Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stižu tehnoporezi

Komisija piše nova pravila za oporezivanje tehnoloških tvrtki, rasprava otvorena i za nas

Pierre Moscovici
Foto: DPA/PIXSELL
31.10.2017.
u 07:15

Klasične tvrtke oporezuju se s 21%, tehnološke jedva s 9% jer poreznici ne mogu uloviti vrijednost nematerijalne imovine i podataka

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o tome kako zajamčiti pravedno i za rast poticajno oporezivanje digitalnoga gospodarstva u koje se do 3. siječnja 2018. godine mogu uključiti i hrvatske tvrtke i institucije.

- Naš porezni okvir više se ne uklapa u nove poslovne modele. Države članice EU žele oporezivati veliku dobit koja se ostvaruje u njihovu digitalnom gospodarstvu - kazao je povjerenik Pierre Moscovici.

Godine 2006. samo jedna digitalna tvrtka bila je među 20 najboljih tvrtki sa 7% tržišne kapitalizacije. Godine 2017., devet od 20 najboljih tvrtki bile su tehnološke tvrtke koje čine 54% ukupne tržišne kapitalizacije. Između 2008. i 2016. godine, prihodi pet najvećih trgovaca e-trgovine rasli su u prosjeku 32 posto godišnje dok su u istom vremenskom razdoblju prihodi u cijelom sektoru maloprodaje EU rasli 1% godišnje.

Pierre Moscovici
1/2

Po okončanju javnog savjetovanja, Komisija će izaći s vlastitim prijedlogom za oporezivanje digitalnog gospodarstva koji će pokušati progurati i na globalnoj razini. Komisija hvata konce u digitalnom gospodarstvu još od 2014. godine i tvrdi da je gotovo trećina rasta industrijske proizvodnje u Europi posljedica usvajanja digitalnih tehnologija. Nova bi porezna politika trebala poloviti raznolikost poslovnih modela omogućenih tehnologijom i iskorištavanjem velikih količina podataka. Veći dio vrijednosti tvrtki sada proizlazi od nematerijalne imovine, informacija i podataka. Tehnološke tvrtke koriste sve prednosti mreža, infrastrukture i pravnih institucija dostupnih u državama članicama EU, bez plaćanja poreza u toj zemlji.

Komentara 1

DU
Deleted user
10:25 31.10.2017.

kolega Nego hoće komisija obeštetiti EU kupce njemačkih automobila zbog prevare ili si i ti pinku uzeo ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije