Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA

Počinje prodaja plina iz skladišta Okoli

Robert Anic/PIXSELL
11.04.2014.
u 15:31

Rok za dobrovoljnu prodaju, temeljem prethodne obavijesti dobivene od PSP d.o.o., dan društvu Prirodni plin d.o.o., ističe danas, 11. travnja, iako je dokument kojim se objavljuju uvjeti prodaje objavljen tek jučer

Ina je priopćila kako su jučer  na  službenoj  web stranici PSP d.o.o. objavljena  Pravila i uvjeti otvorenog postupka prodaje nepovučenog plina u skladištu  kojima  se  određuje  rok  od  osam  dana za dobrovoljnu prodaju nepovučenog   plina,   a  nakon  čega  slijedi  prisilna  prodaja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Rok  za dobrovoljnu  prodaju, temeljem prethodne obavijesti dobivene od PSP d.o.o., dan  društvu  Prirodni  plin d.o.o.,  ističe  danas,  11. travnja, iako je dokument kojim se objavljuju uvjeti prodaje objavljen tek jučer.

Otvoreni  postupak  prodaje provest će se u četiri kruga, dok bi u završnom krugu  cijena mogla iznositi samo 25 posto od početne cijene od 2,29 kn/m3, a  obuhvatit  će  193 milijuna m3 plina u vlasništvu Prirodnog plina. U tom slučaju  bi  gubitak  u  prihodu  za kompaniju Prirodni plin d.o.o. iznosio gotovo 350 milijuna kn. Naime,  Prirodnom  plinu  d.o.o. u skladištu je preostalo nešto više od 200 milijuna   m3   plina,  odnosno  gotovo  40  posto  od  ukupnog  skladišnog kapaciteta,  za  koji,  po donošenju odluke Vlade RH o izravnoj dodjeli  70 posto   skladišnih   kapaciteta   HEP-u,  nije  uspio  osigurati  skladišne kapacitete.  

Do 1. travnja ove godine, sukladno zakonskoj obvezi,  Prirodni plin d.o.o. je u podzemnom  skladištu Okoli zadržao značajne količine plina kako bi omogućio sigurnu opskrbu kućanstava. Promjenom regulative, Prirodni plin d.o.o. našao se u situaciji da navedeni plin mora hitno prodati, a što nije  bilo  moguće ostvariti i zbog dinamike povlačenja plina iz skladišta. Od  Ministarstva  gospodarstva, HERA-e   i PSP  d.o.o. zatraženo je  da se kompaniji  omogući   povlačenje  ovog  plina, odnosno prodaja na tržištu do kraja  srpnja,  a  što ni na koji način ne bi ometalo skladištenje plina za druge korisnike skladišta kao ni opskrbu tržišta. Svi zahtjevi su odbijeni. Prirodni  plin  d.o.o.  obratio  se i trenutnim korisnicima skladišta (HEP, PPD,  MET),  no  kako  su bili upoznati da će prisilna prodaja uslijediti u narednom  razdoblju  te  da  će  se plin prodavati po sniženoj cijeni, nisu odgovorili na ponudu. INA  ovakvo  postupanje smatra izuzetno nekorektnim i štetnim za kompaniju, pri  čemu  su  sve  zainteresirane  strane znale kakvu bi posljedicu odluka Vlade  RH,  bez  prijelaznog  razdoblja  u kojem bi se omogućilo povlačenje plina  iz  skladišta,   imala  za  Prirodni  plin  d.o.o. s obzirom da je u vrijeme  donošenja  nove regulative bilo jasno da Prirodni plin u skladištu ima  velike  količine plina koje neće moći povući do isteka ugovora. Ovakve odluke uništavaju vrijednost kompanije stavljajući Inu u nepovoljnu tržišnu poziciju u usporedbi s njenim konkurentima.

>> Scenarij za spas Petrokemije u 3 koraka, mjesec 
dana za dogovor

Ključne riječi

Komentara 2

ER
eragram
16:18 11.04.2014.

A kolika je šteta učinjna do sada zato što je Ina imala skoro pa exluzivu na PSP Okoli?

PR
propalismoFranjoskroz
21:26 11.04.2014.

a petrokemiju dok su ucjenjivali godinama,nisu se bunili???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije