Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB RAVNODUŠAN

Vlada Ini: Prodajte zalihe! Ina: Izgubit ćemo 350 milijuna kuna

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
12.04.2014.
u 10:59

Distribuciju plina za plinare odnosno kućanstava preuzet će ubuduće HEP, tako je Vlada odlučila

Prvo je iz Moskve 18-orici šefova europskih vlada koje kupuju plin od Rusije stiglo pismo ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem prijeti obustavom plina Ukrajini, što znači i smanjenje dotoka plina Europi, za dio koji prolazi preko Ukrajine. Jučer je pak ruski šef diplomacije Sergej Lavrov objasnio što točno Rusija želi: najvažniji cilj je da Ukrajina ostane izvan blokova, dakle - nesvrstana!

Jabuka razdora

– Moraju prestati pokušaji da se da legitimitet vladi s Majdana, te se moraju provesti ustavne reforme u kojima bi sudjelovale sve regije – rekao je Lavrov, dodajući da “Ukrajina ne treba biti jabuka razdora, nego karika koja povezuje sigurnosnu arhitekturu”. Putin je pismo poslao u Austriju, Bugarsku, BiH, Češku, Italiju, Francusku, Mađarsku, Njemačku, Grčku, Makedoniju, Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku, Sloveniju, Tursku i Hrvatsku.

No, srećom, ako Putin i treći put zavrne plin Europi, to za Hrvatsku neće značiti ništa, jer se plin još od 2010. godine ne uvozi iz Rusije. Od tada do kraja prošle godine nabavljao se preko talijanskog ENI-ja. Nakon toga 70 posto potreba zadovoljavala je proizvodnja u Hrvatskoj, a sad je, zbog blage zime, nastao višak u skladištima. Tako će u trenutku kad prijeti isključenje plina, u Hrvatskoj biti organizirana prisilna prodaja Inina plina iz skladišta Okoli! Na tome će, žale se u Ini, izgubiti 350 milijuna kuna, ako im država ne izađe ususret i omogući da plin ne prodaju odmah, nego do srpnja. Distribuciju plina za plinare odnosno kućanstava preuzet će ubuduće HEP, tako je Vlada odlučila, a Ina mora prodati plin iz skladišta u kojem je zakup istekao 31. ožujka.

– Naša industrija i stanovništvo su sigurni kad je riječ o opskrbi plinom – kaže ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Ističe kako se do kraja godine očekuje odgovor europskih zemalja koliki bi dio projekta gradnje LNG terminala na Krku mogao biti financiran europskim novcem.

– Trenutačna situacija povećala je važnost naših energetskih izvora, LNG terminala, Jadransko-jonskog plinovoda i istraživanja u Jadranu – rekla je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Ina sada mora odmah prodati 200 milijuna kubnih metara plina, što je 7 posto hrvatske godišnje potrošnje.

Plina ima dovoljno

I EU ima dovoljno plina, ukupno 37 milijardi prostornih metara, poručuju iz Europske komisije i očekuju da Rusija nastavi s opskrbom. Putin u pismu podsjeća i na Harkivski sporazum, koji je potpisao sa svrgnutim predsjednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, po kojem je cijena plina Ukrajini smanjena i time se unaprijed plaćao najam luke u Sevastopolju na Krimu za rusku crnomorsku flotu, dogovoren tada čak do 2047. godine. Međutim, Putin ne spominje bi li možda Rusija i dalje Ukrajini trebala plaćati najam, sad kad je Krim okupiran, pa njegovo pismo zvuči pomalo cinično.

Za najam luke cijena je bila smanjena 30%, sa 330 dolara na 234 dolara za tisuću kubnih metara plina, a onda je još na stol stavljena nemoralna ponuda po kojoj bi cijena bila samo 160 dolara, ali ako Ukrajina pristupi budućoj euroazijskoj carinskoj uniji u koju uz Rusiju ulazi Bjelorusija i Kazahstan. Putin ističe i da je samo Rusija pomagala Ukrajinu povoljnijom cijenom plina, dok europske zemlje samo uvoze hranu i sirovine i ondje prodaju svoje gotove proizvode, što je, kaže ruski predsjednik, dovelo do deficita od 10 milijardi dolara.

Komentara 13

Avatar Robinzon
Robinzon
11:16 12.04.2014.

Meni ovdje nešto zvuči blesavo. Rusi najavljuju mogućnost zatvaranja plinskih ventila svijim EU kupcima, pa i Hrvatskoj, INA ima puno skladište plina i umjesto da to bude zlatna rezerva državi u slučaju krize, INA dobija nalog da isprazni skladište prodajući plin ispod cijene s gubitkom od 350 miliona kuna. Sve mi se čini da ćemo u jesen kupovati taj naš isti plin za milijardu kuna skuplje.

KN
knezica
11:28 12.04.2014.

Vidi, vidi. Javila se i "ministrica spoljnih poslova rediona", stručnjakinja za plin - Besnica ... Zanimljivo, Vrdoljak je iz HNS-a, kao i direktor HEP-a, nemam pojma koji je sada, ali znam da su to mjesto ugrabili baš HNS-ovci. Bio je onaj Koračević, koji je u talu sa Čačićem, pa je zato odletio... Kakva li je sada muljaža na pomolu?

EN
enigma898
12:06 12.04.2014.

ajde bogati šta nama u Hrvatskoj znači 350 milijuna manje-više... ima se, može se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije