Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika za investiciju

Istražili smo: Isplati li se ulagati u kriptovalute

Kriptovalute
Foto: Canva
1/3
10.09.2021.
u 08:52

Prilika za laku zaradu ili investicijska pogreška? Donosimo vam sve ključne odgovore o tržištu kriptovalutama

Kriptovalute više nisu nepoznat pojam. Sve se više koriste i spominju u javnom prostoru, posebice najpoznatija, prva kriptovaluta u svijetu – Bitcoin. Njegova vrijednost tijekom protekle godine značajno je porasla, pa su sretnici koji su na vrijeme osigurali svoju zalihu Bitcoina danas vrlo vjerojatno milijunaši.

Iako se čini kao jednostavan način zarade, ako i razmišljate o ulaganju u kriptovalute, postoje činjenice na koje trebate pripaziti. Je li tržište kriptovaluta uopće sigurno? Kako stojimo po tom pitanju u Hrvatskoj, te treba li uopće ulagati u takvo što? Ovaj tekst nudi odgovore na ta pitanja.

Podložan stalnim promjenama

S obzirom na to da je riječ o virtualnim valutama, odnosno sustavima koji nisu regulirani normama i zakonima, cijelo tržište podložno je promjenama. To konkretno znači da, iako je sada vrijednost Bitcoina vrlo visoka, ona može vremenom pasti, pa ulagač može dobiti zapravo manje no što je uložio.

Hrvatski kripto stručnjaci složni su oko jedne činjenice kad je u pitanju tržište kriptovalutama – Nemojte ulagati, ako niste spremni na rizik. No, ne treba razviti bespotreban strah od tržišta koje ima tendenciju rasta. Ako ste spremni uložiti, najbolja taktika bila bi uložiti onaj iznos za kojeg ste sigurni da vam ne bi predstavljalo problem ako ga izgubite. Na taj način ste osigurani, jer postoji mogućnost rasta i financijskog napretka.

Kriptovalute motivirale velike igrače

Da se kripto tržišta ne treba bojati, te da se uz sigurno i promišljeno ulaganje može doći do profita, dokazuje i činjenica da su se u tu igru upustili i veliki igrači poput investicijskih fondova, banki, te sličnih – velikih institucija. Štoviše, najveća banka na svijetu počela je motivirati svoje klijente da ulažu u kriptovalute, zbog svojih vlastitih istraživanja. Ona potvrđuju da bi vrijednost Bitcoina mogla munjevito rasti, te da se pametna investicija dakako isplati.

Jesu li kriptovalute budućnost?

Hoće li kriptovalute vremenom zamijeniti dosad poznate korištene valute – gotovo da je i nemoguće odgovoriti. Pa ipak, na njih se ne bi trebalo gledati kao na daleku budućnost. Koliko su one bliske i prisutne našem društvu dokazuje činjenica da danas u Zagrebu postoji kafić gdje svoju kavu možete platiti u kriptovalutama. Budući da je i Hrvatska u korak s vremenom kada je riječ o kriptovalutama, važno je vidjeti kakvo je uopće domaće tržište.

Foto: Canva

Prema predikcijama hrvatskih kripto stručnjaka, Bitcoin, ali i ostale kriptovalute odlična su prilika za ulaganja, no problematičnim vide što ta prilika vrlo brzo nestaje. Zato je treba na vrijeme i pravilno znati iskoristiti.

Predikcije kripto-tržišta ukazuju na to da će najpopularnija kriptovaluta, Bitcoin dosegnuti vrijednost od čak 500 tisuća dolara u budućnosti

Zbogom standardnim valutama?

Porast popularnosti kriptovaluta nameće logičnu izmjenu kada je riječ o načinu plaćanja. Osim spomenute kave u Zagrebačkom kafiću, u kriptovalutama se možete osigurati na čak 46 hrvatskih benzinskih postaja, na kojima gorivo možete platiti upravo kriptovalutama.

Foto: Canva

U svakom slučaju, moguće je zaključiti da, ako se radi o mudrom ulaganju u kriptovalute – vaš novac definitivno neće biti beskoristan. Sve više modernih tehnologija, elektronskih kanala, ali i modernih tvrtki nudi mogućnost plaćanja u kriptovalutama. Hoćete li se obogatiti teško je reći, budući da, kako je i rečeno – kripto tržište podložno je izmjenama i variranjima vrijednosti. Ono na što zasigurno možete računati jest da ćete upoznati novi svijet financija koji je čini se i bliže no što se misli. Ako ste zainteresirani, bacite oko na osnovni vodič i sve informacije o kriptovalutama ovdje.

Nakon što savladate osnove, stvorite kvalitetnu strategiju i odgovorite na vlastita pitanja: koliko ste spremni uložiti? U što ćete uložiti? Jeste li spremni na rizik? Koja su vaša očekivanja?

Iako ponekad imamo dobru strategiju i realna sredstva koja smo spremni uložiti, ne smijemo zaboraviti da nije dobro imati nerealna očekivanja. Pojedini kripto stručnjaci smatraju da ulaganje u kripto tržište treba promatrati kao određenu virtualnu štednju. Staviti onoliko sredstva koliko ste spremni izgubiti, te na njih zaboraviti, bez pretjeranih očekivanja golemih rezultata. Na taj se način sigurno nećete razočarati, a mogli biste se s druge strane – vrlo ugodno iznenaditi.

Kripto u kune i kune u kripto

S obzirom na to da se tržište kriptovaluta razvija i u Hrvatskoj, više nije strano da svoje kriptovalute možete zamijeniti u domaću valutu i obrnuto. Za ovu modernu uslugu među prvima je zaslužan Auro Domus koji je osmislio jednostavan sustav mjenjačnice kriptovaluta Cryptoexchange. Cijeli proces sveden je na tri jednostavna koraka: Izaberete valutu koju želite zamijeniti, unesete iznos i potvrdite transakciju. Svoje kriptovalute možete u njihovim poslovnicama i prodati. Dovoljno je da skenirate kod, pričekate potvrdu i preuzmete gotovinu. Njihov moderni sustav omogućio je najpoznatije kriptovalute na tržištu, a cijeli popis možete pronaći ovdje.

Ulaganje u kriptovalute ima prednosti, no ima i mana. Odlučite li se na ovaj korak, uz Auro Domus ćete barem znati da imate pouzdane suigrače.

Sadržaj nastao u suradnji s Auro Domusom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije