Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

HANFA: Oprezno s ulaganjem u kriptovalute, bitcoin danas vrijedi manje od 3500 dolara

Ulagatelji u kriptoimovinu vrlo su često izloženi različitim pokušajima krađe identiteta putem interneta, upozorila je HANFA
07. prosinca 2018. u 12:24 13 komentara 1246 prikaza
Bitcoin
Foto: BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL

Regulator tržišta kapitala Hanfa još jednom upozorava građane na visoki rizik trgovanja kriptovalutama od kojih je najpopularnija bitcoin. Ističu da cijene kriptovaluta jako variraju pa je za male ulagače igranje na tom tržištu izuzetno opasno. 

Ante Žigman Šef Hanfe o kriptovalutama 'Hrvati su uložili stotine milijuna kuna, no zbog ovog neka budu oprezni'

Podsjećaju da je u kratkom razdoblju vrijednost bitcoina pala s 19 tisuća dolara na 3500 dolara, a tržišna vrijednost svih značajnijih kriptovaluta od siječnja do prosinca 2018. pala je za gotovo 90 posto. Uz rizik gubljenja novca, ulaganje u kriptovalute otvara još niz opasnosti, navodi Hanfa. Tako se upozorava na povećani rizik krađe identiteta koji se događa ulagačima u kriptovalute. 

Bitcoin PAD I RASPRODAJA BITCOINA Kapitalizacija najpopularnije kriptovalute pala ispod 100 milijardi $

Hanfa upozorava da se često događa pokušaj manipulacije podacima ulagatelja kojima je cilj krađa financijskih podataka. Upozoravaju i da tržište kriptovalutama ne osigurava integritet tržišta koji je standard na tržištu kapitala, a jednako tako ni simetriju informacija, odnosno istovremenu informaciju za sve ulagatelje, što su standardi na uređenom tržištu. Također, Hanfa upozorava i na sigurnosni rizik informacijskih sustava na kojem su kriptovalute kreirane, na kojem se pohranjuju i na kojima se njima trguje.

>> Što nam donosi smanjenje PDV-a

[video: 27870 / ]
f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Tvrdi
  Tvrdi:

  Ajmo sad svi dići kredite i kupovati, pa rekao je Prpić da ce vrijediti bogatstvo to bitgovno!!!!!!!!

 • Avatar MK
  MK:

  Ako se uzme u obzir da je prvi uvjet za investicije "pravna sigurnost", zaista je fenomen da je model Crypto-Valuta uopće privukao toliko ljudi... To se samo da objasnit neznanjem, naivnošću ili sve nižom svješću za vandigitalnu realnost... Novac nikada ... prikaži još! ne nestane (samo ga ima netko drugi)... Naivno je misliti da nas Crypto-Valute oslobađaju monopola središnjih banaka, jedina razlika je, kod krypto-valuta još gore, nam je organizator monetarnog sustava nepoznat i on nema ama baš nikakve obaveze pram određenom tržištu. Ovakvo slabo pozivanje "na oprez" upučuje na manjak stava od strane HANFA-e prema toj pojavi...

 • sjs:

  Bravo hanfa! Kasnite kao i uvijek. Hoće li nam veliki stručnjak Žigman otkriti koliko je love uložio u kriptovalute?