Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis OPG-Zlata vrijedan

Kada smo čistili zemlju za maslinik, ljudi su mislili da smo “makli”

Njezino ekstradjevičansko maslinovo ulje drugu godinu zaredom na najprestižnijem svjetskom natjecanju NYIOOC odnijelo je zlatnu medalju
27. kolovoza 2021. u 08:38 19 komentara 23586 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Poklon koji je primila kada je diplomirala pamtit će zauvijek i sa žarom u očima pokazati koliko je bila oduševljena njime. Jer, kada je stavila točku na svoju akademsku izobrazbu diplomiravši na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na studiju hortikultura – voćarstvo, Evi Mariji Čurin roditelji Valda Vodopivec i Metkior Ćurin poklonili su 500 stabala mladih maslina. Danas ova vrijedna 31-godišnjakinja na Hvaru na pet hektara ima tisuću stabala 12 različitih sorti maslina. Za otočne je prilike to velika površina, a to da je sva njezina zemlja u jednom komadu, zvuči gotovo nevjerojatno. I čini se izglednim da će se u skoroj budućnosti povećati za još dva hektara. Ekološki je proizvođač ekstradjevičanskog maslinova ulja, a njezin maslinik na strmom terenu na lokaciji Seca nalazi se na 250 metara nadmorske visine i s njega se pruža pogled na more. Cijela ta slika vrlo lijepo i uredno izgleda, a mlada maslinarka ponosna je što je upravo njezin maslinik bio proglašen najboljim ekološkim maslinikom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

OPG - ZLATA VRIJEDAN Pa to je trnje, govorili su nam kada smo započeli s kupinama

Sedam zlatnih medalja

U podnožju su u završnoj fazi radovi na kušaonici. Eva Marija imat će i svoj podrum i uljaru, a plan joj je da u masliniku napravi i edukativni centar. O vrijednosti investicije kaže da je bolje da i ne pitamo, no dio je novca uspjela dobiti iz fondova EU. Na suprotnoj strani ceste uz stabla maslina posadila je i smokve. Sad je u tijeku berba pa ih nosi u sušaru nedaleko od kuće, kod susjeda. Uzgaja još i lavandu i smilje, od kojih pravi eterična ulja, sapune, soli za kupanje i mirisne jastučiće koje uglavnom šiva njezina mama. Ima i nasad limuna koji koristi za aromatiziranje jedne vrste svoga ulja. Iako mlada, Eva Marija Čurin prometnula se među vodeće hvarske maslinare, a njezino je sortno ekstradjevičansko maslinovo ulje drugu godinu zaredom na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinova ulja NYIOOC, koje se održava u New Yorku, odnijelo zlatnu medalju. Godišnji popis dobitnika nagrada smatra se autoritativnim vodičem za najbolja ekstradjevičanska maslinova ulja na svijetu pa stoga i ne treba čuditi da turisti koji prate trendove u maslinarstvu i koje zanima samo vrhunska kvaliteta s Brača, gdje ljetuju, dolaze na Hvar, samo po ulje. Eva Marija imala je upravo takvih iskustava.

Ove su godine na natjecanju u New Yorku hvarski maslinari “pobrali” čak sedam zlatnih medalja, najviše do sada, pa se već počelo govoriti da se otok Hvar doskora može brendirati ne samo kao otok vina nego i kao otok maslinova ulja, čemu zasigurno pridonosi i Eva Marija.

– Ja sam hvarska Slovenka ili Slovenka s Hvara, kako je kome drago – poručila je Eva Marija Čurin na svom predstavljanju.

Jer ona je i jedno i drugo. Rodila se u Ljubljani, tamo je išla i u osnovnu školu. Bilo joj je 14 godina kad se preselila u Gdinj, maleno selo na istočnom dijelu otoka Hvara iz kojeg je podrijetlom njezin otac, s kojim se u prezimenu zbog nekih administrativnih razloga razlikuje u jednom slovu. Otac Metkior je građevinar, mati Valda farmaceutkinja, koja je bila radila u bolnici u Ljubljani, gdje je dala otkaz, no njihova jedinica Eva Marija odlučila je krenuti sasvim drugim smjerom. Roditelji joj u tome pomažu i velika su joj podrška, baš kao i suprug Hvaranin, Hrvoje Duboković. Uz obitelj se radu na zemlji uči i petogodišnji David Čurin-Duboković, Evin Marijin i Hrvojev sin. Pomaže joj i vremešni susjed Vinko, kojeg smatra i uzorom i učiteljem.

Češljakovci - OPG Hrvoje Pavlović, vinogradarstvo i vinarstvo. OPG HRVOJE PAVLOVIĆ Radimo što prirodnije i stvaramo kvalitetna vina koja imaju dušu

Preseljenje iz Ljubljane na otok, u selo u kojem nema vodovoda, a pitanje elektrifikacije još uvijek nije u cijelosti riješeno, Evi Mariji nije bilo teško palo jer je odrasla u obitelji koja je oduvijek voljela rad na zemlji.

Zahtjevna lokacija za proizvodnju

– Priča o našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu počela je još 1997. kada smo počeli obnavljati zapušteno zemljište. Tada je i počela moja ljubav prema biljkama. Naposljetku sam završila agronomiju i danas se ponajprije bavim uzgojem maslina i proizvodnjom ekstradjevičanskog maslinova ulja. Najzastupljenija je autohtona sorta oblica, tu su i levantinka, lastovka i leccino kao najbrojnije. Proizvodim nekoliko vrsta ekstradjevičanskog maslinova ulja – monosortne levantinku i lecino te aromatizirana ulja – limun, bosiljak i čili. Tu su i selekcija i premium – kaže Eva Marija.

– Kad smo počeli obnavljati, ljudi su nas gledali poskrivećki i mislili da smo “makli” – dodaje njezin otac.

– Sve je bilo zaraslo u kupine, a mi smo u jedan cijeli dan očistili samo dva “kvadrata” pa smo sutradan odmah išli po najveće škare – prisjeća se majka.

Ipak, nisu odustali, a maslinik ih je za uloženi trud nagradio kvalitetom koju oni znaju pretočiti u vrhunsko ulje, što je bio prepoznao i turist koji je odsjeo u nekom luksuznom hotelu u Dubrovniku i inzistirao baš na njezinu ulju. Ili bogataš iz Dubaija, koji im se bio javio e-mailom i htio rezervirati veliku količinu ulja, a kad se ispostavilo da nemaju toliko i da moraju imati za stalne kupce, javio im se s upitom za suradnju.

Gundinci - OPG Šimo Karavidović, farma muznih krava i ratarstvo. BIRAMO NAJBOLJI OPG Nema na farmi mora, nedjelje, odmora... ali oni rade ono što vole

– Proizvoditi ekstradjevičansko maslinovo ulje na ovakvim lokalitetima u nekim je trenucima jako zahtjevno i tijekom godine susrećemo se s mnogim izazovima. Ipak, mediteranska klima s produženim sušnim razdobljima, manjkom oborina, samim lokalitetom maslinika, oskudnim kamenitim tlom i puno ljubavi i truda koje ulažemo u rad daju nam vrhunske rezultate. Na mnogim manifestacijama osvajamo jako visoka priznanja za kvalitetu ekstradjevičanskog maslinova ulja, a osim ovog priznanja iz New Yorka meni je još posebno drago priznanje za najbolji hrvatski otočki proizvod na manifestaciji Noćnjak, koje smo osvojili dva puta – govori Eva Marija čiji se proizvodi osim na njezinu kućnom pragu mogu naručiti preko web-shopa, ima ih u restoranima, dućanima diljem Hrvatske, u zemljama EU.

MLADA NADA OPG EVA MARIJA ČURIN

Na pet hektara ima posađeno tisuću stabala 12 različitih sorti maslina od čijih plodova godišnje proizvede oko tisuću litara ekstradjevičanskog maslinova ulja. Ima i 4000 sadnica lavande te 20.000 sadnica smilja. Od obje biljke pravi eterična ulja, sapune, soli za kupanje i mirisne jastučiće. Uzgaja i smokve i limune, a sva je proizvodnja ekološka, s certifikatom.

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
  • mica1111:

    Eto o ovakvim bi trebalo pisati, a ne o Farmi i Severini...

  • šolman:

    Dalmatinci su nekad bili marljivi ljudi. Živjeli su u prirodi koja nije puno davala i radili teško. Rad u vinogradima jedan je od najtežih poljodjelskih poslova. Onda je došao turizam i dalmatinski su se težaci okrenuli unosnijem i lakšem poslu ... prikaži još! - turizmu. Šteta je da su tom prigodom u potpunosti zapustili poljodjelstvo koje su mogli kombinirati s turizmom i gostima prodavati svoje proizvode pa tako višestruko uvećati svoje prihode. A ne posluživati strana maslinova ulja, turske smokve, španjoplske breskve, bademe tko zna otkud itd.

  • Avatar drug Joža
    drug Joža:

    Svaka čast svima koji žive od proizvodnje u Dalmaciji a ne od 2 mjeseca turizma (kuhanja,pranja i čišćenja tuđeg dreka)