Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati za 2018.

HPB: bruto dobit rekordna, operativna pala

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.02.2019.
u 12:18

Imovina banke povećala se na 21,3 milijarde kuna, a kapital je premašio dvije milijarde kuna, uz stopu adekvatnosti kapitala od 17,5 posto

HPB je lani ostvario neto dobit 150 milijuna kuna i rekordnu bruto dobit 183,2 milijuna kuna. Istodobno, operativna im je dobit, zbog pada kamatnih prihoda i troškova preuzimanja Jadranske banke, niža 18,8 posto i iznosi 302,4 milijuna kuna. Krediti tvrtkama rasli su im 20,6 posto, stanovništvu 13,4 posto, a depoziti 8,5 posto, za 1,16 milijardi kuna.

Neto kamatni prihod niži je 3,1 posto, neto prihod od provizija i naknada na razini 2017. Imovina banke povećala se na 21,3 milijarde kuna, a kapital je premašio dvije milijarde kuna, uz stopu adekvatnosti kapitala od 17,5 posto. Operativni su troškovi rasli 3,1 posto. Lani su im znatno pali troškovi rezerviranja, za 66,9 posto ili 240,7 milijuna kuna.

– Fokus banke će u 2019. biti na sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz EU fondova, velikim infrastrukturnim projektima i greenfield investicijama te širenju usluga za izvoznike, posebno u dokumentarnom poslovanju i garancijama – najavila je Marina Puljiz, direktorica sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom. Kad su posrijedi veliki projekti, usmjerit će se na stanogradnju, turističke objekte i kampove, velike vodno-komunalne aglomeracije, a u energetici na obnovljive izvore: vjetroparkove i solarne parkove.

Preuzimanjem Jadranske banke koju će pripojiti do 1. travnja, dobili su 40 tisuća novih klijenata i ojačali položaj u središnjoj Dalmaciji gdje najavljuju otvaranje velikog regionalnog centra Šibenik za podršku klijentima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije