Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvati su najisplativiji strani radnici u Njemačkoj

Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Njemačkoj je 5,6 posto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nijemaca (5,6 posto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosječna stopa nezaposlenosti 14 posto.
07. ožujka 2018. u 10:43 7 komentara 4498 prikaza
bauštela
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Prema statistikama njemačke Savezne agencije za rad (BA), državljani Hrvatske za njemačku ekonomiju predstavljaju veliki dobitak, odnosno najvjerojatnije su najisplativiji strani radnici u Njemačkoj. 

Sebastian Kurz VELIKI DIO NEZAPOSLENIH Austrijanci ne žele da Hrvati imaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada

U toj njemačkoj agenciji je registrirano 164.216 hrvatskih građana, a podaci pokazuju da se u protekle četiri godine dogodio velik rast useljavanja iz Hrvatske te da je 2014. bilo registrirano oko 80 tisuća hrvatskih radnika. 

Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Njemačkoj je 5,6 posto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nijemaca (5,6 posto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosječna stopa nezaposlenosti 14 posto.

U odnosu na ukupan broj hrvatskih državljana u Njemačkoj, njih 59 posto je zaposleno, što je opet u okviru statističke pogreške u odnosu na zaposlenost Nijemaca, koja iznosi 61 posto. Hrvati su i u toj kategoriji daleko iznad prosjeka zaposlenosti stranih državljana u Njemačkoj, koja iznosi 41 posto.

Kada je riječ o socijalnim uslugama koje nudi Njemačka, Hrvati ih koriste u iznosu od 5,6 posto, što je manje od Nijemaca (6,9 posto), a od Hrvata socijalna davanja manje koriste samo Mađari s 4,3 posto.

Hrvati koji su se odselili u Njemačku prema podacima predstavljaju veliki dobitak za njemačku ekonomiju, s obzirom na to da im je niska nezaposlenost, da su po kriteriju zaposlenosti daleko iznad prosjeka drugih useljenika i da su među onima koji najmanje koriste socijalne usluge.

trbuhom za kruhom Poruka oca slama srca: 'Plenkoviću, pogledajte kako moja djeca mašu mami na odlasku' RAZOČARAN SDP-ovac poderao iskaznicu: Bio sam član od 18. godine, a sada odlazim u Njemačku Usporedba života Donosimo tri priče Hrvata koji su u potrazi za boljim životom otišli u Njemačku
Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • Direkt:

    Poslije sličnih članaka stičem dojam da će jedan dan angažirati vojsku i policiju da nas jure po Hr i odvoze u njemačku na rad.

  • Torpor:

    Pa normalna stvar. Nismo mi svetosavci koji glume invaliditet, a kad nitko ne gleda, trce brze nego 95.

  • stefj:

    Onaj tko zna raditi obično je bolji, a puno jeftiniji radnik od jednog Nijemca. U tome je sva mudrost... Ako je netko išao van u Njemačku firmu, zna da nikada neće biti plaćen ko Nijemac, a radit će puno više ... prikaži još! od jednog Nijemca. Jedina razlika je su velike međunarodne kompanije gdje postoji kakva-takva jednakost... No, bez obzira na to, činjenica je da su tamo primanja puno veća, veći su i troškovi života, no u nekom apsolutnom iznosu ostane više novaca u džepu ako se štedljivo živi. Ako se jednom čovjek vrati, može u Hrvatskoj nešto napraviti s novcem koji je uštedio, ako ništa drugo, vratiti kredite, platiti ovrhe i sl... Nekada za vrijeme Juge ta razlika u primanjima bila je nekoliko desetaka puta, možda i 100 puta veća, danas je to 2, možda 3 puta ovisno o zanimanju. I dalje je to prevelika razlika, a bez reformi i investicija opet će ta razlika rasti umjesto da se smanjuje...