Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITER

Hrvatske tvrtke mogle bi graditi fuzijski reaktor budućnosti

rudjer
Foto: Borna Filić/PIXSELL
27.11.2013.
u 12:42

'Fusion Roadmap' EU-a predviđa dovršetak ITER-a do 2022. godine uz postizanje samo-goruće fuzijske plazme do 2027. godine

Ulaskom Republike Hrvatske u EUROATOM, hrvatske tvrtke imaju mogućnost sudjelovati u izgradnji i opremanju 13 milijardi eura vrijednog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER – zajedničkog projekta Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Rusije, Indije, Japana i Koreje, ističe se u priopćenju Instituta Ruđer Bošković gdje je danas održan seminar o natječajima za poslove izgradnje i opremanja tog reaktora.

Dr. sc. Tonči Tadić, fizičar u Zavodu za eksperimentalnu fiziku IRB-a te koordinator Hrvatske istraživačke jedinice (CRU), predstavio je CRU kao jedinicu zaduženu za koordinaciju sudjelovanja Hrvatske u fuzijskom programu Europske unije EURATOM-u i gradnji ITER-a. Naglasio je kako licencu za sudjelovanje u projektu ITER ima preko tisuću europskih tvrtki, ali nažalost niti jedna iz Hrvatske.

 - Kako bi se to promijenilo, jedan od ciljeva CRU-a je, kroz niz planiranih aktivnosti, informirati i povezati domaće tvrtke radi formiranja interesnih skupina i zajedničkog nastupa prema europskim natječajima za izgradnju i opremanje ITER-a, rekao je Tadić.

Jesus Izquierdo, iz Odjela za konfiguraciju i integraciju ITER-a, predstavio je projekt izgradnje ITER-a te njegove ciljeve - dobivanje jeftinijeg, čišćeg, sigurnijeg i praktički neiscrpnog izvora energije kroz korištenje fuzijske energije na industrijskoj skali oponašanjem prirodnih procesa koji se događaju na Suncu. Smješten je na jugu Francuske u Cadaracheu, blizu Marseillesa.

'Fusion Roadmap' EU-a predviđa dovršetak ITER-a do 2022. godine uz postizanje samo-goruće fuzijske plazme do 2027. godine, dok bi prva fuzijska elektrana DEMO snage 2,5 gigawata trebala biti dovršena do 2035. godine. To je bitno skraćenje rokova za realizaciju fuzijske elektrane u odnosu na dosadašnje procjene, a temelji se na novim znanstvenim spoznajama istraživačkih skupina u zemljama članicama EU-a.

>> Institut Ruđer Bošković razvio računalnu platformu CloudMan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije