Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ekonomska klima u Hrvatskoj poboljšana u siječnju, najsnažniji optimizam u industriji

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj poskočio je u siječnju za tri boda u odnosu na prošlogodišnji prosinac, dosegnuvši 118,5 bodova, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti taj pokazatelj.
30. siječnja 2018. u 12:27 2 komentara 242 prikaza
radnici
Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL

Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu snažno su poboljšana u siječnju, poduprta uzletom optimizma u proizvodnom sektoru, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće Europske komisije. 

Pierre Moscovici Stižu tehnoporezi Komisija piše nova pravila za oporezivanje tehnoloških tvrtki, rasprava otvorena i za nas

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj poskočio je u siječnju za tri boda u odnosu na prošlogodišnji prosinac, dosegnuvši 118,5 bodova, najvišu razinu otkada je Komisija počela pratiti taj pokazatelj.

Pritom je indeks koji mjeri očekivanja u industriji gotovo udvostručen, na 15,9 bodova, s 8,4 boda koliko je iznosio u prošlom mjesecu.

Poboljšana su i očekivanja potrošača u Hrvatskoj, iskazana u rastu indeksa za 1,4 boda, na minus 12,4 boda.

Blago je porastao i indeks koji mjeri raspoloženje u građevinskom sektoru, za 0,3 boda, na 5,4 boda.

Očekivanja u maloprodaji i uslužnom sektoru pogoršana su u odnosu na prosinac, iskazana u padu odgovarajućih indeksa za 1,1 odnosno 0,9 bodova. Tako je indeks maloprodajnog sektora pao na 12,1 bod a onaj uslužnog sektora na 23,7 bodova.

Blago pogoršanje u EU

Ekonomska klima na razini EU-a blago je pogoršana na početku godine u odnosu na najvišu razinu u 17 godina, uz pad ESI-ja za 0,4 boda, na 114,7 bodova.

Pritom su pogoršana očekivanja u svim segmentima gospodarstva uz izuzetak potrošača, čiji je indeks porastao za jedan bod, na 0,4 boda.

Najviše je pogoršano raspoloženje u maloprodaji, iskazano u padu indeksa za 2,1 bod.

Indeks uslužnog sektora oslabio je za 0,6 bodova a onaj građevinskog sektora za 0,4 boda.

Očekivanja u industriji ostala su gotovo nepromijenjena u odnosu na posljednji prošlogodišnji mjesec, pokazuje istraživanje EK.

Među vodećim gospodarstvima EU-a koja nisu u sastavu eurozone, očekivanja u poljskom gospodarstvu naglo su poboljšana, uz skok ESI-ja za pet bodova. Britanski ESI pao je pak za 0,7 bodova.

radnici
1 / 13
agrokor ramljak Eduard Petranović Hrvatska raste, a Agrokor propada. Toliko o 'sistemskom riziku' EK se smilovala Vratili nultu stopu PDV-a, države biraju da li za novine, kruh ili lijekove plastične vrećice Nismo proveli mjere EK upozorava Hrvatsku: Imate dva mjeseca da to riješite!
Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • feel_the_coruption:

    Nekakav prištavi europski birokrat je izračunao da raste indeks proizvodnje. Plenki, Pupi, Saucha i Vrdoljak sretni i zadovoljni, HDZ-ovci zadovoljni. Kod nas u Hrvatskoj teku samo med i mlijeko.