Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenstvo odlučilo

Liječenje može početi kod dvoje djece, za ostalu još čekaju nalaze

Klaićeva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
26.06.2017.
u 20:01

Povjerenstvo će nastaviti razmatrati prijedloge za odobrenje liječenja kod svakog djeteta nakon što se pribavi dodatna dokumentacija

Dvoje od osmero djece oboljele od neuroblastoma može se početi liječiti lijekom dinutuksimab beta. Liječit će se u Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja će lijek naručiti, a novac za njega bit će osiguran. Za ostalu djecu, budući da bolest nije kod svakog u istoj fazi, potrebno je učiniti dodatnu dijagnostiku i naknadno odlučiti o liječenju. Odluka je to stručnog Povjerenstva koje je analiziralo medicinsku dokumentaciju svakog pojedinog djeteta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma.

Odluka za početak liječenja dvoje djece donijeta je temeljem njihova trenutačnog zdravstvenog stanja, provedene opsežne dijagnostičke obrade i provedenog liječenja te medicinske indikacije za primjenu lijeka koju su postavili specijalisti dječje onkologije. Liječenje počinje uz prethodnu informiranost i dobivenu suglasnost roditelja.

Za svako od ostalih šestero djece odlučivat će posebno. Još nisu odlučili o liječenju jer su još na prethodnoj terapiji, dodatnoj dijagnostičkoj obradi ili je potrebno zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem i koji imaju iskustva u primjeni navedenog lijeka u liječenju neuroblastoma kod djece.

Povjerenstvo će “nastaviti razmatrati prijedloge za odobrenje liječenja kod svakog djeteta nakon što se pribavi dodatna medicinska dokumentacija po obavljenim pretragama ili se pribave zatražena ekspertna mišljenja”.

– Pozdravljamo ovu odluku, svakom slučaju treba se posvetiti individualno. Kao što smo i predviđali, dvoje je djece spremno za terapiju, ostala će se djeca obrađivati individualno kada potvrdimo da se nalaze u fazi bolesti kada mogu primiti taj lijek. Očekujemo da se nađu modusi financiranja i onda idemo u nabavu i primjenu – kaže dr. Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klaićeve.   

Komentara 2

KA
kacavenda
16:48 26.06.2017.

Konacno, ajde neka

SD
sdpesticid
21:22 26.06.2017.

ovi mediji su kao prst u ... političarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije