Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

EBRD se povlači iz hrvatskog turizma jer je neprofitabilan

Spremnost da EBRD u godini uloži oko 300 milijuna eura postoji, ali interes je za ulaganje u turizam splasnuo
21. listopada 2010. u 19:15 115 komentara 9 prikaza
hotel ekcelsior
Foto: Ivan Grgić

U posljednje tri godine EBRD je u hrvatski turizam uložio oko milijardu kuna – približno 140 milijuna eura, ali mali su izgledi da se opet upuste u sličnu avanturu.

Priprema terena

Upućeni tvrde da će umjesto u Hrvatsku EBRD svoj kapital skrenuti u Crnu Goru – ulagački hit na Mediteranu. U zagrebačkom uredu EBRD-a suzdržali su se od objašnjenja nove ulagačke strategije u Hrvatskoj. Najavili su da u Hrvatsku žele u godini uložiti 250-300 milijuna eura, u posljednje vrijeme ušli su u Atlantic grupu, Geofoto i Eurocable, ali izvlače se iz lanca Jadranski luksuzni hoteli, gdje su vodeći partner hotelijeru Goranu Štroku. Voditeljica ureda EBRD-a u Zagrebu Zsuzsanna Hargitai kazala je samo da su Jadranski luksuzni hoteli imali dobru sezonu, a tvrtka ima stalnu potporu ulagača.

– GSHR razmatra nekoliko strateških partnerstva te razgovara s brojnim zainteresiranim stranama – kazala je Zs. Hargitai. Povlačenje EBRD-a iz Štrokova biznisa ima dvije dimenzije. Jedna je perspektiva Štrokova poslovnog carstva preuzme li dionice konkurent, Lukšić grupa, a druga perspektiva hrvatskog turizma uopće. EBRD i IFC, za koje se može reći da su najmoćniji investitori, stali su iza Štrokovih investicija prije tri godine, no već poslije godinu i pol počeli su tražiti izlaz jer su se zabrinuli za isplativost svojih ulaganja. U domaćim krugovima čuje se da EBRD priprema teren i za prodaju svog 30-postotnog vlasničkog udjela u Jadranka hotelima iz Malog Lošinja iako je tamošnji projekt tek na polovici puta. Uz pomoć EBRD-a Jadranka je preuredila hotele Aurora i Vespera na Lošinju i time postigla zapažen rezultat, a predsjednik uprave tvrtke Sanjin Šolić kaže da bi na početku studenog u Londonu trebao dobiti zeleno svjetlo i za preuređenje trećeg hotela, Punte, od rujna iduće godine.

– Program ide svojim tijekom i nema naznaka da će se EBRD povući prije isteka projekta – kazao je Sanjin Šolić.

Jadranka ulaže dalje

To bi trebalo biti najranije 2014. Jadranka d. d. prema ugovoru s EBRD-om ima pravo prvokupa svojih dionica, no neslužbeno doznajemo da EBRD već traži moguće partnere i za lošinjsku tvrtku. Razlog, nije lako naći kupca za hotelsku tvrtku u Hrvatskoj. U postupku prodaje deseci su uglavnom državnih hotelskih tvrtki, koje posluju na rubu isplativost, ali i renomiranih hotela koji bi u drugom okruženju bili profitabilni. Hrvatski fond za privatizaciju oglasio je ili će idućih dana objaviti prodaju 16 tvrtki u kojima država ima većinski ili znatan vlasnički udio.

– Uvjeren sam da će država na kraju nekome morati platiti da uđe u te tvrtke, a ne da očekuje još i zaradu – kaže Eduard Andrić, predsjednik ugostiteljskog sindikata, koji je zabrinut za približno tri tisuće radnih mjesta u tvrtkama s državnim udjelima.

– Ne iznenađuje me bijeg investitora jer je turizam u problemima. Nismo konkurentni, porezna je politika loša, visoke su obveze prema lokalnoj zajednici, previsoke su bruto plaće. Strah me je razdoblja koje je pred nama – kaže Eduard Andrić.

Predstavnici Banke žele ulagati i u manj

Predstavnici Banke žele ulagati i u manje projekte
Turističke vlasti aktualna zbivanja oko EBRD-a i turizma ne vide kao izlazak te banke iz Hrvatske, nego, uvjeravaju, slijedi upravo obrnut razvoj događaja.

– Na posljednjem sastanku predstavnici EBRD-a jasno su kazali kako su zainteresirani za ulazak u nove projekte. Naznačili su da namjeravaju proširivati spektar svojih investicija, s naglaskom upravo na turizam te su kazali da žele više ulaziti, ne samo u velike projekte, nego i u srednje te male. Uvjeren sam da će novi programi u hrvatskom turizmu i ta najava iz EBRD-a omogućiti novi investicijski ciklus – kazao je ministar turizma Damir Bajs, koji ne želi komentirati raspolaganje EBRD-a postojećim vlasničkim udjelima, jer je riječ o privatnim investicijama. (rak)

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • lopata:

  A de su puranj???????/

 • xychhr-200:

  Sramota... povlaće se iz turizma... a ZNA SE... da u Hrvatskoj cvijetaju ruže i da se masovno razvija turizam pod nazivom: KOPANJE PO KONTEJNERIMA. Dolje GAMAD PLJAČKAŠKA...............!!!!!!!!!!!

 • Avatar Časna seka
  Časna seka:

  Sve je propalo. Valja ići u Njemačku dok je Merkelica još kako-tako dobre volje.