Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hanfa oduzela licenciju Nexusu, Lešić: To je pravno neodrživo

S obzirom na pravnu neodrživost i očiti politički kontekst ovakve odluke, Nexus će tražiti sudsku zaštitu
12. siječnja 2018. u 21:34 2 komentara 1945 prikaza
Agrokor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Nakon nadzora koji je provodila zbog kreditiranja Agrokora, Hanfa je objavila da oduzima licenciju društvu Nexus Private Equity Partneri, kao i članovima uprave Marku Lesiću, Krešimiru Ružđaku i Marku Makeku.

Marko Lesić Predsjednik uprave Nexusa: U slučaju s Agrokorom postupali smo po zakonu

Nije navedeno detaljnije obrazloženje, no poznato je da je regulator vodio istragu nad Nexusom zbog kratkoročnog kredita od 117,5 mil. kn Agrokoru, koji je odobren mimo povjereničkog vijeća, iako je novac bio namijenjen ulaganju u Zagreb-Montažu. Iz Nexusa su se oglasili oštrim priopćenjem u kojem tvrde da su žrtva partikularnih političko-poslovnih interesa koji su nadjačali pravnu državu.

– Imamo obvezu prema medijima, klijentima, političkoj i široj javnosti upozoriti da je rješenje Hanfe pravno neodrživo jer polazi od pravnih stajališta koja su u potpunoj suprotnosti s pravnim okruženjem i pravilima upravljanja koja se odnose na društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima te trgovačkim društvima u vlasništvu fondova – poručili su iz Nexusa.

Kažu da rješenje Hanfe nije moguće ocijeniti nikako drukčije nego kao arbitrarno i nepomirljivo s načelom vladavine prava. Kako kažu, budući da Nexus nije dio neke od političkih ili korporativnih opcija, to ga čini prikladnim ciljem za javno terećenje, prozivanje i kreiranje percepcije djelovanja državnih tijela u širem kontekstu afere Agrokor.

Nikad nisu kršili zakon

Premda to ne spominju izrijekom, očito je da se ovim referiraju na nagađanja kako bi portfelj Nexusa mogla preuzeti jedna od investicijskih kuća iz koje je došao upravitelj Agrokora Ante Ramljak. No, kao mogući preuzimatelj spominje se i fond Honestas. Privremeno upravljanje Nexusom preuzimaju banke skrbnice i u roku od 60 dana traže ponude za preuzimanje portfelja. Kao argument za tezu o namještenom postupku iz Nexusa upućuju na činjenicu da je Hanfa rješenje donijela uoči isteka mandata svog upravnog vijeća, iako se postupak vodi još od svibnja prošle godine.

– Hanfa ističe navodno „teško i sustavno“ kršenje zakona i pravila fondova, ali u deset godina poslovanja Nexusa i više nadzora poslovanja, od kojih je zadnji bio početkom 2016., nikada nisu utvrđena nikakva kršenja zakona – napominju iz fonda te dodaju da je regulator u drugim sličnim slučajevima na tržištu zauzimao potpuno suprotno pravno stajalište.

Ne bi im više dali novac

– Ovakvo, krivo i neodrživo tumačenje zakonskih odredbi, imat će nesagledive posljedice na rad fondovske industrije u Hrvatskoj. S obzirom na pravnu neodrživost i očit politički kontekst ovakve odluke, Nexus će tražiti sudsku zaštitu od rješenja Hanfe – najavljuju iz fonda te tvrde da su radili isključivo u interesu investitora. A investitori, mirovinski fondovi, još se nisu javno očitovali i odlučili što će eventualno pravno poduzeti jer tijekom vikenda namjeravaju proučiti odluku Hanfe, ali i obranu koja im je u međuvremenu pristigla iz Nexusa. No, ne skrivaju da su ljutiti jer smatraju da fond ipak nije radio “po P.S.-u”.

– Ako nas pitate bismo li im ponovo uplatili novac, eto, ne bismo – ukratko su prokomentirali u jednom mirovinskom fondu.

Ivica Todorić Mislav Šimatović Sada traže krivca, a na sve pristajali Marko Lesić Istraga o pozajmici Nexus je Agrokoru posudio novac uz kamatu i osiguranje Ivica Todorić Fondovi za gospodarsku suradnju I drugi su radili kao i Nexus
Kompanije
ŠTO NAS ČEKA
Koja je tajna rasta velikih kompanija - software koji zna sve o njihovim kupcima

A1 izdvaja za Vas

  • IvanLu:

    To je isto kao da zoveš vatrogasce a sve je već izgorjelo do temelja.