Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đuro Božanović (HSP AS)

Forsiranjem Plomina 1 nauštrb jeftinijeg Plomina C Panenić pogoduje uvozničkom lobiju

Plomin
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/4
05.07.2016.
u 15:16

Investicija od 300 milijuna eura za 50 posto udjela u termoelektrani Plomin C snage 600 megavata za tehničkog ministra Panenića je preskupa i neisplativa

Investicija od 300 milijuna eura za 50 posto udjela u termoelektrani Plomin C snage 600 megavata za tehničkog ministra Panenića je preskupa i neisplativa, no remonte starih energetskih postrojenja koji koštaju stotine milijuna kuna ocjenjuje ispravnim potezima – kaže Đuro Božanović, međunarodni tajnik HSP AS i hrvatski poduzetnik u Njemačkoj.

Prema njegovim riječima, Panenić još uvijek nije dao do znanja koja bi bila najkvalitetnija alternativa za Plomin C, što i ne čudi s obzirom da njegovi savjetnici "podliježu uvozničkom lobiju". - Očito je da Panenić i njegovi savjetnici destruktivno utječu na rast BDP-a, i to ne samo zbog odbacivanja plana izgradnje Plomina C, nego i zbog promjene odluke o izgradnji fiksnih LNG terminala u kojima bi velik udio izgradnje imale hrvatske tvrtke te forsiranja plutajuće tehnologije američkih stručnjaka, u čijoj bi izgradnji naše tvrtke sudjelovale tek malim dijelom – ističe Božanović.

Od ministra gospodarstva i njegova pomoćnika za energetiku Zdeslava Matića Božanovića traži objašenjenje po kojim se kriterijima izdvajanje 120 milijuna eura za modernizaciju Plomina 1 snage 120 MW, koji je izgrađen 1970. godine i zagađuje okoliš trostruko više, a proizvodi trostruko manje električne energije, smatra boljim rješenjem od investiranja u Plomin C. Iritantno je, kaže, da na jednu gospodarsku odluku toliko utječu političke struje i uvoznički lobiji, a još više boli spoznaja da na ovakve stvari ne reagira nitko od hrvatskih energetskih stručnjaka.

Prema njegovim riječima, Panenić i Matić pokušavaju na sve moguće načine oslabiti HEP, pa čak i isplatiti 60 do 70 posto udjela iz dobiti prethodne godine u proračun Vlade RH, jer im je to najlakše opravdati, što bi ovu korporaciju ponovno bacilo na koljena, uskrativši joj pri tom bilo kakvu mogućnost investiranja. - Nažalost, obistinjuje se moja sumnja da će se blokadom izgradnje ekonomski i ekološki prihvatljivog projekta te istodobnom modernizacijom starih pogona nanijeti direktna šteta hrvatskom energetskom gigantu.

Kome je takva energetska strategija u interesu, trebalo bi već svima postati jasno. Ministar i njegov savjetnik za energetiku sklonit će sve koji im budu stajali na putu provedbe njihovih nauma – ističe Božanović. On dodaje kako je očito da je Most uspio u svojoj namjeri da preuzimanjem Ministarstva gospodarstva blokira jedan od najznačajnijih i u budućnosti i najbitnijih projekata te kako će, prema instrukcijama iz Buzina, LNG terminal biti onakav kakav oni kažu ili neće biti nikakav. Čeka se, kaže, početak izgradnje LNG Terminala, a odmah potom krenut će investicijski ciklus iz SAD-a pri izgradnji plinskih termoelektrana, koje će biti u privatnom vlasništvu Amerikanaca.

One će trošiti plin iz LNG terminala Hrvatska, a takva električna energija, od koje HEP neće imati ništa ili tek sitniš, Hrvatima će biti prezentirana kao najbolja i najčišća moguća. - Moj savjet struci je da se odmah uključi te s prijateljskim stručnjacima iz zemalja EU donese najbolju odluku za povećanjem BDP-a u domovini izgradnjom Plomina C i LNG terminala – zaključio je Božanović. 

>> Ugovor TE Plomina i Alstroma Hrvatska vrijedan 9,5 milijuna eura

Komentara 2

IC
iz.croatia@gmail.com
14:37 07.07.2016.

Gdje su strukovne organizacije i gospodarski instituti? Kakav one imaju stav po predmetnom? Pardon, njih i ne trebamo, a politika....? Da, oni su tu aktivni, svejedno sa ili bez argumenata.

MH
Marko1982_HR
10:31 06.07.2016.

I što je sljedeće??? Sljedeći potez će biti izbacivanje HEP-a iz vlasničke strukture LNG Terminala Hrvatska, zatim izbacivanje Plinacro-a, potom ubacivanje podobnih i onda može krenuti izgradnja novcem EU, a podobne tvrtke kapitala skrivenih vlasnika biti će unutra... Tada će krenuti energetski razvoj no neće investitor bit HEP vec kapital krupnih igrača, čiju stranu drže mostovi ministri da ne nabrajam tko stoji od bivših visokih dužnosnika HDZ-a iza njih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije