Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća pamet

Dođete s idejom, a oni vam isprintaju proizvod

Evolve
19.03.2015.
u 16:57

Sa suradnicima iz SAD-a, Europe i Singapura razvijaju i tehnologiju za svemirske letove

Onoga tko ima poslovnu ideju i početni kapital, ali nije siguran kako bi njegov proizvod točno trebao izgledati i nema pojma kako ga uopće proizvesti, put će, ako rješenje svoga problema želi pronaći u Hrvatskoj, odvesti u Donju Stubicu. Ondje posluje tvrtka koja se zasad jedina u zemlji bavi dizajnom i razvojem od ideje do finalnog proizvoda, spremnog da krene na proizvodnu traku.

Inovativna četkica za zube

– Jedan naš klijent došao je s idejom o inovativnoj četkici za zube, kod koje bi se glava lako zamjenjivala. I onda smo mu osmislili modularnu četkicu s glavom od plastike i drškom od kvalitetnog materijala, isprintali mu prototip 3D printerom i proizvod je sada na tržištu – objašnjava grafička dizajnerica Natalija Knezić, koja je tvrtku Evolve osnovala prije pet godina sa suprugom Krunom, inženjerom.

Iz njihove je kreativne radionice u tih pet godina izišlo pregršt gadgeta, sportskih proizvoda, medicinske opreme... U većini slučajeva riječ je o sofisticiranim, tehnološki zahtjevnim proizvodima, poput Enfojera, nevelike sprave koja će napraviti klasičnu crno-bijelu fotografiju izravno sa smartphonea, što se nekad moglo samo s aparatima veličine omanje sobe.

– Tek se odnedavno kod nas polako počela pojavljivati svijest o tome da je dizajn iznimno važan, da on podiže konkurentnost proizvodu, a time i prodaju. Način na koji mi oblikujemo proizvod, nudeći zaokruženu priču, odavno je standard u Europi i svijetu – kaže N. Knezić.

Dizajn nije jedino što će u donjostubičkoj tvrtki oblikovati. Iznimno paze i na to da finalan proizvod bude ekonomičan u proizvodnji, za što je potrebno složeno inženjersko znanje o materijalima i tehnologijama. Razvoj jednog proizvoda traje između dva mjeseca i pola godine, ovisno o njegovoj kompliciranosti.

Da je mala zagorska tvrtka, koju uza supružnike Knezić čini još troje mladih specijalista te nekoliko vanjskih suradnika, duboko zakoračila na polje hi-tech tehnologije, svjedoči i činjenica da se priključila klasteru Stellar te skupa s još desetak domaćih poduzeća surađuje s tvrtkama iz Europe, SAD-a i Singapura u razvoju tehnologije za svemirske letove. Trenutačno rade na tri projekta za Stellar i kažu kako su fascinirani mogućnostima koje postoje na polju svemirske tehnologije.

Kronični hrvatski problem

Ipak, i u Envolvu se susreću s kroničnim problemom koji priječi brži razvoj hrvatskog tehnološkog sektora, a to je nedostatak novca.

– Maloj je tvrtki poput naše gotovo nemoguće dobiti kredit od banaka za, recimo, 3D printer. Mi imamo know-how, pamet, a to se u Hrvatskoj baš ne prepoznaje – zaključuje Natalija Knezić.

>> Napravila hranu iz 3D printera koja raste dok je jedete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije