Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska poboljšala IT konkurentnost

Hrvatska, koja je prošle godine prvi put uključena u ovu studiju, ove je godine poboljšala svoj plasman za četiri mjesta te se smjestila na 37. mjesto od ukupno 66 zemalja diljem svijeta
21. rujna 2009. u 15:09 0 komentara 10 prikaza
tipkovnica
Foto: VL

Prema godišnjoj globalnoj studiji Economist Intelligence Unita, analitičke kuće The Economista, o konkurentnosti tehnoloških sektora „Benchmarking IT industry competitiveness", Hrvatska, koja je prošle godine prvi put uključena u ovu studiju, ove je godine poboljšala svoj plasman za četiri mjesta te se smjestila na 37. mjesto od ukupno 66 zemalja diljem svijeta uključenih u istraživanje s rezultatom od 38,3 boda.

U odnosu na zemlje u užoj regiji, Hrvatska je u 2009. godini ostvarila najveći napredak, no bez obzira na to, gledajući zemlje Istočne Europe, Hrvatska i dalje zauzima deseto mjesto od ukupno 15 zemalja. Najbolje uvjete za razvoj IT konkurentnosti u svijetu imaju SAD (78.9/100 bodova ), Finska (73.6/100 bodova) i Švedska (71.5/100 bodova).

Studija je provedena u 66 zemalja diljem svijeta, treću godinu zaredom ocjenjuje i uspoređuje učinkovitost zemalja u izgradnji okruženja poticajnog za povećanje konkurentnosti IT industrije.

 

Rezultati pokazuju kako Hrvatska najbolje stoji u području poslovne okoline, pravnog uređenja i podrške za razvoj IT industrije. Područja za daljnja poboljšanja uključuju IT infrastrukturu, ljudske resurse te razvoj i istraživanja. Pet najbolje ocijenjenih zemalja u regiji Istočne Europe su Estonija (23. mjesto), Češka (26. mjesto), Mađarska (28. mjesto), Slovenija (29. mjesto) te Litva (31. mjesto).

 

 

Advent u Zagrebu
DOŽIVITE BAJKU
Znate li zašto je zagrebački Advent toliko važan za hrvatski turizam? Pročitajte ove podatke
Shake the Fake
BEZ FILTERA
Druga strana blagdana: Muke po Božiću
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.