Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLATKI HEKTARI

Takav prinos šećerne repe u Hrvatskoj nikad nismo imali

23.09.2010., Virovitica - Tvornica secera Viro Virovitca u 100 radnih dana ove ce godine preraditi oko 550 000 tona secerne repe i proizvesti oko 75 000 tona secera.  Photo: Maja Santosi /PIXSELL
Foto: maja santosi/pixsell
1/5
01.09.2016.
u 10:29

Na 16.000 ha zasijanih površina moglo bi se naći 65 posto više repe nego lani pa će i proizvodnja šećera biti izvrsna

Tri hrvatske tvornice šećera – dvije iz sastava Viro grupe (Sladorana Županja i Viro tvornica šećera) te Tvornica šećera Osijek – započet će kampanju prerade šećerne repe do sredine rujna, a ove se godine očekuju rekordni prinosi i rekordna količina šećera u repi (tzv. digestija). To bi, prema najavi, moglo rezultirati i odličnom proizvodnjom šećera.

U Hrvatskoj je ove godine zasijano oko 16.000 ha šećerne repe, od čega je oko 10.000 ha Viro grupe, dok je ostatak ugovorila Tvornica šećera Osijek. Ugovorena je još izvan Hrvatske proizvodnja na oko 3500 ha u Mađarskoj i Srbiji, od čega oko 2000 ha za Viro.

Porast zasijanih površina pod repom je oko 27 posto, a očekuje se čak 65 posto više repe nego lani. Vrlo je moguće da će se ostvariti i najbolji prinos ikad u nas. Još se ne zna digestija, ali zasad repa izgleda vrlo dobro, što znači da će sigurno biti ostvaren najveći prinos šećera po ha (oko 9,5 t/ha), potvrdili su u Viro grupi. Procjenjuju da će njihova ukupna proizvodnja šećera od repe biti oko 110.000 tona.

Desetogodišnji prosjek pod šećernom repom u Hrvatskoj (2004.-2015.) bio je 16.609 ha, a prinos 51,3 t/ha. Ovogodišnji će sigurno biti iznad 70 t/ha, što je novi rekord nakon 2014. kada je bio visok urod, ali mala digestija. Sad bi trebalo biti dobro i jedno i drugo, ističu u Viru. Godišnje iz EU 6,5 mil. eura.

Željko Zadro, šef uprave Vira koji je jučer održao Dan polja šećerne repe u Suhopolju, izjavio je da će samo tvornica u Virovitici proizvesti više od 50.000 tona šećera zahvaljujući visokim prinosima i visokom sadržaju šećera u repi.

– Sljedeće godine očekujemo da će naši kooperanti repom zasijati barem 30 posto više površina jer je osiguravanje kvalitetne sirovine nužno za opstanak industrije. Uz konkurentnu cijenu i financiranje proizvodnje, i dalje ćemo pomagati u postizanju viših prinosa i digestije. U tome će nam podršku dati i francuska grupa Cristal Union, jedan od vodećih europskih proizvođača šećera, alkohola i bioetanola, koja je sada jedan od naših dioničara – naglasio je.

Otkupna cijena šećerne repe je 270 kuna po toni za digestiju od 16 posto, a očekuje se da će Viro otkupiti oko 360 do 370 tisuća tona slatkog korijena. U Hrvatskoj je 2015. šećerna repa bila na 13.000 hektara, a EU nam do 2020. daje godišnje više od 6,5 milijuna eura dodatno za proizvodnju na 23.000 hektara.

Taj se iznos dijeli na ukupan broj zasijanih hektara. Tako su proizvođači šećerne repe za lanjski urod prosječno dobili poticaj od 5700 do 5800 kuna što je izuzetno dobar motiv da se više proizvođača okrene ovoj proizvodnji. Osnovni poticaj po hektaru bio je 2150 kuna, a tome treba dodati i dio iz dodatne omotnice koju je Hrvatskoj osigurao EU.

>> Tko će ubrati rekordan urod od 90.000 tona mandarina?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije