Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lakše do novca

I bez odobrenja roditelji s dječjeg računa mogu podići do 10.000 kn

štednja
VL FOTO
02.11.2012.
u 17:24

Ministrica M. Opačić ukinula je odredbu prema kojoj se za podizanje više od 10.000 kn moralo pitati centre za socijalnu skrb

Da bi podigli štednju ili drugi novac koji glasi na djecu, roditelji više ne moraju tražiti odobrenje centara za socijalnu skrb. Iznosima do 10 tisuća kuna mjesečno, dakle 120 tisuća na godinu, moći će slobodno raspolagati, a za veće iznose morat će tražiti suglasnost mjerodavnog CZSS-a, odlučila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Ministarstvu su se obraćali građani i banke zbog odredbi o raspolaganju roditelja novcem djece, a bilo je i negodovanja zbog nepotrebnog birokratiziranja.

Primjerice, baka uplati djetetu na račun novac za radni stol, kao dar za polazak u školu, a roditelji moraju u centar za socijalnu skrb po “dozvolu” da dignu taj novac s računa, ili kad bi novcem koji se djetetu skupio na računu htjeli platiti njegovo maturalno putovanje.

Obiteljska zajednica

Većina roditelja savjesno i brižno upravlja imovinom svoje maloljetne djece, ocijenilo je Ministarstvo, pa je svojim mišljenjem dokinulo dvogodišnje tumačenje odredbi Obiteljskog zakona i omogućilo roditeljima da u okvirima postojećih propisa raspolažu novcem maloljetne djece – do 10.000 kuna mjesečno bez prethodnog odobrenja centra za socijalnu skrb. Novac treba biti, kako to kaže i čl. 260. Obiteljskog zakona, ponajprije za djetetovo uzdržavanje, liječenje, odgoj, školovanje, obrazovanje ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta, a ne zbog neke druge svrhe. Takvo se mišljenje jasno dalo na znanje i bankama, kojima tako ne treba odobrenje CZSS za raspolaganje roditelja djetetovim redovitim prihodima kao što su obiteljska mirovina, stipendija, nagrada, alimentacija..., “čime roditelji upravljaju također radi zadovoljavanja potreba djeteta, ali i za potrebe obiteljske zajednice ako sami roditelji nemaju dovoljno sredstava za život”. Podsjetila ih je i da pri otvaranju računa na djetetovo ime klijente upozore da za podizanje ili zatvaranje računa s više od 10.000 kuna i dalje trebaju suglasnost matičnog centra.

Ostao bez 100.000 eura

Pravobraniteljica za djecu, koja je prije dvije godine i inicirala kontrolu trošenja dječjeg novca, nije zadovoljna dokidanjem svoje preporuke.

Iz njezina su ureda podsjetili na slučajeve koji su uvelike narušili interese djece. Primjerice, jedan je unuk od bake dobio u nasljedstvo kuću, a drugi sto tisuća eura. Roditelji su novac potrošili, pa je jedno dijete ostalo bez svog nasljedstva, a drugome je kuća ostala.

>>Do novca s dječje štednje samo uz potvrdu socijalne skrbi

Komentara 3

AL
alapača
20:39 02.11.2012.

odredba je trebala ostati, čak mislim da je iznos od 10 000 kuna previsok. netko ostavi ili daje djetetu novac, imovinu da bi osigurao budućnost (školovanje, stanovanje), a roditelji je potroše. posebno ne odobravam da se djetetovim imetkom financira cijelaa obitelj u kojoj živi-tako nasljedstvo koje npr djetetu ostavila pokojna majka otac (i obratno) može potrošiti na novu ženu i djecu, a sam nasljednik postati siromah.

DU
Deleted user
20:42 02.11.2012.

sad će hrvati navaliti na kasice-prasice....

MB
mala brođanka
14:54 03.11.2012.

glupo je bilo to što nisu dali roditeljima da dižu novce,pa uostalom tko im je to uplatio?u jednom trenutku možeš štedjeti,a već sutra ostaneš bez posla i šta onda?i ja štedim svojoj djeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije