Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRU NAJVEĆE ŠEĆERANE

Hrvati bi mogli imati najviše prehrambenih tvrtki u Srbiji

šećerna repa
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
04.03.2017.
u 10:19

Viro Tvornica šećera zanima se s francuskim partnerima za Crvenku i Žabalj, a veliki su joj konkurenti srpski biznismeni Kostić i Matijević

“Možemo potvrditi da su se Viro i Cristal Union javili na poziv za iskazivanje interesa za kupnju šećerana Crvenka i Žabalj u vlasništvu Hellenica Sugar Industry. No napominjemo kako je riječ tek o iskazu interesa te u ovome trenutku nismo informirani o nastavku procesa”, priopćili su jučer putem Zagrebačke burze iz Viro tvornice šećera nakon što su srpski mediji objavili kako ta tvrtka s francuskom grupom Cristal Union ima najveće šanse za preuzimanje dviju srpskih šećerana.

Srpski Blic piše kako su za tvornice u vlasništvu Grka zainteresirane i dvije srpske tvrtke – Sunoko Miodraga Kostića i kompanija Petra Matijevića – te francuski Tereos. No, svi su izgledi, tvrde, kako će Viro, koji uz pomoć francuskih partnera ima veliki broj lobista, postati njihov vlasnik, čime bi hrvatske tvrtke posjedovale najveći broj prehrambenih kompanija u Srbiji.

“To praktički znači da bi im Srbija poslužila kao sirovinska baza, dok bi oni ubrali vrhnje od prodaje šećera na europskom i svjetskom tržištu”, piše Blic ističući kako zbog skorih ukidanja šećernih kvota u EU Viro želi doći do većeg kolača, a sa srpskim šećeranama imao bi proizvodnju od 200.000 tona.

Petar Matijević rekao je da će se boriti za šećerane jer mu je uz proizvodnju repe na 5000 ha potrebna i prerada. No, tko god pobijedio, najbitnije mu je da nitko nema monopol.

Sunoku je najbitnija dugoročna održivost srpske industrije šećera. Žele biti glavni dobavljač Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, RH i drugim zemljama bivše Jugoslavije koje nemaju svoju dovoljnu proizvodnju, kazao je direktor te tvrtke Ljubiša Radenković.

>> U šećernoj repi nadmašili Francuze i Nijemce

 

Komentara 4

ML
mladenov
14:24 04.03.2017.

hahaha...da ste bili...bili ste i prepametni...

PA
pajper
00:59 06.03.2017.

To bi bio pametan potez,jer bi se tako i nasem seceru na ovaj nacin otvorio put na rusko trziste.

JR
Jean Renault
13:44 04.03.2017.

Bašta Balkana. Da smo bili pametniji Vojvodina je mogla biti hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije