Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put objavljeno

Ulaganja farmaceutskih tvrtki u edukaciju liječnika i donacije

Sani Pogorilić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
01.07.2016.
u 13:04

Na web-stranicama inovativnih farmaceutskih kompanija objavljeni su pojedinačni troškovi za liječnike koji su pristali

Koliko su u 2015. uložile u edukacije liječnika, donacije bolnicama te dale udrugama liječnika i pacijenata, inovativne farmaceutske kompanije objavile su jučer na svojim web-stranicama. Ubuduće bi svake godine do 30. lipnja trebale objaviti podatke o tzv. prijenosima vrijednosti izvršenim u korist zdravstvenih radnika i zdravstvenih organizacija

Farmaceutske kompanije objavile su pojedinačne troškove za one liječnike koji su potpisali da na to pristaju, no prema prvim podacima, samo je manji broj liječnika pristao da se javno na internetu objave njegovi podaci. – Poštujemo privatnost, nikoga ne možemo siliti ni uvjetovati objavu. Na razini EU u dnu smo po broju privola zbog straha od percepcije javnosti – kazao je Sani Pogorilić, izvršni direktor Inovativne farmaceutske inicijative (IFI).

Sve ostale podatke objavili su zbirno. Neke kompanije tako uopće nemaju pojedinačne podatke, poput Novartisa, Alcona i Sandoza, no mnogi doktori nisu imali nikakav problem javnosti reći da im je Bayer, Abvie ili neka treća kompanija platila put, smještaj i kotizaciju na kongresu ili im honorirala predavanje. Većina je prijenosa vrijednosti usmjerena stručnim liječničkim društvima te donacije bolnicama u naravi (aparati za dijagnostiku, lijekovi...)

Foto: VLm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije