Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hanfa donijela smjernice za povećanje transparentnosti kod preuzimanja

Tako će se prilikom procesa preuzimanja trgovačkih društava ubuduće trebati pridržavati "Smjernica za sastavljanje mišljenja uprave ciljanog društva o ponudi za preuzimanje" te "Smjernica za prikazivanje podataka o glavnim djelatnostima te osnovnih podataka o poslovanju i financijskom položaju u ponudi za preuzimanje"
05. prosinca 2019. u 13:26 0 komentara 173 prikaza
Predsjednik upravnog vijeća, Ante Zigman
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u četvrtak je donijelo dvije vrste smjernica koje će dodatno povećati transparentnost kod preuzimanja trgovačkih društava, objavila je Hanfa.

1750 kuna mjesečno Hanfa uručila sedam stipendija najboljim studentima

Tako će se prilikom procesa preuzimanja trgovačkih društava ubuduće trebati pridržavati "Smjernica za sastavljanje mišljenja uprave ciljanog društva o ponudi za preuzimanje" te "Smjernica za prikazivanje podataka o glavnim djelatnostima te osnovnih podataka o poslovanju i financijskom položaju u ponudi za preuzimanje". 

Iz Hanfe u priopćenju objašnjavaju da su "Smjernice za sastavljanje mišljenja uprave ciljanog društva o ponudi za preuzimanje" donesene s namjernom da se dioničarima da dovoljno informacija kako bi mogli donijeti odluku o tome hoće li ili ne prihvatiti određenu ponudu za preuzimanje društva.

Uprava je u mišljenju dužna prezentirati i pozitivne i negativne argumente u konkretnom slučaju, a pritom je dužna štititi interese samog društva i dioničara. Ukoliko postoje okolnosti koje upućuju na sukob interesa uprave i dioničara ili ciljanog društva, on se kao takav mora navesti u mišljenju uprave.

Nebojša Šaranović i Kraš NAPADA UDJELE U KRAŠ ESOP-u Hanfa istražuje Nebojšu Šaranovića zbog moguće manipulacije oko Kraša

Smjernice naglašavaju da mišljenje uprave ne smije biti prepisivanje podataka iz ponude za preuzimanje, iznošenje uopćenih tvrdnji ili ponavljanje navoda objavljenih u prijašnjim mišljenjima, već davanje konkretnih podataka kojima uprava obrazlaže svoje mišljenje o određenoj ponudi za preuzimanje društva, ističu iz Hanfe.

Objašnjavaju i da je svrha "Smjernica za prikazivanje podataka o glavnim djelatnostima te osnovnih podataka o poslovanju i financijskom položaju u ponudi za preuzimanje" ujednačeno postupanje ponuditelja kod prikazivanja minimalne količine podataka o glavnim djelatnostima te osnovnih podataka o poslovanju i financijskom položaju ponuditelja u ponudi za preuzimanje na temelju kojih dioničari ciljanog društva, između ostalog, donose svoju odluku o ponudi za preuzimanje.

HANFA U SKLADU S ZAKONOM Hanfa donijela smjernice za ulaganja mirovinskih fondova u startupe

Upravno vijeće Hanfe na današnjoj je sjednici usvojilo i tri ova pravilnika koja će regulirati rad mirovinskih osiguravajućih društava i to - Pravilnik o uvjetima za obavljanje ključne funkcije u mirovinskom osiguravajućem društvu, Pravilnik o uvjetima za izdavanje odobrenja za rad i odobrenja za stjecanje kvalificiranog udjela u mirovinskom osiguravajućem društvu te Pravilnik o uvjetima za obavljanje funkcije člana uprave i člana nadzornog odbora mirovinskog osiguravajućeg društva.

Hanfa je rješenjem varaždinskoj tekstilnoj tvrtki Varteks odobrila jedinstveni prospekt u vezi s uvrštenjem redovnih dionica na uređeno tržište. Prospekt se odnosi na uvrštenje 1.885.879 redovnih dionica, izdanih na ime, nominalne vrijednosti 100 kuna po dionici, ukupne vrijednosti 18,86 milijuna kuna, navodi se u priopćenju s današnje sjednice Upravnog vijeća Hanfe. 

privodjenje pulskog nasilnika
U Kotoribi
Incident u Međimurju: Maloljetnica (16) sjekirom nasrnula na socijalne radnice
John Malkovich
Oštra kritika
Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.