Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugovanje

Ina zavrće pipu, Dioki otpušta 500 radnika i bježi iz Zagreba

plin
Josip Maljak/Pixsell
21.05.2010.
u 16:06

Ina: U idućih pet dana Diokiju prekidamo isporuku etana, a za sedam i prirodnog plina zbog dugovanja više od 120 milijuna kuna.

Dioki će morati zatvoriti pogon u Zagrebu i otpustiti polovicu od ukupnog broja, odnosno 500 radnika, upozorili su iz Diokija, nakon što je Ina jučer pokrenula postupak prisilne naplate 120 milijuna kuna duga.

– Diokiju će u idućih pet dana od dana, aktiviranja instrumenata osiguranja plaćanja biti prekinuta isporuka etana, a u idućih 48 sati od tog trenutka i isporuka prirodnog plina. Ovaj nužan poslovni potez rezultat je višemjesečne nemogućnosti dogovora s Diokijem čija dospjela dugovanja prema Ini i Prirodnom plinu iznose više od 120 milijuna kuna – obavijestili su danas iz Ine Zagrebačku burzu.

U Diokiju ističu da je cijena plina za industriju porasla gotovo dvostruko zbog novog načina izračuna te niza drugih elemenata, poput uključenja “nerealnih i nepostojećih troškova u samu cijenu plina”, te da stoga nisu mogli prihvatiti prijedlog novog ugovora.

– Čitavo ovo vrijeme Dioki je pokušavao pregovorima riješiti nastale probleme, ali se INA-MOL i Prirodni plin oglušuju na naše prijedloge koristeći svoj monopolistički položaj na tržištu. Dioki je ponudio ugovor s cijenom plina od 1,41 kunu po m3, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, sukladno odluci Vlade RH, te je spreman platiti do sada isporučeni plin po istoj cijeni do kraja 2010. INA-MOL svoj novi izračun cijene plina temelji na “ruskoj formuli” koja regulira cijenu plina u odnosu na druge energente na tržištu i koja donosi nove dodatne troškove koji u konačnici terete krajnjeg kupca. Cijena plina, prema trenutačnim parametrima na tržištu po predloženoj ruskoj formuli, kreće se oko 2,07 kn/m3 prirodnog plina, a predviđanja su da će i dalje rasti – ističu u Diokiju.

Veliko dugovanje prema Ini u Diokiju opravdavaju gospodarskom krizom, a spremni su, kažu, založiti i dio imovine kao jamstvo, što je bilo potvrđeno na sastanku u Ministarstvu gospodarstva prije tjedan dana.

– Usprkos svim jamstvima koje smo nudili za vraćanje duga i suprotno dogovoru postignutom 14. svibnja na sastanku u MINGORP-u, INA-MOL i dalje ne želi dogovor. U slučaju zaustavljanja dijela proizvodnje vezane uz Inine sirovine, Dioki će pristupiti proizvodnoj reorganizaciji i restrukturiranju te će se više koncentrirati na svoje postrojenje na Krku, a s obzirom na veliki potencijal Dioki Grupe, u ovom trenutku nema neposredne opasnosti od stečaja. Naravno, bez obzira na to šteta će za Dioki biti velika, a to će vjerojatno značiti i zatvaranje pogona na Žitnjaku i gubitak petstotinjak radnih mjesta – upozorili su u Diokiju.

Od RH Vlade Dioki traži hitno donošenje industrijske politike, jer će nam “kompletno proizvodno gospodarstvo završiti u stečaju”.

Ključne riječi

Komentara 15

JS
ja sam gladan
19:37 21.05.2010.

sebastian. Doki je privatna firma u vlasništvu riječkog poduzetnika Roberta Ježića.

JS
ja sam gladan
19:38 21.05.2010.

ispravak: Dioki.

Avatar sebastian
sebastian
16:56 21.05.2010.

Tako je to, prvo su isplatili preko 6 miliona kuna otpremnine za jednoga budalu i sad otpustaju radnike, a nama ce podignuti cijene za plin !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije