Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Ima jedna velika novost uz povrat poreza: Tko mora podnijeti prijavu, koji su rokovi...

Građanima će se u posebnom postupku utvrđivanja poreza na dohodak za 2020. vratiti oko 1,85 milijardi kuna više uplaćenog poreza i prireza na dohodak
22. veljače 2021. u 10:35 7 komentara 87585 prikaza
Porezna prijava
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Poreznici procjenjuju da će građanima u posebnom postupku utvrđivanja poreza na dohodak za 2020. vratiti oko 1,85 milijardi kuna više uplaćenog poreza i prireza na dohodak, što je više nego lani jer će na temelju temeljem zakonskih odredbi o poreznom rasterećenju rada 240 tisuća mladih do 30 godina dobiti povrat oko 700 milijuna kuna. 

Karlovac: Građani u poslovnicu Fine ulaze sa zaštitnim maskama na licu NAJVIŠE ONI DO 25 GODINA Super vijest za mlade: Ove godine dobit će povrat poreza do 23.000 kuna, donosimo detalje

Iz Porezne uprave najavljuju kako će se povrati poreza za 2020. godinu ostvariti u zakonskom roku. 

"Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak privremena porezna rješenja o utvrđenom godišnjem dohotku te razlici poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak za uplatu ili za povrat poreznim obveznicima dostavit će se najkasnije do 30. lipnja 2021. do kada će se izvršiti i povrat onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat preplaćenog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak", odgovaraju iz Porezne uprave hoće li i ove godine, kao što je to bilo lani, isplata povrata poreza na dohodak ići u lipnju, dok je ranijih godina uobičajeno kretala u kolovozu. 

Poreznici procjenjuju da će ukupan povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za 2020. godinu obveznicima – građanima u posebnom postupku utvrđivanja poreza iznositi oko 1,85 milijardi kuna.

Zagreb: Sabina Glasovac, Anka Mrak Taritaš i Katarina Nemet održale konferenciju za medije ISPRAVLJANJE DISKRIMINACIJE Zastupnice traže smanjenje 'ženskog poreza' s 25 na 5 posto

To je za oko 675 milijuna kuna više nego lani, kada su u posebnom postupku građani ostvarili povrat gotovo 1,2 milijarde kuna.

Porast iznosa za povrat u posebnom postupku pripisuje se činjenici da će na temelju godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2020. povrat poreza dobiti mladi do 30 godina. Riječ je o poreznim izmjenama iz četvrtog kruga porezne reforme koje su stupile na snagu početkom prošle godine, a kojima je regulirano umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one od 26 do 30 godine života.

U Poreznoj upravi procjenjuju da će povrat više uplaćenog poreza i prireza na osnovu posebnog postupka utvrđivanja poreza na dohodak za 2020. godinu, a koji se odnosi na mlade osobe do 25 godina života, odnosno od 26 do 30 godina života, izvršiti za oko 240 tisuća obveznika, a iznos povrata za njih procjenjuju na oko 700 milijuna kuna.

Video: Ministri Marić i Malenica održali konferenciju za medije o ovršnim postupcima

 

Poreznici pritom napominju kako će se nove porezne olakšice za mlade, u obliku umanjenja godišnjeg poreza na dohodak za fizičke osobe mlađe od 30 godina koje ostvaruju plaću te povrat po toj osnovi, ostvariti u posebnom postupku koji provodi Porezna uprava po službenoj dužnosti.

Na to se odnose i iznesene procjene povrata, odnosno u njima nisu iskazani procijenjeni iznosi povrata i za obveznike u redovnom postupku.

Zadnji dan za godišnje prijave u redovnom postupku 1. ožujka

Redovni se postupak odnosi na nekoliko kategorija poreznih obveznika koji su dužni sami predati godišnju prijavu poreza na dohodak za proteklu godinu (obrazac DOH). Takvu obvezu imaju građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, djelatnosti slobodnih zanimanja, oni u djelatnosti poljoprivrede i šumarstva i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga. Obvezu prijave poreza imaju i članovi posada brodova u međunarodnoj plovidbi.

MNOGI IH KRITIZIRAJU Ova mala europska zemlja još uvijek je porezna oaza unatoč istragama: U čemu je tajna?

Ti porezni obveznici dužni su godišnju prijavu podnijeti do kraja veljače, a kako je 28. veljače ove godine nedjelja, zadnji dan za podnošenje prijava za 2020. godinu je ponedjeljak, 1. ožujka.

Iz Porezne uprave u odgovoru na upite o godišnjim prijavama poreza na dohodak za 2020. godinu napominju i kako je za fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost propisano da se poslovnim primicima poreznog razdoblja ne smatraju primici po osnovi potpora primljenih radi ublažavanja posebnih okolnosti propisanih propisom kojim je uređen opći porezni postupak. Također, porezno priznatim izdacima, koji ne uvećavaju osobni odbitak, smatraju se i sve donacije dane pravnim ili fizičkim osobama koje se odnose na otklanjanje posljedica katastrofe prema Odluci o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom (primjenjuje se prilikom podnošenja godišnjih prijava za 2020.), napominju.

Porezna uprava još ih se očekuje Pristiglo više od 6.000 zahtjeva poduzetnika za naknadu fiksnih troškova: 'Sredstva su osigurana'

Za većinu građana ipak provodi se posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak, a njega na osnovu podataka o ostvarenom ukupnom godišnjem dohotku s kojima raspolaže Porezna uprava provodi po službenoj dužnosti. 

Građani za koje će se provesti poseban postupak mogu najkasnije u ponedjeljak 1. ožujka podnijeti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (ZPP-DOH), kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka tj. radi priznavanja poreznih olakšica.

Građani putem tog obrasca dostavljaju podatke kojima Porezna uprava ne raspolaže, na temelju kojih mogu ostvariti prava na dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, stupanj i vrstu utvrđene invalidnosti, prebivalište na potpomognutom području prve skupine i području Grada Vukovara ili pravo na dio doprinosa za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

Porezna uprava Strože kontrole Imate li više imovine nego prihoda, a ne možete opravdati, na razliku ćete platiti veći porez

Oba obrasca (DOH i ZPP-DOH) dostupna su na internetskoj stranici Porezne uprave, a građani ih mogu mogu podnijeti putem sustava ePorezna​ odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu.

Na internetskoj stranici Porezne uprave dostupan je i informativni kalkulator obračuna poreza i prireza.

Podaci Porezne uprave za prošlu godinu pokazuju da je u posebnom postupku obračuna poreza na dohodak za 2019. godinu 585.082 poreznih obveznika – građana ostvarilo povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak u iznosu od gotovo 1,18 milijardi kuna, dok je kod 64.716 obveznika utvrđena razlika za uplatu u iznosu od 132,1 milijun kuna.

U redovnom postupku obračuna poreza na dohodak za 2019. godinu je povrat poreza i prireza ostvarilo 25.307 obveznika, u iznosu od 135,3 milijuna kuna, dok je kod 20.169 obveznika utvrđena obveza za uplatu u iznosu od 169,7 milijuna kuna, podaci su Porezne uprave.

Iz Porezne uprave u odgovoru na upite o godišnjim prijavama poreza na dohodak za 2020. godinu podsjećaju da je s početkom prošle godine osnovni osobni odbitak povećan s 3800 na 4000 kuna mjesečno tj. na 48.000 kuna godišnje te da u iznos do kojeg se netko može smatrati uzdržavanim članom ne ulaze ni nagrade učenicima za vrijeme praktičnog rada i naukovanja i naknade učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja.

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • tratincica68:

    Proslo godine sam zaradio 300 milijuna dolara na amer burzi.kome da prijavim.nekom postenjacini ili maricu.eto zanima me.

  • Mimosvijet:

    I kod prikupljanja poreza kao i kod davanja poticaja potpuna nepravda i neravnoteža. Mladi do 30 dvostruko nagrađeni i poticajima apn-a i oslobađanjem poreza na dohodak. Stariji od 45 nemaju ni jedno ni drugo a plaćaju veće poreze. Posebno su ... prikaži još! u teškom položaju podstanari iznad 45 kojima su čak ukinute i porezne olakšice na podstanarstvo.

  • djek:

    Visekratna oporezivanja ,kod kupnje rabljenih vozila je drzavni kriminal,Rumunjska je imala protest radi toga i taj porez je nestao, kao i ostatku EU,,povrat poreza je obaveza,prema primanjima,i izdacima ,tako da vas nitko ne casti,,.