Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska poboljšala IT konkurentnost

Hrvatska, koja je prošle godine prvi put uključena u ovu studiju, ove je godine poboljšala svoj plasman za četiri mjesta te se smjestila na 37. mjesto od ukupno 66 zemalja diljem svijeta
21. rujna 2009. u 15:09 0 komentara 3 prikaza
tipkovnica
Foto: VL

Prema godišnjoj globalnoj studiji Economist Intelligence Unita, analitičke kuće The Economista, o konkurentnosti tehnoloških sektora „Benchmarking IT industry competitiveness", Hrvatska, koja je prošle godine prvi put uključena u ovu studiju, ove je godine poboljšala svoj plasman za četiri mjesta te se smjestila na 37. mjesto od ukupno 66 zemalja diljem svijeta uključenih u istraživanje s rezultatom od 38,3 boda.

U odnosu na zemlje u užoj regiji, Hrvatska je u 2009. godini ostvarila najveći napredak, no bez obzira na to, gledajući zemlje Istočne Europe, Hrvatska i dalje zauzima deseto mjesto od ukupno 15 zemalja. Najbolje uvjete za razvoj IT konkurentnosti u svijetu imaju SAD (78.9/100 bodova ), Finska (73.6/100 bodova) i Švedska (71.5/100 bodova).

Studija je provedena u 66 zemalja diljem svijeta, treću godinu zaredom ocjenjuje i uspoređuje učinkovitost zemalja u izgradnji okruženja poticajnog za povećanje konkurentnosti IT industrije.

 

Rezultati pokazuju kako Hrvatska najbolje stoji u području poslovne okoline, pravnog uređenja i podrške za razvoj IT industrije. Područja za daljnja poboljšanja uključuju IT infrastrukturu, ljudske resurse te razvoj i istraživanja. Pet najbolje ocijenjenih zemalja u regiji Istočne Europe su Estonija (23. mjesto), Češka (26. mjesto), Mađarska (28. mjesto), Slovenija (29. mjesto) te Litva (31. mjesto).

 

 

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.