Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene i poduzetništvo

Eva Horvat: Uz jasan cilj sve je moguće

Eva Horvat
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/2
03.12.2018.
u 12:54

Trebamo njegovati žensku solidarnost. razvijanje samopouzdanja u poslovnom svijetu ključan je čimbenik

Od tolike konkurencije danas i zahtjeva tržišta koji su svakim danom sve veći, zaista nije lako pronaći svoje mjesto pod poslovnim svodom. Posebice ako je protagonist u cijeloj priči – žena.

Upravo s ciljem razvijanja svijesti o važnosti ženske solidarnosti u poslovnom svijetu Večernji je list u suradnji s časopisom Zaposlena pokrenuo projekt “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”.

Jedna od mentorica koja će poduzetnicama na početku ili na nekoj od prekretnica karijere, nastojati olakšati život u poslovnome svijetu je i Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Djeca jesu motivacija

– Sjećam se kako sam po završetku Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu i svoga prvoga posla u Privrednoj banci u sektoru riznice gledala na članove uprave. Tada mi se činilo da su takve pozicije rezervirane samo za nadljude. Činilo se nedostižnim, ali očito je za onoga tko se želi razvijati sve moguće. Barem je tako bilo u mom slučaju – govori Eva Horvat.

Što se tiče bankarskoga svijeta, napominje Eva Horvat, nudi se puno mogućnosti za poslovno razvijanje i napredak.

– Iako su i u našem svijetu uglavnom muškarci na vodećim pozicijama, žena svojim trudom, radom i zalaganjem također može doći do pozicije o kojoj sanja – uvjerena je Eva Horvat.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Napominje kako su rad i rezultati na kraju jedini bitni. Najveći je problem, kaže, što uopće postoje predrasude u društvu o tome da su muškarci sposobniji, a da za žene nije velika karijera.

– Svi oni s predrasudama lako ostanu razuvjereni kada nastupi emancipirana i sposobna žena koja isključivo svojim radom dokaže da je jednako vrijedna kao i njezin muški kolega. Međutim, nije pošteno da se žena uopće mora opravdavati kako je sposobna – objašnjava Eva Horvat.

– Mislim da se ženama u odnosu na muškarce zahtjevnije poslovno razvijati jer je u društvu oduvijek bilo prirodno da imaju više obveza – ističe Eva Horvat. Kaže kako najveći izazov u karijeri ženama predstavlja uspostavljanje sklada između poslovnoga i privatnoga, odnosno između karijere i obitelji.

Upravo je jedan od ciljeva projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” pomoći ženama da shvate kako uz iskrenu podršku i ohrabrenje, ne samo najbližih, nego i njihovih iskusnijih kolegica i najveće prepreke u karijeri postaju savladive.Na kraju, bez podrške okoline, i najbolje ideje često ostanu samo ideje.

– I sama sam majka troje djece pa bih u ovome projektu, osim po pitanju financija koje su moja uža specijalnost, savjetovala mlađe kolegice kako uz dobru organizaciju, volju i jasan cilj – ništa nije nemoguće. Djeca mogu biti samo dodatni pokretač – objašnjava Eva Horvat.

Hrvatska je dobra za karijeru

Sudjelovanje u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” nije namijenjeno isključivo mladim ženama koje se tek planiraju odvažiti na život u svijetu poduzetništva. Projekt je namijenjen svim ženama, bez obzira na godine iskustva, kojima je potreban savjet u poslovanju, bilo u vezi potencijalnoga realiziranja novih ideja, bilo u vezi poboljšanja komunikacije unutar svoga kolektiva ili pak nečega trećega.

– Trebamo njegovati žensku solidarnost, pogotovo u većinski muškom svijetu. Kada žena pruži ruku drugoj ženi ima itekako velik utjecaj na razvijanje samopouzdanja koje je u poslovnom svijetu ključan čimbenik – pojašnjava Eva Horvat.

Što se tiče poslovnoga života u Hrvatskoj, Eva Horvat ističe kako žena može itekako puno poslovno napredovati i razvijati se u tom području.

– Smatram da je Hrvatska po pitanju izgradnje ženske karijere čak i naprednija od nekih europskih zemalja. Nedavno sam bila u Slovačkoj kod kolega koji se bave sličnim poslovima na kojima radimo u mom društvu i u njihovoj firmi prevladavaju muškarci kojih je oko osamdeset posto. Tema tog susreta bile su financije i IT projekti na kojima radimo. Moram priznati da su se, s njihove strane sve redom muškarci, iznenadili kada su s druge strane ugledali dvije žene. Kasnije smo o tome razgovarali i objasnili su nam kako kod njih u svijetu financija nije uobičajeno da rade žene, a kamoli da su na rukovodećim pozicijama. Smatram da je u Hrvatskoj balans između poslovnoga i privatnoga odlično reguliran i da svaka žena koja želi oboje to može i ostvariti.

Potrebno je imati volju i hrabrost. Nadam se da ćemo ovim projektom što više poduzetnih žena motivirati da probude to u sebi – zaključuje Eva Horvat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije