Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
daleko iznad prosjeka

Hrvati su najisplativiji strani radnici u Njemačkoj

bauštela
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
07.03.2018.
u 10:43

Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Njemačkoj je 5,6 posto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nijemaca (5,6 posto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosječna stopa nezaposlenosti 14 posto.

Prema statistikama njemačke Savezne agencije za rad (BA), državljani Hrvatske za njemačku ekonomiju predstavljaju veliki dobitak, odnosno najvjerojatnije su najisplativiji strani radnici u Njemačkoj. 

U toj njemačkoj agenciji je registrirano 164.216 hrvatskih građana, a podaci pokazuju da se u protekle četiri godine dogodio velik rast useljavanja iz Hrvatske te da je 2014. bilo registrirano oko 80 tisuća hrvatskih radnika. 

Stopa nezaposlenosti među hrvatskim državljanima u Njemačkoj je 5,6 posto, što je na istom nivou kao i stopa nezaposlenosti Nijemaca (5,6 posto), ali mnogo niže u odnosu na useljenike iz drugih država, čija je prosječna stopa nezaposlenosti 14 posto.

U odnosu na ukupan broj hrvatskih državljana u Njemačkoj, njih 59 posto je zaposleno, što je opet u okviru statističke pogreške u odnosu na zaposlenost Nijemaca, koja iznosi 61 posto. Hrvati su i u toj kategoriji daleko iznad prosjeka zaposlenosti stranih državljana u Njemačkoj, koja iznosi 41 posto.

Kada je riječ o socijalnim uslugama koje nudi Njemačka, Hrvati ih koriste u iznosu od 5,6 posto, što je manje od Nijemaca (6,9 posto), a od Hrvata socijalna davanja manje koriste samo Mađari s 4,3 posto.

Hrvati koji su se odselili u Njemačku prema podacima predstavljaju veliki dobitak za njemačku ekonomiju, s obzirom na to da im je niska nezaposlenost, da su po kriteriju zaposlenosti daleko iznad prosjeka drugih useljenika i da su među onima koji najmanje koriste socijalne usluge.

Komentara 7

DI
Direkt
10:58 07.03.2018.

Poslije sličnih članaka stičem dojam da će jedan dan angažirati vojsku i policiju da nas jure po Hr i odvoze u njemačku na rad.

TO
Torpor
21:53 06.09.2018.

Pa normalna stvar. Nismo mi svetosavci koji glume invaliditet, a kad nitko ne gleda, trce brze nego 95.

ČA
čarapan
12:44 07.03.2018.

Koja glupost.Kao prvo niko te ne pita šta i odakle si a što se tiče plata postoje neki zakoni koji se moraju postovati.Poslodavca interesuje produktivan radnik a ne Nemac i ostali.Na Arbeitsamt-u se ne vodi takva diskrimitatorska evodencija.Ipak su nemci civilizacija za Ost und Süd Block Lender.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije