Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ina će do 2023. u riječku rafineriju uložiti više od četiri milijarde kuna

Nastavak modernizacije ‘ne kolidira s odlukom Vlade da vrati Inu u hrvatske ruke’
12. prosinca 2019. u 18:29 5 komentara 1923 prikaza
Zagreb: INA će modernizirati rafineriju u Rijeci, ulažu 4 milijarde kuna
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Ina je donijela odluku o ulaganju 630 milijuna eura, odnosno više od četiri milijarde kuna u rafineriju Rijeka. Odluku koja se čekala godinama uprava Ine donijela je jednoglasno danas uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora kompanije.

Zoltan Aldott AFERA INA-MOL Aldott: Da bi Ina mogla vraćala kredite, bilo je potrebno izdvojiti plinsko poslovanje

Sándor Fasimon, čelnik uprave Ine istaknuo je da su uz punu suglasnost oba dioničara, MOL-a i države, donijeli odluku o investiciji.

Milijarda kuna EBITIDA-e

– Počet ćemo gradnju 2020., a završit ćemo je u roku od tri godine – pojasnio je Fasimon te istaknuo da će umjesto milijardu kuna gubitaka rafinerijsko poslovanje ubuduće generirati milijardu kuna EBITDA-e godišnje. Uz proizvodnju u Rijeci više neće biti potreba za uvozom kako bi se s kapacitetom od 4,5 milijuna tona potpuno zadovoljila domaća potražnja.

MOL-ovi članovi uprave u posljednjih su nekoliko godina ovo ulaganje u nastavak modernizacije rafinerije uvjetovali dogovorima s državom od suvlasničkih odnosa do pravnih pitanja i oporezivanja rafinerijske potrošnje. Čekanje do zelenog svjetla uprave iskorišteno je za pripremu izgradnje postrojenja za preradu teških ostataka nafte pa su već ishođene potrebne dozvola, pripremljeno je projektiranje investicije, kao i lokacija za novo postrojenje.

Ovo je druga faza modernizacije rafinerije Rijeka, u delayed coker i prateća postrojenja, a kako je ranije pojasnio član uprave Ine, Ivan Krešić, riječ je o gotovo dvostruko većem ulaganju od gradnje Pelješkog mosta, kojom se jamči razvoj rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. Novo postrojenje omogućit će preradu teških ostataka nafte u benzin, dizel i petrol-koks. Riječka će rafinerija time biti konkurentna najmodernijim rafinerijama u okruženju, što joj garantira dugoročni opstanak na tržištu.

plinovod NATJEČAJ Čeka se potvrda: Ina podnijela ponudu za Dinaride?

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nazvao je ovo ulaganje “najljepšim božićnim poklonom energetici u Hrvatskoj” i zahvalio upravi Ine na odluci o najvećoj investiciji u posljednjih dvadeset godina. Ćorić je istaknuo da Hrvatska želi jaku Inu koja ulaže u domaće gospodarstvo te zaključio da investicija nije zakašnjela već dolazi u pravo vrijeme. Odluka o investiciji “ne kolidira s odlukom Vlade da vrati Inu u hrvatske ruke”, dodao je Ćorić.

Posvećenost MOL-a Ini

Glavni izvršni direktor MOL Grupe i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Ine József Molnár, kazao je da ova odluka dokazuje posvećenost MOL Grupe Ini.

– Izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka značajno ćemo povećati složenost i učinkovitost riječke rafinerije. Čvrsto vjerujem da će se konkurentnost poboljšati nakon početka rada postrojenja te da će ova investicija imati značajan pozitivan utjecaj na profitabilnost kompanije u budućnosti – istaknuo je Molnar.

Tomislav Ćorić i Marijan Krpan ENERGETSKA STRATEGIJA Tvrtke koje će eksploatirati ugljikovodik uložit će 80 milijuna eura na istraživanje

Ove godine u Rijeku je već plasirano 800 milijuna kuna, u održavanje i pripremu najavljenog zahvata. Na lokaciji je zaposleno više od tisuću ljudi kojima će ovo ulaganje omogućiti da zadrže svoja radna mjesta. Investicija u Rijeku dio je plana ulaganja Ine teškog 17 milijardi kuna, kojeg je kompanija već ranije najavila. On uključuje i investicije u istraživanje i razvoj te oko milijardu kuna plasmana u modernizaciju benzinskih crpki u sustavu Ine.

VIDEO Prosvjed u Sisku zbog rafinerije

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • moskov1:

  Odakle vlasniku ine hrvatskoj 2 milijarde kuna za investitanje...?????

 • ToTu:

  Djelomično i polovično će se obaviti posao. Glsvni cilj je MOL ostvario zatvorio rafineriju Sisak....

 • Avatar __MAX__
  __MAX__:

  4 mlrd treba uloziti da se starudija srusi pa onda ulozito 50 mlrd napraviti novu.