Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILI TUŽBU

Jeras: Tražili smo 20 milijuna eura! Zbog Bašića sad propadaju ulaganja

01.07.2020.
u 11:46

Zadruga za etično financiranje najavljuje tužbu protiv Milenka Bašića

Ne da smo tražili pet milijuna eura, nego više od 20! Toliko bi iznosilo učešće za financiranje C.E.M.P.-ova projekta gradnje vjetroelektrane Krš-Pađene “teškog” 170 milijuna eura, za koji smo iznalazili mogućnost sindiciranog kredita s članicama Federacije etičnih i alternativnih banaka nakon što su nam se obratili s molbom za financiranje jer su ih banke redom odbijale. A sad nam propadaju sve potencijalne investicije u vjetroelektrane jer je to ovih dana zbog Bašićeve afere postala radioaktivna zona! – odgovara na optužbe Milenka Bašića, bjegunca od hrvatskog pravosuđa zbog davanja mita u aferi Vjetroelektrane, Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje (ZEF).

Od optužbi za korupciju Bašić se “brani” optužbama da je zapravo od njega iznuđivano financiranje osnivanja etične banke, i to pod pritiskom Mosta koji je bio dio Vlade. Slučaj će i mimo kraka afere u kojoj glavnu ulogu ima HDZ-ova bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac imati sudski epilog jer Jeras priprema tužbu protiv Bašića, a o svemu će svjedočiti i tadašnji direktor C.E.M.P.-a Ivan Šimić.

Uzda se u pravosuđe

– Ja sam prvi pristupio osnivačima etične banke i tražio financiranje. Moj bivši šef i vlasnik firme za koju sam radio ima odnos prema tome koji je sasvim drukčiji od mojega i kad dođe do spora, spreman sam posvjedočiti na sudu što je istina – potvrdio nam je u telefonskom razgovoru Šimić. Više nije spreman otkriti, kaže da je sve predaleko otišlo i uzda se u pravosuđe.

– Šimić je tražio financiranje i obilazio sve opcije, čuo je i za projekt etične banke i strategiju ulaganja u obnovljive izvore pa nam se javio preko članova iz sekcije energetike. Očekivali smo licenciju pa im nismo ni mogli u tom trenu ponuditi financiranje, ali mogli smo prezentirati projekt mreži etičnih banaka FEBEA-i i Triodosu. Objasnili smo im kako funkcionira model financiranja etičnih banaka i poslali indikativnu ponudu s opcijom projekcije financiranja u slučaju da i mi dobijemo licenciju, uz polog 1:8 u odnosu na financiranje – objašnjava Jeras te dodaje da je kod svih banaka uobičajeno vlastito učešće koje kod takvih projekata iznosi i do 30 posto.

Prema indikativnoj ponudi (Večernji list je ima u posjedu); za kredit od 170 milijuna eura C.E.M.P. bi morao osigurati minimalni iznos vlastitih sredstava od 21,25 milijuna eura za sindicirani kredit. Jedan od predloženih preduvjeta bila je i uplata 12,5 posto iznosa u temeljni kapital buduće etične banke kako bi što brže ispunila uvjete za dobivanje licencije i sufinancirala projekt.

Odustali su, među ostalim, i jer im nije odgovarao model u kojem, bez obzira na ulog u temeljni kapital, ne bi mogli imati utjecaja na upravljanje bankom zbog principa “jedan član – jedan glas”.

‘Nanosi nam golemu štetu’

– A zbog lažnih optužbi koje iznosi Bašić, posebno etikete da smo vezani uz Most, gubimo članstvo, i upravo nam je odustao investitor koji je u solarnu elektranu trebao uložiti 350 tisuća eura. Pripremali smo i crowdfunding kampanju za preuzimanje vjetroelektrane Orjak koja je dobila uporabnu dozvolu nakon dvije godine čekanja, a ovo nam bilo kakav javni poziv za financiranje čini nemogućim. Nanosi nam golemu štetu! – revoltiran je Jeras koji ističe i da ZEF u statutu ima zabranu učlanjivanja političkih stranaka zbog izuzetno niske razine političke kulture u Hrvatskoj, a gospodarstvo je redovito žrtva njihovih obračuna.

Što se tiče osnivanja etične banke, nakon što su prošli predlicenciranje, trenutačno s europskim partnerima kreću u licenciranje u državi u kojoj, kaže, regulator potiče inovacije u financijskom sektoru. 

U kratkom telefonskom razgovoru s Milenkom Bašićem pokušali smo čuti i njegovu stranu priče, no nakon predstavljanja i najave teme razgovora, Bašić je lakonski odvratio: – Za doručkom sam, puna su mi usta, žvačem i teško pričam. Ja ću vas zvati – rekao je, no povratnog poziva nije bilo.

Kao što je široj javnosti sad već poznato nakon izbijanja afere, Bašićev je C.E.M.P. početkom 2017. tražio dozvole od Ministarstva zaštite okoliša i energetike za realizaciju projekta gradnje vjetroelektrane Krš-Pađene i pokušavao je zatvoriti financijsku konstrukciju. Banku nije mogao naći dijelom i zbog dozvola, jer je originalni projekt bio star, preuzet 2012., a izrađen još prije, vjerojatno 2010., sa zastarjelom tehnologijom. Tad su se za pomoć za financiranje i konzultantske usluge obratili ZEF-u.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije