Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Glavne skupštine

Đuro Đaković smanjio temeljni kapital kako bi pokrio gubitke

Slavonski Brod: Ministar Horvat u tvornici Đuro Đaković Specijalna vozila
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
25.06.2022.
u 12:05

Mali dioničari Đure Đakovića nakon ove bi odluke i provođenja programa restrukturiranja praktično trebali nestati. Njih 24 s dionicama čiji je udjel 3,21 posto, nedavno su izašli sa svojim prijedlogom za Glavnu skupštinu, ali taj prijedlog nije prošao.

Glavna skupština Đure Đakovića donijela je odluku o smanjenju temeljnog kapitala zbog pokrića gubitaka s početnih 203 milijuna kuna na 2,03 milijuna kuna. Smanjenje je provedeno tako što je prepolovljen nominalni iznos dionice s 20 na 10 kuna, a zatim i smanjenjem iznosa redovne dionice ispod zakonski propisanog minimuma na 0,20 kuna. Potom je uslijedilo spajanje dionica, i to 50 u jednu dionicu, a nominalna vrijednost nove dionice bit će 10 kuna. Time je, praktično, temeljni kapital slavonskobrodske grupacije smanjen za sto puta.

– Novi temeljni kapital Društva iznosi 2,030.640,00 kuna i podijeljen je na 203.064 nematerijaliziranih redovnih dionica, svaka nominalnog iznosa 10 kuna – navodi se u odluci.

Daljnji korak predviđa unos potraživanja države. Naime, Republika Hrvatska će temeljni kapital grupacije podignuti za 101 milijun kuna, uz isključenje prava prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica, što je odobrila Hanfa. Temeljni kapital time bi se podigao na 103 milijuna kuna, a u daljnjoj fazi slijedila bi novo povećanje kapitala, ulaganjem DD Acquisitiona u novcu i pravima, na ukupno 227 milijuna kuna.

Održavanje skupštine bilo je preduvjet za konačno restrukturiranje i prepuštanje glavne riječi u slavonskobrodskoj grupaciji češkom konzorciju D.D. Acquisition.

Vlada RH prihvatila je program restrukturiranja zajedno s dokumentacijom potrebnom za uređenje odnosa s predviđenim većinskim vlasnikom, češkom tvrtkom D.D. Acquisition.

Mali dioničari Đure Đakovića nakon ove bi odluke i provođenja programa restrukturiranja praktično trebali nestati. Njih 24 s dionicama čiji je udjel 3,21 posto, nedavno su izašli sa svojim prijedlogom za Glavnu skupštinu, ali taj prijedlog nije prošao. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Zgubider..
Zgubider..
13:33 28.06.2022.

Znači, uložiš novac, kupiš dionice, oni to "prekroje" i više nemaš niš, ostal si bez svega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije