Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprečne izjave

HDZ uvjerava: Plomin C neće se ugasiti, ide se u redefiniciju!

03.12.2015., Markov trg, Zagreb - Saborski zastupnici dolaze na prvu konstituirajucu sjednicu osmog saziva Hrvatskog sabora. Slaven Dobrovic.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
07.02.2016.
u 08:45

Plomin C vrijedan je 850 milijuna eura, proizvodio bi 20 posto ukupnih potreba u Hrvatskoj te spriječio uvoz električne energije

– Očito je da odustajemo od Plomina C i termoelektrane u Pločama iz niza razloga – izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, član Mostove ekipe u Banskim dvorima, na okruglom stolu o klimatskim promjenama, da bi se u istoj rečenici ogradio od svojih riječi istaknuvši da to nije službeni stav Vlade. Ministar nije iznio ništa novo jer je Večernji list prije nekog vremena pisao o namjeri Mostovih ministara da zaustave velike energetske projekte – među kojima i Plomin C, a ideja im je i pisati novu energetsku strategiju, odnosno poništiti sve što je do sada napravljeno.

Novi model raspodjele

U HDZ-u i dalje uvjeravaju da nije riječ o gašenju projekta Plomina C, nego o njegovoj redefiniciji u smjeru koji bi bio prihvatljiv Europskoj komisiji. Podsjetimo, HEP je kao partnera za Plomin C izabrao japanski Marubeni, a sporna je bila otkupna cijena električne energije jer je veća od tržišne pa je Komisija upozorila da bi se sporazum mogao definirati kao nedopuštena potpora. U HDZ-u zato ističu da je nužno dobiti dozvolu Europske komisije za gradnju objekta, a to bi bilo moguće jedino ako Plomin C bude opskrbljivao više dobavljača i u zemlji i u regiji. Zato razmatraju model po kojem bi se 25 posto energije prodalo, a ostatak energije zadržavao u Hrvatskoj. U HDZ-u ističu da Plomin C – koji vrijedi 850 milijuna eura – svakako žele razvijati te da vjeruju da je riječ tek o kraćem moratoriju na razvoj projekta. Da bi se demistificirao Plomin C, najbolje je brojkama opisati njegov utjecaj. Nova termoelektrana snage 500 MW proizvodila bi 3,6 TW/h električne energije godišnje, što je otprilike 20 posto ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj. HEP je lani proizveo 12,2 TW/s električne energije, a ostalih 6,5 TW/s smo morali uvesti. Inače godišnje uvozimo oko 5 milijardi kuna vrijednu električnu energiju, a izvozimo oko dvije milijarde kuna. Izgradnjom Plomina C bili bismo gotovo samodostatni. Odgađanje projekta ne ide nam u prilog. Naime, Plomin A, koji je znatno manja elektrana od Plomina C, izlazi iz uporabe 2018., a samo iduće godine iz uporabe izlaze još dvije energane pa bi, uz sušnu godinu, uvoz mogao narasti i na 60 posto ukupne potrošnje. Prije naglog donošenja odluka treba imati na umu i da Marubeni ima pravo aktivirati penale u iznosu od 5 milijuna eura pa bi izjava Dobrovića mogla skupo stajati proračun. Zato je od EK, sugerirali su konzultanti, trebalo tražiti dozvolu za potpisivanje ugovora pa, uz buxellesku odbijenicu, zaobići plaćanje penala.

Upola manje zagađenje

Što se tiče utjecaja na okoliš, struka je potvrdila da bi Plomin C tijekom godine ispustio oko 300 tona ugljikova monoksida, 100 tona čestica i 2,6 milijuna tona ugljikova dioksida. Iako je novi blok TE Plomin četiri puta veći od Plomina 1, iz dimnjaka će ispuštati upola manje dušičnih oksida, dvije trećine manje sumpornog dioksida te 20-ak posto manje čestica, što ga čini ekološki prihvatljivijim. Opcija uporabe plina kao energenta nema podlogu u brojkama jer bi svaki MW/s energije koštao 72 eura, što je daleko iznad tržišne cijene i potpuno neprihvatljivo za HDZ. O tome ide li Plomin 3, još će se lomiti koplja, ali valja napomenuti da je riječ o strateškom projektu koji je ušao u visoku fazu razvoja i treba dobro razmisliti o njegovu gašenju.

>> 'Očito je da odustajemo od Plomina C i termoelektrane u Pločama' 

>> Panenić: Mogu prvi put javno reći da me netko pitao – ja nisam ukrao stiropor

Ključne riječi

Komentara 16

DU
Deleted user
09:26 07.02.2016.

Ništa o klimatskim promjenama?

Avatar @proma_trač
@proma_trač
09:19 07.02.2016.

Bujica Bujica Bujica... hoćemo članak o emisiji Bujica o Matiću i Glavaševiću !!!

Avatar abakus
abakus
11:49 07.02.2016.

Koja filozofija oko izgradnje jedne termoelektrane... Tko je ugovarao ovako nepovoljan ugovor s Japancima i zašto HEP to sam ne izgradi? Što se ekologije tiče, struja nam je svima potrebna jer se inače komotno možemo vratiti u kameno doba, samo ekološki izvori energije ne samo da nisu dovoljni već je cijela priča oko njih kao jedinog izvora energije smijurija za svakoga tko zna ponešto o elektroenergetskom sustavu, a danas postoje kvalitetni načini filtriranja i pročišćavanja zahvaljujući kojima se bitno smanjuje utjecaj na okoliš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije