Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANJAK RADNE SNAGE

Borba za radnike: Jedni im grade hotel s četiri zvjezdice, drugi digli plaće 20%

Hoteli tvrtke Jadranka
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
06.11.2018.
u 10:08

To je samo prvi u nizu hotela koje ćemo graditi baš za tu namjenu, rekao je Šolić.

U turističkom sektoru sve je teže pronaći radnike koji su zbog nezadovoljstva sreću potražili u drugim zemljama. Poslodavci na sve načine pokušavaju privući zaposlenike, a Jadranka Grupa s Lošinja odlučila je graditi poseban objekt za smještaj svojih zaposlenika u Velom Lošinju.

Uložili smo više od 200 milijuna eura u svoj razvoj, u objekte i ljude u posljednjih deset godina, a ono što je naša prednost jest da su naše i neto i bruto plaće dosta iznad prosjeka industrije u Hrvatskoj te iznad hrvatskog prosjeka – rekao je Sanjin Šolić, predsjednik Uprave Jadranka Grupe, za Novi list.

U Velom Lošinju završavaju hotel na razini četiri zvjezdice za zaposlenike.

– To je samo prvi u nizu hotela koje ćemo graditi baš za tu namjenu. Ovom investicijom riješit ćemo tek dio potreba jer ukupno trebamo osigurati smještaj za čak oko 600 djelatnika – ističe predsjednik Uprave Šolić.

Rekao je i kako žele razvijati dugoročnu priču.

– Ono što nas čini specifičnima jest to što želimo razvijati dugoročnu priču, dakle želimo kadrove koji će ostati na otoku i ući u stalni radni odnos i koji će pritom imati odlične uvjete. Jer puno je teže pridobiti nekoga da dođe i ostane živjeti na otoku nego bilo gdje na kopnu, trebamo mu osigurati mnogo više od same plaće, riješiti stambeno pitanje, pitanje vrtića i posla u obitelji itd. – kaže Šolić za Novi list.

Tvornica kombajna iz Županje radnike je odlučila zadržati tako da je sezoncima ponudila stalni ugovor dok su plaće povećali za 20%.

– Za proizvodnju modernog kombajna potrebno je 1000 sati rada, a u tvornici Same Deutz-Fahr Žetelice dnevno ih naprave i do tri – kaže Josip Lenić, voditelj proizvodnog inženjeringa u tvornici, javlja HRT.

Ove su godine zaposlili 54 radnika za stalno i njima su povećali plaće.

– Devet godina sam čekao na stalni ugovor, sad sam ga dobio. Meni je odmah lakše, znam kakva mi je budućnost i mogu je planirati. Zadovoljan sam – rekao je varilac Jurica koji i ne pomišlja na odlazak iz Andrijaševaca.

Ključne riječi

Komentara 1

HL
Hladan
12:58 06.11.2018.

Odlicno, bas mi je drago. Ja u Njemackoj radim sezonski, imam 25 kvadrata apartman dobijen od hotela besplatno i sa svim rezijama placenim, 3 obroka u hotelu takodjer besplatno, 5.5 radnih dana tjedno po 8 sati, neto mjesecnu placu odd 1.650 Eura + 400 Eur mjesecno djecjeg doplatka za 2 djece koja su u ZG. Prekovremeni sati za vikend su extra 40% vise placeni. Nakon zavrsetka 6 mjeseci sezone predam poreznu prijavu i dobijem natrag sav porez koji mi je iz place uzet za tih 6 mjeseci rada a to je dodatnih jos 500 Eur. Da ne govorim da sam za 8 sezona vec dostigao prosjecnu hrvatsku mirovinu za koju covjek u HR radi 42 god! Kad nasi vrli milioneri poslodavci na moru osiguraju ovakve uvjete, sve ostavljam u Njemackoj i dolazim raditi kod nas na more!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije