Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ina od Vlade traži: Zaustavite ovu neodgovornu i štetnu aukciju!

Obrativši se svim relevantnim regulatornim institucijama, tijelima Vlade i tržišnim dionicima, Uprava Ine napravila je sve što je u njezinoj moći kako bi spriječila prisilnu prodaju, bilo nastojeći prodati plin ili pokušavajući osigurati dostatne skladišne kapacitete barem na privremenoj osnovi. Odgovori su ili bili negativni ili su izostali, napominju iz kompanije.
16. travnja 2014. u 10:03 7 komentara 2612 prikaza
INA
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Tijekom priprema za proteklu zimsku sezonu, INA-Industrija nafte, d.d. (Ina) je putem svoje tvrtke  Prirodni plin d.o.o. (Prirodni plin) napunila jedino domaće skladište plina s više od  550 milijuna kubičnih metara prirodnog plina i time se pobrinula da niti jedno kućanstvo ili industrijski potrošač ne ostane bez adekvatne opskrbe, pa čak ni tijekom najnižih zimskih temperatura.

 – Postupali smo u dobroj vjeri i odgovorno u skladu s našom dugogodišnjom ulogom na tržištu tijekom koje smo uvijek osiguravali sigurnu i neprekinutu opskrbu naših potrošača. Zbog blage zime i niske potrošnje, završili smo zimsku sezonu sa značajnom zalihom plina u skladištu, što je uobičajen slučaj za ovakvu vrstu podzemnih skladišta i naročito važno za sigurnost opskrbe. Krajem zime dogodile su se promjene regulative vezane za tržište plina te od 1. travnja 2014. Ina i Prirodni plin prestaju biti zaduženi za opskrbu kućanstava, a tu ulogu preuzima Hrvatska elektroprivreda, d.d. (HEP) koji je u državnom vlasništvu. Vlada je isto tako svojom Odlukom HEP-u dodijelila većinu kapaciteta skladišta i ujedno Ini ostavila nerealno kratko prijelazno razdoblje da proda svoje preostale količine iz skladišta koje su krajem veljače, kada je Vlada donijela svoje odluke, još činile više od 40% ukupnog volumena skladišta – poručuju iz Ine.

Iako je Ina putem Prirodnog plina na temelju stvarnih poslovnih potreba vlastite  proizvodnje i preostalih  komercijalnih aktivnosti podnijela zahtjev u namjeri da zadrži dovoljno kapaciteta skladišta, Podzemno skladište plina d.o.o. (PSP d.o.o.), još jedna tvrtka u državnom vlasništvu, nije odobrila dostatne skladišne kapacitete.

 – Svi ti faktori zajedno spriječili su Inu da na uobičajen način povuče i proda velik dio svog plina, gotovo 200 milijuna kubičnih metara. Navedena količina plina usporediva je s godišnjom potrošnjom kućanstava u Gradu Zagrebu – javljaju iz kompanije.

Iz Ine poručuju kako PSP d.o.o. trenutno vrši prisilnu prodaju nepovučenih zaliha plina u vlasništvu Prirodnog plina/Ine, pozivajući se na primjenu najbolje europske prakse. Ovo ne samo da je štetno i nekorektno zbog manjka stvarne konkurencije za ove količine plina već je, gledajući iz perspektive opskrbe tržišta i usluge skladištenja, i nepotrebno jer se sve relevantne usluge drugim korisnicima skladišta mogu  ispuniti i bez prisilne prodaje plina u vlasništvu Prirodnog plina. U prva dva kruga ovog „otvorenog“ postupka prodaje, u kojem, prema definiranim pravilima natječaja, mogu sudjelovati jedino HEP, Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD) i MET Croatia Energy Trade d.o.o. (MET) te kupiti plin po cijeni od 25% tržišne vrijednosti plina, još nije zaprimljena niti jedna ponuda, tako da cijena u postupku prodaje i dalje pada. Ako se postupak prodaje nastavi, prodaja bi mogla nanijeti Prirodnom plinu/Ini štetu od približno 350 milijuna kuna, omogućujući pri tome prijenos tog iznosa tvrtkama u vlasništvu države, ali i privatnim tvrtkama. Na taj način PPD ili MET, na primjer, u spomenutom otvorenom postupku prodaje mogu kupiti plin za manje od 60 lipa po kubičnom metru, dok se istovremeno plin prodaje zagrebačkim kućanstvima za pet puta veći iznos.

Kompanija smatra kako će gubici prihoda, koji bi mogli dosegnuti iznos veći od 20% ulaganja u Hrvatskoj prošle godine, u velikoj mjeri utjecati na Inina dostupna sredstva za ulaganja u Hrvatskoj i ugroziti velik broj radnih mjesta u Društvu. Vjerujemo da ni jedno ni drugo nije u interesu Vlade RH.

 – Obrativši se svim relevantnim regulatornim institucijama, tijelima Vlade i tržišnim sudionicima, Uprava Ine napravila je sve što je u njezinoj moći kako bi spriječila prisilnu prodaju, bilo nastojeći prodati plin ili pokušavajući osigurati dostatne skladišne kapacitete barem na privremenoj osnovi. Odgovori su ili bili negativni ili su izostali. Budući da smo iscrpili sve druge mogućnosti, jedini mogući način kako spriječiti nanošenje štete Ini je brza reakcija Vlade da zaustavi ovu neodgovornu i štetnu aukciju. Stoga mi, Uprava Ine, zastupajući sve dioničare društva kao i interese svih zaposlenika društva, javno pozivamo Vladu Republike Hrvatske i osobno ministra gospodarstva, da usvoje sve potrebne mjere kako bi se zaustavio postupak prodaje od strane PSP d.o.o. te da se, barem privremeno dodijele dostatni kapaciteti skladišta Prirodnom plinu/Ini kako bi mogli uredno povući i prodati plin po realnim tržišnim uvjetima – poručuju.

>> Vlada Ini: Prodajte zalihe! Ina: Izgubit ćemo 350 milijuna kuna

>> Počinje prodaja plina iz skladišta Okoli

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • mirtebi:

    Cilj jugosrpske vlade I jeste nanijeti stetu drzavi I narodu koju nisu zeljeli I kojemu ne pripadaju. Sto veca steta sve su uspjesniji hrvatski neprijatelji na vlasti i medijima

  • zoran.dekovic:

    Slobodno tržište i plansko, državno gospodarstvo, to ne ide skupa, osim ako se ne nalazimo u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je Ustavom zajamčeno nepovredivost vlasništva, a ipak privatnim vlasništvima zemljišta neki zakoni ograničavaju da su nepovredivi vlasnici, bilo da je riječ ... prikaži još! o poljoprivrednom zemljištu ili o privatnom zemljištu koje se nalazi na pomorskom dobru...

  • propalismoFranjoskroz:

    a Petrokemiju ste znali derat godinama sa skupim plinom.Kolo se okrenulao malo.....