Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ispred nas Slovenci, Rumunji, Bugari, Mađari...

Mjeri se koliko dobro zemlje upravljaju svojim resursima i kompetencijama kako bi se dugoročno stvarale nove vrijednosti
24. svibnja 2018. u 14:02 3 komentara 550 prikaza
ekonomija
Foto: VL FOTO

Na globalnoj ljestvici konkurentnosti za 2018. Hrvatska je zauzela 61. mjesto od ukupno 63. svjetske ekonomije, što je pad za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu, rezultati su analize Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Ilustracija Ratko Bošković Korumpiranost je zapravo zakonito obilježje mikrodržave

Hrvatsku su ove godine prešišali Brazil, zbog rasta BDP-a i zapošljavanja te Ukrajina zbog povoljnijeg poslovnog okruženja. Mongolija i Venezuela ostaju na začelju, dok u zemljama u okruženju, novim članicama EU, Poljska zauzima 34., Slovenija 37., Mađarska 47., Bugarska 48. te Rumunjska 49. – i sve su poboljšale svoje pozicije. Poljska, Slovenija i Mađarska napredovale su čak četiri, šest i pet mjesta. Mađarska, tvrdi se, povećava konkurentnost djelomično zbog smanjenja poreza na poduzeća i rasta ukupne produktivnosti, a Slovenija zahvaljujući izuzetnom pozitivnom pomaku u domaćem gospodarstvu i rastu proračuna.

ekonomija
1 / 4
Siromaštvo

– Desetljeća nečinjenja i odgađanje nužnih promjena doveli su Hrvatsku na samo dno kad se promatra sposobnost privlačenja investicija, stvaranje poticajnog okruženja i napose uvjeta u kojima mladi i poletni članovi našeg društva vide za sebe i svoju obitelj budućnost u našoj zemlji. Iz najnovijeg izvješća vidljiva je nedostatna razina promjena, a time i zaostajanje u odnosu na druge države – kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK.

U ovogodišnjem izvješću IMD-a SAD je skočio tri mjesta i zauzeo prvu poziciju. Drugi je na ljestvici konkurentnosti Hong Kong pa Singapur, Nizozemska, Švicarska, Danska, UAE, Norveška, Švedska i Kanada.

robotika Bez konkurencije Hrvatske tvrtke ovise o agilnosti veleposlanika Boris Vujčić Šef HNB-a Vujčić o tržištu rada: Razvoj tehnologije donijet će pad plaća, pripremimo se Plaža Novi opg-ovi Zdravstveni turizam na otocima velika prilika za lokalno poduzetništvo
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • ikbmibm:

    Mediji neprestano pišu ,kako su zemlje kao Bugarska i Rumunjska bolje od Hrvatske. nitko ne kaže da je RH bila u ratu s srbijankim i crnogorskim agresorom 5 godina.

  • lukathereem:

    sve po starom

  • Biouskoli91:

    #vjerodostojno