Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vratili nultu stopu PDV-a, države biraju da li za novine, kruh ili lijekove

Vlada zasad najavila smanjenje opće stope PDV-a, ali nova će pravila pojačati pritisak interesnih skupina za više izuzeća
20. siječnja 2018. u 14:00 40 komentara 14588 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska se komisija smilovala novim članicama EU te će i njima dopustiti da neke od roba i usluga izuzmu od plaćanja PDV-a.

Zdravko Marić MEĐU NAJVIŠIMA U EUROPI Niži PDV vjerojatno tek 2020. godine, a padne li na 24 posto, i dalje smo skupi

Hrvatska je zbog ulaska u EU morala uvesti 5 posto PDV-a na kruh, lijekove i mlijeko koji su dotad bili izuzeti od oporezivanja. Ovaj tjedan Europska je komisija predložila nova pravila o plaćanju PDV-a koja će državama članicama dati veću fleksibilnost u određivanju stopa poreza na dodanu vrijednost i stvoriti bolje porezno okruženje za poticanje rasta malih i srednjih poduzeća.

Jedno izuzeće

Nova inicijativa iz Bruxellesa poklopila se s najavom Banskih dvora da će i Hrvatska krenuti u smanjenje PDV-a, najizdašnijeg poreza koji godišnje u državni proračun donese 50-ak milijardi kuna. EU se gotovo četvrt stoljeća protivila širenju poreznih izuzeća i korištenju različitih stopa PDV-a za postizanje nekih političkih ciljeva, ali ta se čvrstoća uglavnom odnosila na nove članice EU jer su stare zadržale izuzeća. Tako danas većina zapadnih članica primjenjuje nultu stopu PDV-a na novine, knjige, lijekove na recept, dio prehrambenih namirnica, posebno dječje, socijalno stanovanje, neke higijenske potrepštine, gradnju novih stanova, zlatne kovanice i slično. Nove članice nisu mogle ići ispod 5 posto, no predložena pravila kažu da uz standardnu stopu PDV-a od najmanje 15% (kod nas je ona 25%) države članice će moći imati dvije zasebne snižene stope u iznosu između 5% i standardne stope koju je odredila država članica, zatim jedno izuzeće od PDV-a (tj. „nultu stopu”) te jednu sniženu stopu u iznosu između 0% i iznosa sniženih stopa.

 | Autor :

Nadalje, sastavit će se novi popis proizvoda na koje se uvijek mora primjenjivati standardna stopa kao što su oružje, alkoholna pića, igre na sreću i duhanski proizvodi. Prema tim novim pravilima, Hrvatska bi uz nultu stopu mogla imati četiri stope PDV-a za ostale proizvode pa će vjerojatno i ta nova situacija biti predmet daljnjih rasprava, ali i pokušaja različitih interesnih skupina da se njihov proizvod manje oporezuje ili pak potpuno oslobodi plaćanja PDV-a. Pravila kažu da bi se nulta stopa mogla primijeniti samo na jedno izuzeće od PDV-a, a vlade novih članica EU procijenit će hoće li to biti dnevne novine kao u većini zapadnih zemalja, lijekovi na recept, kruh ili nešto treće. Premijer Plenković i ministar financija zasad spominju samo smanjenje opće stope, no nova pravila iz Bruxellesa pojačat će pritisak da se razgovara i o međustopama.

Za male poduzetnike

Radi zaštite javnih prihoda države članice morat će osigurati da ponderirana prosječna stopa PDV-a iznosi najmanje12%, no Hrvatska je daleko iznad te najniže preporučene granice jer je naša srednja vrijednost visokih 20 posto. Danska je jedina dosljedno oporezivala sve proizvode istom stopom (25%, uz 0% za novine) te je ugrožene skupine stanovništva pomagala kroz druge mjere! Prema postojećim pravilima, države članice mogu izuzimati od PDV-a prodaju koju ostvaruju mala poduzeća ako ona ne premašuje određeni iznos godišnjeg prometa, koji se razlikuje od jedne do druge države članice, a kod nas je od ove godine 300 tisuća kuna. U budućnosti bi se zadržali nacionalni pragovi za izuzeće, ali bi se poduzećima koja posluju u više od jedne države članice omogućilo pravo na izuzeće od PDV-a na promet od 100.000 eura. Također, mala poduzeća s prometom do 2 milijuna eura imala bi pravo na mjere pojednostavnjenja bez obzira na to jesu li izuzeta od PDV-a ili ne. Povjerenik Pierre Moscovici kaže da je prijedlog novih pravila korak dalje prema uspostavi jedinstvenog europskog područja VAT-a.

– Predlažu se zajednička pravila onda kada su ona potrebna za funkcioniranje unutarnjeg tržišta te veća fleksibilnost za vlade kako bi one mogle izraziti svoje političke preferencije putem stopa PDV-a – kaže Moscovici.

Pogledajte i što će se dogoditi uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Zdravko Marić 'POLAKO, BIT ĆE' Marić: Smanjenje PDV-a prije poreza na nekretnine, ali ne ove godine Zdravko Marić Rejting agencija Fitch Marić: Cilj je čim prije vratiti investicijski rejting zemlje Andrej Plenković S 'BB' na 'BB+' Plenković: Povećanje rejtinga ohrabruje, Vlada nastavlja s reformama

 

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...