Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Jamnici plus koncesija za crpljenje vode

Jamnica plus od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražila je prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje termalne vode za tehnološke potrebe i za prodaju na tržištu
02. svibnja 2019. u 12:54 2 komentara 215 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je dala suglasnost na prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje vode s Jamnice na Jamnicu plus, a pokrenula je i jamstveni program "Plus" te predložila izmjene zakona o poštanskim uslugama kojima želi smanjiti razlike u cijenama prekogranične dostave paketa.

Gabrijela Žalac Ministrica Žalac: 'Možemo biti iznimno zadovoljni pokazateljima korištena EU sredstava'

Jamnica plus od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražila je prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje termalne vode za tehnološke potrebe i za prodaju na tržištu. S obzirom da se sva imovina Jamnice prenosi kao gospodarska cjelina na Jamnicu plus, prijenosom ugovora koncesije ugovorene količine zahvaćene vode ostaju iste kao i rok na koji se prvotno dala koncesija.

Po donošenju odluke Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će sklopiti dodatak postojećem ugovoru koncesiji, a sve isto odnosi se i na prijenos koncesije za crpljenje mineralnih voda. 

Na sjednici Vlade u četvrtak donesena je i odluka o usvajanju jamstvenog programa "Plus" s ciljem da se  državnim jamstvima pokriva dio glavnice kredita ili leasinga subjektima malog gospodarstva.  

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić naveo je da će jamstvenim programom "Plus" Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije izdavati jamstva za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga subjektima malog gospodarstva.

Vlada Sjednica Vlade Plenković o posjeti Kineza brodogradilištima: Očekujemo da nakon analiza pošalju svoje poruke

Riječ je, naveo je, o instrumentu osiguranja  koji  bi se u cijelosti financirao  iz nacionalnih sredstava te koji je kao takav već dugi niz godina prepoznat kod financijskih institucija. 

Predviđeno je odobravanje pojedinačnih jamstava do najvišeg iznosa od 2 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti za mjeru A investicije, do milijun eura za mjeru B obrtna sredstva i do 50.000 eura odnosno do dva milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, ovisno u statusu subjekta malog gospodarstva, za mjeru C  kupnja poslovnih udjela.

Pritom mjere definirane tim programom, a  namijenjene za investicijske kredite i leasing, te kredite za obrtna sredstva, ograničavaju najvišu stopu jamstva na 50 posto glavnice kredita, izuzev mjere C kupnja poslovnih udjela kod kojih najviša stopa jamstva iznosi 80 posto za mikro subjekte malog gospodarstva, odnosno 60 posto glavnice kredita za male i srednje subjekte malog gospodarstva . Najkraće trajanje jamstva iznosi jednu godinu  dok najdulje nije ograničeno.

Vlada sjednica Vlade Plenković: Oporba mi je djelovala kao razrijeđena kamilica na sjednici Sabora

Vlada je u četvrtak utvrdila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama kojim će se uz ostalo omogućiti poticanje tržišnog natjecanja te povećati transparentnost cijena, a u cilju smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa koje plaćaju građani te mala i srednja poduzeća. 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se zakonskim izmjenama potaknuti tržišno natjecanje te povećati transparentnost cijena, u cilju smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa koje plaćaju građani, mala i srednja poduzeća, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima. To bi, kaže Butković, trebalo donijeti i smanjenje cijena te omogućiti jednostavniju i pouzdaniju prekograničnu dostavu, kupnju i prodaju robe i internetskih usluga na području cijele Europske unije, a time i bolju zaštitu potrošača.

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • antonelić:

    molio bih samo da se jamstva za kredit izdaju samo poštenim i iskrenim domoljubima , te članovima kradeze-a !

  • antonelić:

    glede pogleda a u svezi sa " prijenosom ugovora o koncesiji za crpljenje tehn. vode " važno je naglasiti da ćemo vodu dati ruskim bankama i lješinarskim fondovima , a nikako kinezima ... kinezima eventualno možemo prodati " žuo-lian-ik " ... prikaži još! " ili " san-wu-žu " za 2 kune i to na odgodu ! ...