Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnička klima

EBRD se povlači iz hrvatskog turizma jer je neprofitabilan

hotel ekcelsior
Ivan Grgić
21.10.2010.
u 19:15

Spremnost da EBRD u godini uloži oko 300 milijuna eura postoji, ali interes je za ulaganje u turizam splasnuo

U posljednje tri godine EBRD je u hrvatski turizam uložio oko milijardu kuna – približno 140 milijuna eura, ali mali su izgledi da se opet upuste u sličnu avanturu.

Priprema terena

Upućeni tvrde da će umjesto u Hrvatsku EBRD svoj kapital skrenuti u Crnu Goru – ulagački hit na Mediteranu. U zagrebačkom uredu EBRD-a suzdržali su se od objašnjenja nove ulagačke strategije u Hrvatskoj. Najavili su da u Hrvatsku žele u godini uložiti 250-300 milijuna eura, u posljednje vrijeme ušli su u Atlantic grupu, Geofoto i Eurocable, ali izvlače se iz lanca Jadranski luksuzni hoteli, gdje su vodeći partner hotelijeru Goranu Štroku. Voditeljica ureda EBRD-a u Zagrebu Zsuzsanna Hargitai kazala je samo da su Jadranski luksuzni hoteli imali dobru sezonu, a tvrtka ima stalnu potporu ulagača.

– GSHR razmatra nekoliko strateških partnerstva te razgovara s brojnim zainteresiranim stranama – kazala je Zs. Hargitai. Povlačenje EBRD-a iz Štrokova biznisa ima dvije dimenzije. Jedna je perspektiva Štrokova poslovnog carstva preuzme li dionice konkurent, Lukšić grupa, a druga perspektiva hrvatskog turizma uopće. EBRD i IFC, za koje se može reći da su najmoćniji investitori, stali su iza Štrokovih investicija prije tri godine, no već poslije godinu i pol počeli su tražiti izlaz jer su se zabrinuli za isplativost svojih ulaganja. U domaćim krugovima čuje se da EBRD priprema teren i za prodaju svog 30-postotnog vlasničkog udjela u Jadranka hotelima iz Malog Lošinja iako je tamošnji projekt tek na polovici puta. Uz pomoć EBRD-a Jadranka je preuredila hotele Aurora i Vespera na Lošinju i time postigla zapažen rezultat, a predsjednik uprave tvrtke Sanjin Šolić kaže da bi na početku studenog u Londonu trebao dobiti zeleno svjetlo i za preuređenje trećeg hotela, Punte, od rujna iduće godine.

– Program ide svojim tijekom i nema naznaka da će se EBRD povući prije isteka projekta – kazao je Sanjin Šolić.

Jadranka ulaže dalje

To bi trebalo biti najranije 2014. Jadranka d. d. prema ugovoru s EBRD-om ima pravo prvokupa svojih dionica, no neslužbeno doznajemo da EBRD već traži moguće partnere i za lošinjsku tvrtku. Razlog, nije lako naći kupca za hotelsku tvrtku u Hrvatskoj. U postupku prodaje deseci su uglavnom državnih hotelskih tvrtki, koje posluju na rubu isplativost, ali i renomiranih hotela koji bi u drugom okruženju bili profitabilni. Hrvatski fond za privatizaciju oglasio je ili će idućih dana objaviti prodaju 16 tvrtki u kojima država ima većinski ili znatan vlasnički udio.

– Uvjeren sam da će država na kraju nekome morati platiti da uđe u te tvrtke, a ne da očekuje još i zaradu – kaže Eduard Andrić, predsjednik ugostiteljskog sindikata, koji je zabrinut za približno tri tisuće radnih mjesta u tvrtkama s državnim udjelima.

– Ne iznenađuje me bijeg investitora jer je turizam u problemima. Nismo konkurentni, porezna je politika loša, visoke su obveze prema lokalnoj zajednici, previsoke su bruto plaće. Strah me je razdoblja koje je pred nama – kaže Eduard Andrić.

Komentara 115

LO
lopata
07:46 22.10.2010.

A de su puranj???????/

X2
xychhr-200
23:31 21.10.2010.

Sramota... povlaće se iz turizma... a ZNA SE... da u Hrvatskoj cvijetaju ruže i da se masovno razvija turizam pod nazivom: KOPANJE PO KONTEJNERIMA. Dolje GAMAD PLJAČKAŠKA...............!!!!!!!!!!!

Avatar Časna seka
Časna seka
21:44 21.10.2010.

Sve je propalo. Valja ići u Njemačku dok je Merkelica još kako-tako dobre volje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije