Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica Vlade

Plenković: Oporba mi je djelovala kao razrijeđena kamilica na sjednici Sabora

Vlada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.04.2019.
u 10:28

Govoreći o napretcima postignutima u borbi protiv nasilja u obitelji, premijer je podsjetio na završeno javno savjetovanje o Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svima na angažmanu na aktualnom prijepodnevu u Saboru. "Mislim da je bilo vrlo mirno u odnosu na neka ranija aktualna prijepodneva. Čak mi je i oporba djelovala kao neka razrijeđena kamilica, pa čak i u ovoj kampanji za  za Europski parlament nije imala nekog preciznijeg interesa o europskim temama, ali to je sve u okvirima očekivanja", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade.

"Uime Vlade osuđujem napade u Šri Lanki", rekao je premijer te izrazio sućut.

Podsjetio je na Nacionalni program reformi i Program konvergencije u kojima je napisano da će Hrvatska po prvim procjenama imati proračunski višak u 2018. godini od 758 milijuna kuna, što je potvrdio i Eurostat. "To znači da smo drugu godinu zaredom u proračunskom plusu, a to nije uobičajena stvar za hrvatske vlade, to je nešto što se nije dogodilo praktički 20 godina", rekao je Plenković.

Dodao je da su to "važna postignuća odgovornog vođenja javnih financija i fiskalne konsolidacije, a sve to uz golemo porezno rasterećenje" koje je iznosilo ukupno 6,5 milijardi kuna, i još dvije milijarde zbog ukidanja raznih administrativnih barijera. "Rasterećujemo gospodarstvo i građane, a pritom ostvarujemo proračunski višak", rekao je premijer i podsjetio da je 2015. godine proračunski manjak iznosio 10,8 milijardi kuna.

Prema Eurostatovim podacima objavljenima u utorak, Hrvatska je u 2018. godini ostvarila višak u proračunu opće države od 0,2 posto BDP-a. U godini ranije višak je prema revidiranim Eurostatovim podacima iznosio 0,8 posto BDP-a.

Eurostat je objavio i da je Hrvatska je u 2018. godini zabilježila javni dug mjeren udjelom u BDP-u u visini 74,6 posto. U 2017. iznosio je, prema revidiranim podacima, 77,8 posto.

Što se tiče situacije u brodogradilištima, Plenković je ponovio da idući tjedan u Rijeku i Pulu dolazi izaslanstvo China Shipyard Industry Corporationa te da je to rezultat političkih dogovora za vrijeme nedavnog summita 16+1. Upravi, radnicima i sindikatima poručio je da Vlada radi u interesu brodogradilišta.

Sigurne kuće u svakoj županiji

Govoreći o napretcima postignutima u borbi protiv nasilja u obitelji, premijer je podsjetio na završeno javno savjetovanje o Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji.

"U ovom trenutku svi će ti doprinosi koji su stigli u javnom savjetovanju biti analizirani, a intenzivno radimo na uvođenju nacionalne SOS linije za prijavu nasilja u obitelji", izjavio je dodavši da je nakon susreta i edukacije operatera izrađen i naputak o postupanju u slučaju prijave nasilja u obitelji na liniji 112.

Najavio je održavanje sastanka s predstavnicima županija kojemu je cilj osiguranje postojanja sigurnih kuća u svakoj županiji u Hrvatskoj, te da će Ministarstvo državne imovine napraviti analizu lokacija u državnom vlasništvu temeljem kojih će pomoći u nastojanju da svaka županija ima odgovarajuću sigurnu kuću.

Kazavši da se kroz stručne skupine radi na izmjenama Kaznenoga zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Plenković je zaključio da je iskorjenjivanje obiteljskog nasilja prioritet međuresornog djelovanja Vlade.

 Vlada je dala suglasnost Plinacro-u  za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna eura. 

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je Vladina suglasnost sukladna sklopljenom ugovoru o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gradnje gospodarskog korištenja luke od posebne namjene, industrijske luke za terminal za ukapljeni prirodni plin.

"Društvo LNG Hrvatska treba Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostaviti garanciju za dobro izvršenje posla u vrijednosti pet posto investicije, odnosno u iznosu od dva milijuna eura", naveo je Ćorić.

Vlada je u četvrtak prihvatila okvir suradnje s grupacijom Svjetske banke za razdoblje od 2019. do 2024., a kako je kazao ministar financija Zdravko Marić, među glavnim područjima suradnje su jačanje uspješnosti javnog sektora i institucija kao i jačanje tržišnih institucija radi poticanja dinamičnog poduzetničkog sektora. 

Video: Premijer daje izjavu za medije

Ključne riječi

Komentara 58

Avatar Urbani
Urbani
15:58 25.04.2019.

Plenkovic je preblag i milostiv, Samaritanac!

DR
droza
13:10 25.04.2019.

"........Hrvatska po prvim procjenama imati proračunski višak u 2018. godini od 758 milijuna kuna, što je potvrdio i Eurostat. "To znači da smo drugu godinu zaredom u proračunskom plusu, a to nije uobičajena stvar za hrvatske vlade, to je nešto što se nije dogodilo praktički 20 godina...." Usprkos milijardi plaćenih jamstava za brodogradilišta. Bravo!!!!!!

TT
tTony
13:59 25.04.2019.

Lako je bit lider kod ovakve oporbe umjesto da se ujedine oni se nadmudruju oko lanjskog snijega koji se vec davno otopio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije