Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvoprerađivači

Drvoprerađivačka industrija pod pritiskom EU propisa

'drvo1_PXL_unu_110711'
''
12.07.2011.
u 16:09

Neki drvoprerađivači već dobro plivaju EU tržištem, no većinu to još ne zanima kao ni mjerodavne ustanove.

Iako smo na pragu EU, većina tvrtki u hrvatskoj drvnoj industriji daleko je od europskih standarda sigurnosti proizvoda te zaštite zdravlja potrošača i okoliša.

I Slovencima teško

Procjene su da trenutačno više od 60 posto drvoprerađivačkih tvrtki ne ispunjava neke od europskih propisa, posebice u dijelu površinske obrade finalnih proizvoda i postizanja minimalnih tehničkih uvjeta u primarnoj preradi. A, zna li se da je, primjerice, samo slovenska drvna industrija prilagodbu EU zakonodavstvu platila više od 60 mil. eura, a neke tamošnje tvrtke ni sedam godina od ulaska Slovenije u EU ne zadovoljavaju propisane tehničke uvjete, mnogi se opravdano pitaju hoće li hrvatski drvoprerađivači imati dovoljno vremena, znanja i financija za prilagodbu, o čemu se danas, između ostalog, čulo i na seminaru o prilagodbi drvne industrije zakonodavstvu EU, kojega su u zagrebačkom Westinu organizirali Drvni klaster Delnice i časopis Drvo & namještaj.

S obzirom na godinama ostvarivan vanjskotrgovinski suficit u toj branši, reklo bi se da neki hrvatski drvoprerađivači već dobro "plivaju" tržištem EU-a. Međutim, procjene su kako u nas više od 80% lakirnica, kad bi poslovale prema EU regulativama, ne zadovoljava uvjete ni za dobivanje dozvola za rad, a isto toliko i malih pilana, koje ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete o sigurnosti na radu i odredbe vezane uz zaštitu okoliša.

Uvozimo svašta

Marijan Kavran iz Drvnog klastera kaže kako su hrvatski drvoprerađivači, pogotovo mali i srednji, slabo ili nikako informirani o prilagodbi i budućem pravnom okviru poslovanja u EU, zbog čega bi im ono moglo biti i te kako otežano, a plaćali bi i rigorozne kazne. No, činjenica je i da EU potpore za prilagodbu za sada nisu dostupne našem gospodarstvu na razini nekih horizontalnih otvorenih potpora. Izvoznici već sada na EU tržištu prolaze rigorozne uvjete ispitivanja kvalitete proizvoda. No na hrvatskom tržištu godišnje završi više od 500 mil. dolara namještaja, često sumnjive kvalitete, što znači da uvozni nadzor ne funkcionira dobro, niti ima nema nadzora nad stavljanjem u opticaj namještaja proizvedenog u sivoj zoni.

"Oglasnik majstori" sigurno ne vode računa o EU direktivama i zaštiti okoliša, tvrdi Kavran, tako da je cilj seminara napraviti analizu postojećeg stanja te predstaviti pozitivne primjere susjednih zemalja kao i suvremena tehnološka rješenja koja omogućuju bržu i jeftiniju prilagodbu.

Mladen Komac, predsjednik uprave Euroinspekta-drvokontrole, kaže kako je drvna industrija u nas trenutačno na vrlo niskim granama po pitanju prilagodbe europskom zakonodavstvu, no imamo i znanja i educirane ljude koji u tome mogu pomoći.

Komentara 3

Avatar seneka
seneka
17:41 12.07.2011.

Pa stalno trubi premijerka da će EU , 1 .GODINE 800 MIL. 2 -GOD 400 MIL EURA pa neka se od tih para modernizira drvna industrija Nemora sve požderati HDZ.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
22:25 12.07.2011.

upravo iz ovog primjera se vidi nastranost vladajuće garniture jer da su prvo proveli referendum onda bi znali na čemu smo i trebali li ulagati novce u prilagodbu ili ne odnosno može li se postepeno ili treba ubrzano. što sad uložiti sredstva i to ne mala a referendum ne prođe hoće li netko odgovarati ili već znate ishod referenduma?

MA
maraosta
14:01 14.07.2011.

Briselu čemo godišnje davati milijardu eura od PDV-aTridesetakmilijuna eura umjesto engleza za tzv. UK korekciju.Stotine milijuna eura za pristup europskim fondovima.Stotine milijuna eura za parazite koji če se nagomilat u Briselu i Zagrebu, a služit če večinom uniji.Stranci če kupovat našu poljoprivrednu zemlju.Nečemo biti suvereni ni na moru ni na kopnu.O svemu če odlučivati Briselski birokrati.EU je veleizdaja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije