranju klijenata ili potencijalnih klijenata o financijskim instrumentima, investicijskim i pomoćnim uslugama društva ili savjetovanje klijenata u odnosu na usluge i aktivnosti društva; izvršavanje ili prenošenje na izvršenje naloga klijenata ili trgovanje za račun društva; pružanje investicijskih savjeta klijentima ili donošenje investicijskih odluka u sklopu usluge upravljanja portfeljem”, stoji u odgovoru.

Konačni će tekst pravilnika biti objavljen u sustavu e-Savjetovanja. Na pitanje kada se može očekivati raspisivanje ispitnog roka, iz Hanfe su poručili kako to ovisi o samom tijeku izrade pravilnika, kao i o stupanju na snagu. Prema izvješću Hanfe za 2017., te je godine ispitu za brokera pristupilo tek 13 kandidata (pet manje nego 2016.), a pet ih je uspješno položilo. Za investicijskog savjetnika vlada mnogo veći interes, pa je od 138 kandidata njih 52 sakupilo dovoljan broj bodova za prolazak.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Ubuduće će biti potrebno proučiti dodatnu materiju iz opsežnog Zakona o tržištu kapitala
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije