Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆA ZAŠTITA POTROŠAČA

Novim Zakonom o osiguranju uvedeno 15 sati obvezne edukacije

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
03.12.2018.
u 22:02

Više nema posrednika – oni postaju brokeri u osiguranju ili reosiguranju

Sabor je danas usvojio novi Zakon o osiguranju kojim je implementirana Direktiva EU čiji je cilj veća zaštita potrošača pa će se prodavači osiguranja ubuduće morati najmanje 15 sati godišnje educirati, osim o načinu distribucije polica osiguranja, i o pritužbama potrošača i poslovnoj etici, sukobu interesa, rizicima... Osim na zaposlenike u osiguranju koji se time bave, novost se odnosi i na 20.000 fizičkih osoba koji su registrirani kao distributeri osiguranja u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga.

U Hanfi su povodom donošenja zakona pojasnili da će provedbu edukacije striktno početi pratiti od 23. veljače 2019., a rok za prilagodbu je godinu dana. Regulator će uskoro izdati i pravilnik u kojem će propisati sve detalje.

Novim se zakonom mijenjaju i nazivi: više nema posrednika – oni postaju brokeri u osiguranju ili reosiguranju, a zastupanje i posredovanje preimenovano je u distribuciju.

VIDEO: Ivan Pernar izbačen iz sabornice

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije