Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaći startup lansirao digitalni novčanik

Identyum NOW digitalni potpis omogućuje baš svima

Zagreb: Članovi hrvatskog startupa Identyum
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
21.04.2022.
u 14:57

E-potpis izrađen kroz Sign sustav u Identyum NOW platformi zakonski valjan i vjerodostojan na bilo kojem sudu u Europskoj uniji.

Potpuna digitalizacija procesa identifikacije i autentifikacije uz primjenu digitalnog potpisa, a sve u formi koja će biti razumljiva i laicima, bio je poslovni imperativ hrvatskog startupa Identity Consortium od prvog dana njegova osnutka, 2018.

Tim tehnoloških inovatora okupljen oko osnivača tvrtke Roberta Ilijaša upravo je u srijedu dosegnuo jedan od najvažnijih 'milestonea' na tom putu: Na internetu su lansirali portal nazvan Identyum NOW omogućivši građanima i poslovnom sektoru da koriste benefite njihova digitalnog novčanika - Identyum ID Wallet. Svi koji putem ove web platforme izrade Identyum ID wallet mogu u njega pohraniti osobnu dokumentaciju kao i koristiti uslugu Sign koja omogućuje zakonski valjano udaljeno elektroničko potpisivanje dokumenata, ali i njihovo slanje drugima na e-potpis.

10.07.2020., Zagreb - Clanovi hrvatskog startupa Identyum. Robert Ilijas. "nPhoto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

User friendly

Testirali smo koliko je 'user friendly' Identyum NOW i mogu li ga uistinu koristiti i oni ne toliko vični manevrima koji uključuju suvremenu tehnologiju. I nakon testiranja u praksi pokazalo se da sustav funkcionira - besprijekorno. U digitalni novčanik mogu se spremiti bilo koji osobni podaci kojima nitko ne može pristupiti bez odobrenja vlasnika, čak ni sam Identyum.

Upute o potrebnim koracima vrlo su jasno i uočljivo prezentirane, zaštita digitalnog novčanika osigurava se putem četiri sigurnosna ključa (PIN, telefonski broj, e-mail adresa i prepoznavanje lica), a početne je radnje moguće obaviti u pet minuta. Stoga možemo potvrditi da je točno sve što su u Identity Consortiumu najavili ovim riječima:

Za korištenje Identyum NOW web portala nisu potrebni posebni tehnički preduvjeti ni znanja, sučelje je jednostavno i prilagođeno korisnicima, što je i njegova najveća prednost. Za izradu Identyum ID Walleta, korisnicima je potreban samo uređaj s web preglednikom i vezom na internet.

Vjerodostojan i na sudu

E-potpis izrađen kroz Sign sustav u Identyum NOW platformi zakonski valjan i vjerodostojan na bilo kojem sudu u Europskoj uniji.

- Naša programska rješenja tvrtkama omogućuju potpunu digitalnu transformaciju njihovih komunikacijskih kanala prema krajnjim korisnicima. To znači udaljenu, automatiziranu i zakonski valjanu elektroničku identifikaciju i autentikaciju drugih osoba (KYC) u kombinaciji s funkcionalnostima zakonski valjanog udaljenog elektroničkog potpisivanja dokumenata i elektroničku i automatiziranu provjeru financijskih parametara druge strane kao što je provjera vlasništva nad određenim IBAN-om ili provjera financijskog kapaciteta - komentar je Roberta Ilijaša na lansiranje platforme Identyum NOW.

VIDEO: IT tvrtka Infobip otvorila je  i predstavila svoj novi kampus u Zagrebu "Alpha Centauri"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije