Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hoće li od Fižulićeva carstva preživjeti tek nekoliko trgovina?

Već je zatvoren objekt na zagrebačkom Rotoru, a zatvaraju se, doznajemo, i trgovine u King Crossu, Importanne Galeriji i Kerumovoj Primi – Fižulićevo carstvo drastično se smanjuje.
17. lipnja 2010. u 09:30 19 komentara 13 prikaza
magma
Foto: Arhiva Vl-a

Magmino carstvo drastično se smanjuje. Fižulićeva kompanija već je zatvorila veliki objekt na zagrebačkom Rotoru, a kako doznajemo, uskoro zatvara i prodavaonice u King Crossu, Importanne Galeriji i splitskoj Primi.

Teško do opstanka

Već u izvješću burzi o poslovanju u prvome kvartalu 2010., kada je kompanija povećala gubitak na 19 milijuna kuna, iz Magme su slali signale da su suočeni s najsloženijim uvjetima poslovanja u proteklih 15 godina, zbog pesimizma potrošača, daljnjeg gubitka diskrecijski raspoloživog dohotka, izrazitog povećanja broja nezaposlenih na hrvatskom tržištu, deprecijacijskog pritiska na nacionalnu valutu u Srbiji, otežane dostupnosti kapitala...

Već na kraju lanjske godine bilo je, naime, očito da je Magma prezadužena, likvidnost niska te da ukupne obveze višestruko premašuju vlasnički kapital, što se nastavilo i u ovoj godini, tako da je samo u 2009. tvrtka zatvorila 25 trgovina i smanjila zaposlenost čak 20,1 posto. Sličan scenarij, uz promjenu asortimana pojedinih trgovina, nastavlja se i u 2010., što je sasvim uobičajen postupak restrukturiranja u trgovini, kakav su već povukle i neke druge tvrtke, poput HGspota, tvrde analitičari.

I dok iz Magme odgovaraju u istom tonu, kako zbog smanjene kupovne moći i manje posjećenosti određenih trgovačkih centara nisu u mogućnosti na nekim lokacijama ostvarivati planirane rezultate te da će se trgovina kod Rotora kompenzirati novom u Arena centru, sve je očitije da se na jeftinoj robi iz uvoza i visokim maržama u krizi teško opstaje. Osim prodaje, u maloprodaji, naime, već osjetno padaju marže i padat će i ubuduće, kako će jačati konkurencija, tako da bi nastavak poslovanja prema načelima iz pretkriznog vremena i nemogućnost brze prilagodbe za neke tvrtke mogli biti katastrofalni.

Kupci imuni i na sniženja

Tomu u prilog govori i sve više zatvorenih prodavaonica, s kojima više nije nerealno ni zatvaranje nekih trgovačkih centara koji naočigled propadaju, no trgovce ugovorno i dalje drže u smrtonosnom zagrljaju. Ni sniženja veća od 50 posto ovih dana u trgovačkim centrima ne spašavaju trgovce, iako smo po broju trgovačkih kvadrata još uvijek ispod prosjeka zemalja EU. Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, kaže kako zbog promjene situacije na tržištu koja generira značajne gubitke zasigurno treba očekivati zatvaranje određenih trgovačkih centara, osobito na zagrebačkom području. Veće šanse za opstanak imaju centri s boljom lokacijom i/ili širom ponudom brendova, dok su centri "starije kategorije" najugroženiji u trenutačnim okolnostima, kada je i pregovaračka snaga brendova, s obzirom na višak prodajnih prostora, znatno jača no prije nekoliko godina.

Egzodus trgovaca iz šoping-centar

Egzodus trgovaca iz šoping-centara

Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima, kaže kako mu nije poznato poslovanje Magme, koja nije član udruge, no istina je da izlazi iz spomenutih centara. To će, uvjeren je, sigurno potpomoći krahu King Crossa, koji je, tvrdi, mrtav. Iako centar to demantira, još nije čuo da je vlasnik izašao s nekim planom kojim će spriječiti nastavak egzodusa trgovaca. S otvaranjem Arena centra dogodit će se, najavljuje, strašna raspodjela prometa – svi će raditi i svi će umirati. I City One je već u problemima, imat će ih i Avenue Mall, a i Westgate ide svome kraju. Čak i da je najam besplatan, ondje treba plaćati i režije i ljude, a u klauzuli stoji i kako trgovac ne smije izaći iz centra prije roka. Životarenje nekih trgovina tamo se tako svelo i na jednu prodavačicu na tri trgovine. Šantić kaže kako djelatnosti maloprodaje slijedi tek najznačajniji dio procesa konsolidacije, zbog snažnog pada prodaje i znatno smanjenog potencijala domaćeg tržišta u srednjem roku. Do sada je to bilo najizraženije u prehrani, no očito je to bio samo početak.

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • palje5:

    e moj narode,Goranko je za sebe dovoljno zaradio a sad nastupa slijedeći npr.one 2 play.nikada se nećemo riješiti guzonja i njihovih sinova.

  • doktorica:

    neka se sada vozi na biciklu.

  • sotokuco:

    Znam za dvije stare poslovice na ovu temu. Prva glasi \" s vragom došlo, s vragom ošlo\". a druga \" ako ti je dano nije ti zapisano\". Ali on, ili oni, kao pojedinci su se navukli love i to će ... prikaži još!će im biti dovoljno do kraja života, međutim uvijek će biti nezadovoljni jer znaju da su mogli imati daleko više love nego PUNO. Oni nisu ljudi, oni , svi oni, su NOVAC.