Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štednja

Ekonomisti i bankari u Srbiji preporučuju štednju u dolarima

kovanice, dolar
07.05.2010.
u 07:54

Prelije li se grčki efekt krize, prve su na udaru Bugarska i Srbija. Grčke banke u Bugarskoj imaju 30 posto tržišta, a u Srbiji 16 posto, kaže Ivan Nikolić, ističući kako Nijemci ipak neće dopustiti krah zajedničke valute.

Građani Srbije koji štede u eurima, zbog grčke krize i pada vrijednosti te valute, mogu biti na gubitku, upozoravaju srbijanski ekonomisti i bankari. Neki od njih čak savjetuju da se štednja iz eura prebaci u dolare, piše Press. Ekonomisti vjeruju da EU neće dopustiti da Grčka bankrotira i ozbiljno ugrozi opstanak zajedničke valute, ali upozoravaju da bi takav scenarij ozbiljno ugrozio Srbiju.

Profesor Ljubomir Madžar kaže da bi "pad" grčkog financijskog sistema doveo do kraha velikih razmjera, prije svega u zemljama EU. To bi potkopalo povjerenje u EU i drastično smanjilo povjerenje u financijsku stabilnost eurozone.

- Ne bi bilo dobro da europska valuta pukne. Ako bi euro izgubio 50 posto vrijednosti, to bi značilo i da će građani Srbije koji štede u toj valuti toliko izgubiti. Usto, u Srbiji posluju i grčke banke zbog kojih se mnogi brinu za svoj novac. No, zbog oštre monetarne politike NBS, kapital tih banaka je zaštićen, one su visoko kapitalizirane i likvidne - kaže Madžar.

Bankari i pojedini ekonomisti stoga preporučuju da građani jedan dio štednje iz eura prebace u dolare. To je dobro zbog eventualnog gubitka vrijednosti eura, a s druge strane, i kamate na štednju u dolarima su manje, tvrde bankari.

Suradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže kako Njemačka neće dopustiti ugrožavanje eurozone, piše Press.

- Dok postoji spremnost MMF-a i EU da pomognu Grčkoj, neće biti posljedica ni za Srbiju. No, prelije li se grčki efekt krize, prve su na udaru Bugarska i Srbija. Grčke banke u Bugarskoj imaju 30 posto tržišta, a u Srbiji 16 posto. Panika koja bi zavladala zbog bankrota Grčke izazvala bi domino efekt, a negativna očekivanja do povlačenja štednje - kaže Nikolić.

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
10:07 07.05.2010.

Njet, ..... kinezeskim juan-ima ...... ameri štampaju lovu ko švabi prije \'39 .......

MA
MagicSerb
19:54 08.05.2010.

Ma kakav dolar, da presipam iz šupljeg u prazno. Štedim u srpskim dinarima i srećan sam zbog toga. Da štedim u svojoj, srpskoj valuti a ne silom mi nametnutom euru ili dolaru.

OB
-obrisani-
01:41 11.05.2010.

Eto ZLOČINCI , PARTIZANČINE,VLADARI MITA I KORUPCIJE prilika vam velika ,prebacite se i sve u Srbiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije