Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Talijani su bogatiji od Britanaca, Francuza, Nijemaca...

Svaka odrasla osoba u Italiji ima u prosjeku 142.000 dolara – više imaju samo Australci i Belgijci
28. svibnja 2018. u 18:23 8 komentara 1305 prikaza
Talijani
Foto: DPA/Pixsell

Bogatstvo građana u većini velikih europskih država veće je od godišnjeg bruto nacionalnog proizvoda (BNP). Talijanski građani, prema podacima za 2016., imaju bogatstvo od 4,168 milijardi eura što je 248 posto više od talijanskog BNP-a koji iznosi oko 1,680 milijardi eura.

Emil Tedeschi nalazi se na listi Svjetska mapa obilja Hrvatska ima 11 bogataša težih od 100 milijuna dolara

No Talijani su i manje zaduženi od ostalih europskih građana. Naime, kada se gleda odnos između bogatstva, u koji su uračunate i nekretnine, i dugovanja koje imaju građani, onda su Talijani u boljem položaju i od Britanaca koji imaju inače najveće bogatstvo, ali i od Nijemaca.

Brojke ne lažu

Bogatstvo britanskih obitelji iznosi 7,543 milijarde eura, a njihov dug je 2,136 milijardi eura, što znači da je odnos bogatstvo – dugovanje 3,5. Njemačke obitelji posjeduju 5.765 milijardi eura, a duguju 1,686 milijardi, što je odnos 3,4. Talijanske obitelji posjeduju 4,168 milijardi eura, a duguju 927 milijardi – odnos između imanja i dugovanja je 4,5.

Inače i Hrvati posjeduju više od onoga što duguju. Posjeduju vrijednost od 56,6 milijuna eura, a duguju 16,7 milijuna eura.
Zanimljivo je kako je bogatstvo talijanskih obitelji raslo i u 2017., odnosno prema podacima iz prvih šest mjeseci prošle godine Talijani su postali bogatiji za 4 posto, odnosno dostigli su 4,300 milijardi eura. Prema podacima Europske središnje banke, bogatstvo Talijana po glavi stanovnika iznosi 108.700 eura, što je više od bogatstva Francuza (104.100 eura) i Nijemaca (95.500 eura). Prema banci Credit Suisse, svaka odrasla osoba u Italiji ima 142.000 dolara čime su Talijani treći u svijetu iza Australaca (225.000 dolara) i Belgijaca (173.000 dolara), a ispred Francuza (141.000 dolara) i Britanaca (131.000 dolara).

Ne žele izlazak iz EU

Talijanski birači zasigurno nisu glasovali za izlazak iz EU ili eurozone, nego za promjene unutar Europe. Čelnici stranaka koje su pobijedile na izborima, Luigi Di Maio (M5s) i Matteo Salvini (Liga), predložili su za premijera Giuseppea Contea, odvjetnika i profesora bez političkog iskustva, kojeg je predsjednik republike Sergio Mattarella imenovao mandatarom. Predložili su i imena ministara među kojima za ministra ekonomije Paola Savonu (82), profesora i ekonomista koji je bio ministrom i upraviteljom u Talijanskoj središnjoj banci. Savona se preobratio od zagovornika uvođenja eura u kritičara eura. Pretpostavlja se da Mattarella, upravo zbog euroskeptičnosti Savone, ne želi prihvatiti listu ministara. Salvini i Di Maio zaprijetili su nestastavljanjem vlade i prijevremenim izborima ako šef države ne bude prihvatio Savonu.

“Želim drukčiju Europu, jaču, ali pravedniju”, izjavio je u nedjelju Savona i naglasio kako to znači da želi politički ujedinjenu Europu, da Europarlament postane legislativni te da će, bude li postao ministrom ekonomije, djelovati na smanjenju talijanskog državnog duga i deficita. Možda će to biti dovoljno da Mattarella danas prihvati listu ministara sa Savonom.

Turizam - turisti - Dubrovnik Gospodarstvo U ožujku 15.000 novozaposlenih, ali čak 11.400 na sezonskim poslovima Proizvodnja u Lepoglavi BDP EU 15.300 milijardi eura Hrvatska čini 0,3% europskog BDP-a, 11 članica ispod 1 posto Jim Ratcliffe kakav život Kao iz bajke: Stolarov sin postao najbogatiji u zemlji
Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  Silvije volimo te kad tako pišeš...još samo da si dodao da EU-paraziti znaju dobro nanjušiti di se obrće najveća lova,pa onda tu udaraju najveće poreze...i onda se možeš pridružiti nama 2.Lipnja u "maršu na Rim":))

 • viki.liks:

  Talijani bogati, a da taj podatak mozda ima veze sa mafijom..

 • Avatar superhik74
  superhik74:

  Pa normalno da su talijani bogatij od njemaca, francuza i britanaca. Talijanske nekkretnine su neprocjenjive vrijednosti. Vecina talijana ima svoje kuce i stanove dok 2/3 njemaca iznajmljuje stanove. Bogatstvo je u Italiji ravnomjernije rasporedjeno nego u Britaniji ili Njemackoj gdje ... prikaži još! par miljardera ima sve a ostatak prezivljava.