Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

BDP na početku 2018. porastao 2,5 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
30. svibnja 2018. u 11:23 23 komentara 829 prikaza
Državni zavod za statistiku
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 2,5 posto na godišnjoj razini, što je brže nego u prethodnom kvartalu i više nego što se očekivalo, a najveći pozitivan doprinos BDP-u pružio je rast potrošnje kućanstava. 

Talijani Stvarno bogatstvo Talijani su bogatiji od Britanaca, Francuza, Nijemaca...

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 15. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2 posto na godišnjoj razini, što je bio najsporiji rast još od polovice 2015. godine.

To je i više od očekivanja. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto na godišnjoj razini.

Njihove procjene rasta kretale su se u širokom rasponu od 1,3 do 2,5 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u prvom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na prvo tromjesečje 2017. porastao za 1,5 posto.

Državni zavod za statistiku
1 / 7
Hakerski napad
radnici Poslovanje u 2017. Tvrtki gubitaša 2000 više, gubici skočili 40 posto Halal Tržište hrane Košer i halal postaju životni stil, a prodaju se 40 posto skuplje ekonomija Ljestvica konkurentnosti ekonomije Ispred nas Slovenci, Rumunji, Bugari, Mađari...
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Opa, rast BDP-a, a mediji svakodnevno prodaju apatiju i depresiju. Uglavnom, Hrvatska definitivno raste koliko god pojedinci rušili Hrvatsku i ovu vladu koja radi bolje nego zadnje dvije zajedno. Imamo po prvi puta od 2002. proračun opće države u suficitu ... prikaži još!tu koji iznosi 2 milijarde kn. Predložen je paket zakonskih mjera prema kojima će se broj blokiranih građana smanjiti za više od 71 tisuću ljudi, automatskim otpisom duga bit će obuhvaćeno više od 180 tisuća ljudi, a 11 tisuća će odmah biti deblokirano. Povlačimo 357 milijuna € bespovratno za gradnju Pelješkog mosta, otvara se suradnja Hrvatske s Kinom, dug Hrvatske smanjen je sa 92% 2015. na 78% udjela u BDP-u. 2017. HDZ vlada je dva puta digla minimalac, dignute su braniteljske mirovnie za 10%, a poreznom reformom su rasle i plaće, dignute su porodiljne naknade sa 2600kn na 3900kn, podignuto je i to za dosta razreda dječji doplatak, odnosno 150 tisuća djece više sada ima pravo na dječji doplatak. Uglavnom, možete maštati o rušenju Plenkovića, on je svojom politikom i proračunskim mjerama omogućio da najmanje 3 milijuna građana Hrvatske ima više novca danas nego prije godinu, dvije dana i to mu je glavni adut za buduće izbore, i uzlalud mediji šire apatiju i histeriju, anketarske agencije prodaju lažne rejtinge, a trolovi pljuju vladu.

 • Avatar istovari
  istovari:

  A zato nam je tako dobro...ispričavam se nisam znao..

 • Deleted user:

  za bilo kakovi rast bdp hrvatska nema najosnovniji element a to su ljudi ....ovo prikazivanje nije sveobuhvatno ....bez vlastitog financiskog sektora nema razvoja ....polovina domacinstava u hrvatskoj zivotari....